Pomoć za slepu Subotičanku

Priča o Danijeli Pejić, mladoj devojci koja se slepa bori sa nemaštinom, okupila je nekoliko Subotičana u nameri da joj pomognu. Rodila se ideja o „Danu za Danijelin san“, i akcija prikupljanja novčanih sredstava za kupovinu kuće u Subotici.

Danijela sa majkom Katom živi u trošnoj kući, nekadašnjem skladištu kombinata „Brazda“ iz Đurđina.

Iako ne žive u materijalnom izobilju i majka i ćerka se domaćinski odnose prema onome što imaju, ali je problem što se njihov dom može urušiti svakog dana.

„Stara gradnja, zidovi već pucaju. Iskreno rečeno, jedan deo regala smo stavili, odnosno podbočili da nam se ne bi sa spoljne strane urušilo“, objašnjava Kata Rac Petin, Danijelina majka.

Danijela je ostala bez vida u jedanaestoj godini, nakon operacije ciste na hipofizi. To ovog velikog borca nije sprečilo da završni osnovnu školu u rodnom mestu, a kasnije i gimnaziju u Subotici. Danijelin otac je preminuo prošle godine, od tada su ona i njena majka prinuđene da žive od socijalne pomoći, njen najveći san je da se preseli u grad i da ima siguran krov nad glavom.

„Bliže bih bila svemu, svim ustanovama koje su potrebne svakom čoveku, tako i meni. Bila bi u društvu i bliže svom drugom domu, Udruženju slepih. Jednostavno značilo bi mi kvalitetniji život“, kaže Danijela.

Danijelin san bi zahvaljujući grupi humanih ljudi uskoro mogao da se ostvari.

„Ja sam za njen rođendan napisala jednu objavu na Fejsbuk stranici, tagovala sam svoje prijatelje i hvala bogu naša mala akcija, uz pomoć prijatelja, svaka im čast, građana dobre volje, ide napred“, ističe idejni tvorac akcije Diana Sarić.

Ova humana akcija trajaće sve dok se ne sakupi novac neophodan za kupovinu kuće u Subotici.

„Danijela je udomila dva psa iz našeg prihvatilišta i pružila je topao dom tim psima. Prilikom obilaska tih pasa ja sam primetila da je to jedna jako trošna kućica u kojoj ona živi i shvatila sam koliko je ona humana devojčica“, navodi Aleksandra Bukvić.

„Nažalost presečeno je detinjstvo u njenoj desetoj godini, kada je ostala slepa, ali može biti primer mnogima, kako se bori sa svim nedaćama, koje život nosi“, dodaje dr Branko Nikolić.

„Kada se ta devojka upozna, kada se vide njeni hendikepi, takva volja za život, ta vedrina duha i volja da se živi bolje, lepše, čovek jednostavno ne može a da ne pomogne“, zaključuje Zoran Andrić.

Narednih nedelja su planirane brojne aktivnosti, a centralni dan akcije „Dan za Danijelin san“ je 17. maj. Tog dana će privrednici, privatni preduzetnici, obrtnici i ostali, pružiti robu i usluge građanima uz određeni popust, a sav prihod od tog dana biće uplaćen na Danijelin račun u:

Komercijalnoj banci

205-9011007610496-25

Svi koji žele mogu da pomognu uplatom na račun.

 

RTVKOMENTARI

 1. neko kaže:

  Kako moze doznaka iz inostranstva?

 2. Anonimni kaže:

  Voleo bih da stupim u kontak sa majkom od devojcice treba mi broj nekog telefona. U pitanju je poklon u nekretnini. Samo tolko dali ce im odgovarat lokacija. Sa postovamjem.

 3. Diana Saric kaže:

  @Anonimni molim Vas javite se na 0638886755

 4. Branko Nikolić kaže:

  @Anonimus najlepše Vas molimo da nam se javite na navedeni broj Diane Sarić ili na fb stranicu Dan za Danijelin san.Molim administratore,da nam pošalju kontakt osobe koja želi da pokloni slepoj Danijeli kuću.

OSTAVITE KOMENTAR