Pomeren rok za zamenu poštanskih sandučića

Rok za zamenu starih poštanskih sandučića, odložen je za još pet godina. Odlukom agencije RATEL, ranije utvrđeni krajnji datum, 1. januar 2016, pomeren je za 2021. godinu.

Kako pišu “Novosti”, pored okvira Zakona o poštanskim uslugama, nedostaju pravilnici koji bi uredili i sankcije za nepoštovanje ove odredbe, koji će biti doneti u narednom periodu. Iako je Zakon predvideo novčanu kaznu od 2.000 dinara za građane, odnosno 5.000 dinara za preduzetnike kao vlasnike starog sandučeta, nije do kraja utvrđeno na koji način će se one naplaćivati, osim onih na licu mesta.

Ipak, oni koji su već zamenili svoje sandučiće ne moraju da strahuju od toga da se nova izmena tiče dimenzija, materijala i izgleda.

Republička poštanska agencija 2010. donela je propis o tehničkim uslovima kućnih sandučića. Svi sugrađani u obavezi su da promene svoje sanduče za poštu, ukoliko ono ne odgovara propisanom standardu.

Iz Agencije su potvrdili da su novi propisi doneseni zbog postojanja mnogobrojnih modela, koji otežavaju dostavu pošiljaka. Takođe, ovaj propis obavezao je i urbaniste pri izgradnji novih zgrada.

sanduce

PO STANDARDIMA EU

MERE za nove sandučiće usklađene su sa standardima EU: moraju da budu napravljeni od čvrstog i postojanog materijala, da ne propuštaju vodu, postavljeni na visini od 0,7 do 1,7 metara, da imaju unutrašnje dimenzije 240x75x350 milimetara, dok otvor pretinca mora da bude 230 mm sa 30 mm. Za grupne sandučiće propisane su mere: 390x190x75 mm. Okvir za označavanje vlasnika je 50 sa 10 milimetara.

CENE IZMEĐU 500 i 1.500 DINARA

„Pošta Srbije“ u svojim „Post šopovima“ prodaje samo pojedinačne, kućne sandučiće, čije su dimenzije u skladu sa propisanim. Oni se mogu pronaći i kod privatnih proizvođača, a cene se kreću od 500 do 1.500 dinara. Cena grupnih sandučića, koji se koriste u stambenim zgradama i firmama, zavisi od broja pretinaca, pa mogu dostizati cifru i do 10.000 dinara.KOMENTARI

 1. antifašista kaže:

  E nedam vam moju limenu škatulju ! A verovatno odgovara i novim propisima, pošto je veća 🙂

 2. STeve kaže:

  Ovo je neverovatna glupost. Hajde da Posta nece da isporuci pismo ako im se ne svidja sanduce, ali kazna? Na osnovu cega?
  I sta ako neko u opste i nema sanduce? Ili ako je npr. sa unutrasnje strane kapije?

 3. bane kaže:

  U nekim zgradama postoje grupni sandučići, pa se dešava da neko, ko je zaboravio ključ, uništi svoj sandučić tako što silom odvali vratanca. Skup stanara na to uopšte ne reaguje, a trebalo bi da dotičnu osobu natera da zameni (plati) ceo blok od, recimo 4-5 sandučića, jer sam video u nekim zgradama kako izgledaju razvaljeni grupni sandučići. Najčešće ih u grupi ima 4 ili 5.

 4. djomla kaže:

  Naravno da je u ovoj oblasti potrebna standardizacija i uvođenje reda kao i u bilo kojoj drugoj.

  A što se tiče „grupnih sandučića“. Ako pojedine zgrade nisu u stanju da zamene ili poprave obične sandučiće kako će zameniti lift star pola veka ili dotrajalu krovnu konstrukciju?

 5. zorandjala kaže:

  Dali i ona prigradska naselja {sela}kojima je ukinuta posta {posao radi mesna zajednica}moraju menjati sanducice.

 6. nekoime kaže:

  @zorandjala, koje je to selo „Dali“? Dobilo je ime po Salvador Daliju?
  Kako je reseno pitanje ako imas prorez na kapiji,a s unutrasnje strane kutiju?

OSTAVITE KOMENTAR