Popisivači počeli sa radom u dve mesne zajednice u Subotici i u Čantaviru

Danas je počeo Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova. Sprovodiće se do 30. aprila, a njime će biti obuhvaćeno 260 popisnih krugova na teritoriji cele Srbije.  Za probni popis na teritoriji grada Subotice angažovana su dva popisivača koji će obilaziti građane radi unosa podataka u laptopove: jedan na području dve subotičke gradske mesne zajednice: “Centar 2” i “Centar 3”, a drugi na području naselja Čantavir.

Na teritoriji grada Subotice biće ukupno osam popisnih krugova: četiri na području dve izabrane gradske mesne zajednice u Subotici i isto toliko na području naselja Čantavir.

“Popisivač ide od kuće do kuće i popisuje tako što vodi intervju, a podatke unosi direktno u aplikaciju na laptopu. Na teritoriji grada Subotice biće primenjen samo metod kojim se popis radi preko popisivača. Građani neće lično dobijati obaveštenje na kućnu adresu kada će tačno popisivač doći kod njih već samo posredstvom medija i to na taj način da će biti obavešteni da će se u njihovom naselju, tokom aprila, vršiti probni popis”, izjavila je za RTV Vojvodine Speranca Rotar, načelnica Odeljenja statistike u Subotici pri Republičkom zavodu za statistiku.

Probni popis deo je priprema za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji će biti obavljen 2021. godine i neće obuhvatiti delokupno stanovništvo već oko 20.000 domaćinstava i oko 50.000 lica u izabranim delovima pojedinih naseljenih mesta u 51 gradu i opštini u Srbiji.

Za razliku od dosadašnjih popisa, u kojima su podaci prikupljani popunjavanjem papirnih upitnika, u Probnom popisu 2019. godine biće testirane dve nove metode prikupljanja podataka: samopopisivanje putem interneta, koje će biti obavljeno u Beogradu, Nišu i Novom Sadu te popunjavanje elektronskih upitnika u laptopove posredstvom popisivača koje će biti obavljeno u ostalim izabranim gradovima i opštinama među kojima je i Subotica.

 

RTVKOMENTARI

 1. Kolompar Gustika kaže:

  No ako mi ne jave tacno kad ce doci dzabe dolaze mene nema kod kuce citav dan. sa kobilom rano ujutro idem radit vracam se u mrak.
  A i ako budem u kucu ne pustam nikog da mi popisavaju kokoske patke macke pse i kobilu jos da na njih moram posle porez platit.

 2. Fux kaže:

  @ Kolompar Gustika :platičeš ti porez i na sebe…mora se MMF-u vratiti kredit.

 3. Svetac kaže:

  …probni popis…? Kanda ce duplo da nas kosta?

 4. Istina... jedna jedina. kaže:

  Vladavina totalitarizma. Veliki brat popisuje čak i čačkalice.

  @Fux

  Mora se platiti porez i vratiti kredit? Poreze i namete „Majci državi“ neka plaćaju budale, neka i zdravlje i živote daju za nju, a kredite neka vraća ko ih je uzeo. „Sjajna“ je „logičnost“ po kojoj „slobodni“ i „nezavisni“ građanin plaća što suštinski nije u obavezi.

OSTAVITE KOMENTAR