POSLE SEDAM GODINA BLOKIRANjA ULICA: Zabranjen rad auto-otpada

Posle više od sedam godina blokiranja ulica, pisanja peticija i obijanja pragova nadležnih institucija, meštani Skadarlijske ulice u Subotici mogu najzad da odahnu – njihovom komšiji, auto-otpadu „Dado metalu“, zabranjeno je da radi.

Dozvolu za rad ovoj firmi oduzela je Služba za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Subotice i zabranila vlasniku Daliboru Gregorčiću dalji prijem, sakupljanje i skladištenje neopasnog otpada. Takođe, naloženo mu je da u roku od 90 dana primeni obavezne mere zaštite životne sredine, odnosno da otpad ukloni, plac ukloni, a zemlju naspe gde je nephodno.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, dozvola za rad izdata je Gregorčiću 2013. godine. Od tada je inspektor za zaštitu sredine doneo čak 19 rešenja o zabrani odlaganja otpada, jer mesto gde je skladišten, nije tehnički opremljeno, nema za to dozvolu, ili propisane uslove. Takođe, dat mu je i rok da sprovede potrebne izmene, a u osam slučajeva, u kojima je utvrđeno da to nije učionio, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Služba za inspekcijsko-nadzorne poslove, koja je obavila uviđaj, izdala je dopis 18. decembra 2017. u kome se konstatuje da se osim neopasnog metalnog otpada, na prostoru izvan betonskog platoa nalazio zauljeni motor i delovi motora, kao i auto-gume, za čije sakupljanje, skladištenje i tretman subotički auto-otpad nema dozvolu. Utvrđeno je i da se u pomoćnom objektu nalazilo nekoliko akumulatora, elektronski otpad i monitori, koji spadaju u kategoriju opasnog otpada, za koji takođe nisu imali dozvolu. U obrazloženju koje je potpisala Livija Nađ, sekretar Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, takođe, piše da je utvrđeno da je skladišten karton, folija i plastična ambalaža, ali za čije sakupljanje i tretman „Dado metal“ ne poseduje odobrenje. Na lokaciji je bilo i 15 parkiranih automobila, uglavnom bez registarskih tablica. Na osnovu ovoga, Služba za inspekcijski nadzor je zaključila da su se stekli uslovi za oduzimanje dozvole u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom.

OD TERETNjAKA PUCALI ZIDOVI

KAKO smo u nekoliko navrata pisali, stanovnici Skadarlijske ulice su negodovali zbog „Dado metala“ i svakodnevnog prolaska njegovih teretnjaka, koji su uništili ovaj mali, neasfaltirani šor, a zbog kojih su im se kuće tresle i pucali zidovi.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. Simulacija drzave kaže:

  Pratim duze vremena ovaj slucaj jer je on jedan vrlo markatni indikator koliko je Srbija pravna drzava, udaljenost Srbije od EU normi i vrednosti, kao i nesposposobnost / neznanje prostornog planiranja. Niti se Skadarlijska ulica moze nazvati i tretirati kao ulica u urbanom i saobracajnom smislu, miti moze svako otvoriti pogon za reciklazu i skladistenje sekundarnih sirovina gde mu se prohte. Bez reda i zakona nema nista od prosperiteta.

 2. De la Croix kaže:

  Imali smo u Subotici pre desetak godina sličan ali veći slučaj – Azohem.
  Isto tako, u neuređenom delu grada nikla je hemijska industrija bez ikakve dozvole ili rezona. Zbog rođačkih veza vlasnika sa ministrom, niko nije mogao da iseli tu firmu čak i kada su postojala sudska izvršna rešenja.
  Ako je Azohem imao jaku „vezu“, neki drugi slučajevi kršenja zakona u Subotici, pokazali su da je dovoljno imati i sasvim malu vezu (ili podmazivanje) da bi se zaobišli zakoni.
  Slučaj posečenog drvoreda na Paliću o kome su svi saznali, nije dobio epilog iako se zna i zbog koga je to učinjeno i ko je to obavio (zatečeni radnici i mašine) i gde je drvo završilo. O tome više ne sme da se pita samo zato što je neko iz samog vrha gradske vlasti to dozvolio, osećajući se toliko moćno da je iznad zakona. Ko zna te tipove ništa ga ne iznenađuje.

 3. tarabetina kaže:

  mazanju je dosao kraj
  ajd sad da vidimo dokel ce tako i kad ce ostale da rese…

 4. Zoran kaže:

  @tarabetina

  Da mu nisu oduzeli dozvolu za rad upravo zato što je prestalo mazanje? Ili ga je bilo nedovoljno…

  😉

 5. Sojic kaže:

  Mnogo je pustio korenje

OSTAVITE KOMENTAR