Ponovo obustavljen tender za gradnju pozorišta

Gradska uprava Subotice po drugi put u poslednjih šest meseci obustavila je postupak javne nabavke radova na nastavku izgradnje zgrade Narodnog pozorišta –saznaje portal Magločistač.

Na tender raspisan krajem aprila, procenjene vrednost od oko 500 miliona dinara bez PDV-a, stigle su tri ponude, od kojih ni jedna ne ispunjava zakonske uslove – jedna premašuje procenjenu vrednost, dok u druge dve ponuđači nisu u potpunosti popunili konkursnu dokumentaciju.

Grupa ponuđača „K.E.SZ. international“ iz Beograda, „Yu mol“ iz Subotice, „Ornament – investinženjering“ iz Beograda i „Tehnobor Kikinda“ ponudila je cenu od 585,5 miliona dinara, što premašuje procenjenu vrednost, pa je zbog toga i drugih proceduralnih razloga odbijena.

Druga dva ponuđača, „Jadran“ iz Beograda i „Morava IN“ iz Kruševca, ponudila su cene koje su niže od procenjene vrednosti, ali nisu u potpunosti popunili predmer radova, odnosno nisu dali cene za određene pozicije, pa su i njihove ponude odbijene.

U obrazloženju odluke se ne navodi da li će tender biti nastavljen kroz pregovarački postupak sa nekim od ponuđača, ili će u potpunosti biti ponovljen.

Za ove radove obezbeđeno je skoro 600 miliona dinara, a prema najavama koje su stizale iz Gradske kuće, trebalo je da se radi sedma i prvi deo osme faze gradnje.

Nakon što je u prošloj godini u jednakim iznosima iz pokrajinskog i republičkog budžeta bilo obezbeđeno 223 miliona dinara, lokalna samouprava je oktobra prošle godine pokrenula javnu nabavku za sedmu fazu, ali ju je krajem decembra obustavila jer je jedina ponuda daleko premašila projektovanu vrednost.

Javna nabavka je bila procenjena na 191,6 miliona dinara bez PDV-a, a grupa ponuđača koju čine SMB gradnja, Cim-gas i Rotel ponudila je cenu od skoro 250 miliona dinara.

Tada je navedeno da će postupak javne nabavke ponovo biti sproveden „kada se steknu zakonski uslovi“. Od tada do raspisivanja novog tendera prošlo je više od četiri meseca.

U međuvremenu, Pokrajinska vlada je najavila da se finansiranje naredne, osme faze nastavlja u 2018. godini.

Vrednost radova, koji će u ovoj fazi biti izvedeni, planirana je u iznosu od 370,7 miliona dinara – 166,9 miliona dinara dodelilo je Ministarstvo kulture i informisanja, 166,9 miliona dinara obezbeđeno je u pokrajinskom budžetu za 2018. godinu i 37,7 miliona dinara biće obezbeđeno u budžetu Grada Subotice.

Projekat adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje Narodnog pozorišta sprovodi više od deset godina, te da je u nekoliko navarata obustavljan zbog problema nedostatka novca.

 

(Magločistač)

 KOMENTARI

 1. Željko Mitrović kaže:

  Nije istina. Pozorište je završeno ! Pruga Budimpešta – Beograd je gotova 2017.
  Ipsilon krak je svečano otvoren, imamo plate 500 evra, nikada nisu bile veće pemzije, ovaj narod je nezahvalan.

 2. Bivši kaže:

  Ovo je vise nema smisla. Toliki novci leze na racunu, a od radova nista. Trenutna garnitura je najnesposobnija od svih prethodnih. Ovi prethodni Madjari su makar nesto radili, od kad je ovaj postao glavni serif nista se vise u gradu ne desava. Dajte vise coveku nekoliko miliona pa da se lepo nastavi gradnja pozorista.

 3. djomla kaže:

  K.E.SZ. international, Yu mol, Ornament – investinženjering, Tehnobor, Jadran, Morava IN ?!?!

  Ne bih da ikoga pocenjujem, posebno ne one o kojima ne znam nista, ali ljudi da li se vi salite? Sa kakvim referencama navedeni nastupaju sem sa referencom nekih od njih koji ni dokumentaciju ne znaju da popune? Ladno ste spremni da gradiliste Pozorista prepustine ovakvima? Pa vec smo imali jednog takvog cijeg se imena niko ne moze setiti.

 4. ffilozoff kaže:

  Nacelnik Severnobackog okruga nedavno, na jednoj sutv je rekao da su svi projekti u radovima,,a pogotovo je naglasio da za pozoriste-ima novac? Jako puno je branio i serifa da je bezgresan,a treba mu verovati,jer mu je on nadredjen…OVI su stigli SVM sa rokovima NEIZGRADNJE pozorista!!! SVM je srusio pozoriste, a u to vreme su mu bili partneri sadasnji preletaci u SNS-znaci isti grade pozoriste,ko da PIRAMIDU grade!!! Bistri su svi, ko dno gaca-takozvano DNO-DNA-usrali se!!! Cestitam na otvaranju hrama kulture 2018. kako se neko proseravo, mislim na kampanji za izbore 2012,,,,

 5. Parvno ispravno kaže:

  Čekam kad će se kolač zvani pozorište nekom zaglaviti u ustima i izići na nos.

 6. B.S. kaže:

  Gradakoj vlasti:
  Dajte otvorite Nušićevu za saobraćaj.
  Ako se već ništa ne radi na pozorištu, omogućite stanarima tog dela grada bar malo normalniji život.
  Kada ponovo počnu radovi, vi je ponovo zatvorite.

 7. Burdus kaže:

  Zdrelo… gde si?

 8. Posmatrač kaže:

  Iskreno, od ovih sam očekivao sve, ali ovo nisam. Mislio sam da su sad vać naučili lekciju iz prethodnog neuspelog tendera, ali malo sutra…

  Daš ljudima novac, a oni ne umeju da ga povuku. Ne znaju da naprave projekat, ne umeju da raspišu normalan tender…

 9. Megille kaže:

  @ Željko Mitrović : Sve je to istina ,ma ovi bre samo lažu…

OSTAVITE KOMENTAR