Položeni venci na spomenik „Balada vešanih“

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca i cveća na spomenik „Balada vešanih“, obeležena je 77. godišnjica od tragičnog 18. novembra 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prekim sudom, osudili na smrt i pogubili vešanjem petnaestoro subotičkih mladih rodolјuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma.

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili zamenik predsednika Skupštine grada, Velјko Vojnić, i sekretar GO SUBNOR Subotica, Nikola Ivošević, a u ime Vlade Republike Srbije i Severnobačkog upravnog okruga delegacija koju je predvodila Vesna Bajić, šef Odseka za opšte poslove.

RTV (Julijana Kujundžić)

„To su prve žrtve koje su pale na početku 2. svetskog rata i vrlo je značajno da je Subotica rekla, putem njih, odlučno ne fašizmu“, rekao je Geza Babijanović u izjavi koju je, kao predstavnik Gradskog odbora SUBNOR-a, dao za RTV Vojvodina.

Geza Babijanović je, obraćajući se prisutnima u ime GO SUBNOR Subotica, podsetio da svih 15 pogublјenih nisu bili članovu Komunističke partije Jugoslavije nego dokazani antifašisti koji su, kako je rekao, „dignute glave i mrskih pogleda na dželate išli ka vešalima čime su pokazali svoju hrabrost, antifašizam i odanost svojoj otadžbini“. Među onima koji su se našli pred vešalima bio je i njegov otac.

„Između ostalog, i moj otac je bio tu pred vešalima pa je u poslednji čas skinut. Po aktu milosti predsednika tadašnje mađarske Vlade osuđen je na doživornu robiju, a u logorima je proveo četiri godine“, kaže Geza Babijanović.

Cveće na spomenik „Balada vešanih“ položili su učesnici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i Politehničke škole koji su, po tradiciji, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih cvetova za 15 palih žrtava.Vence na spomenik položile su i delegacije Jevrejske opštine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito“ te Mesnog odbora penzionera.

Posle polaganja venaca na spomenik „Balada vešanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Severnobačkog upravnog okruga položili su vence i na Jevrejskom groblјu, gde je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima jevrejske nacionalnosti.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR