Poslovanje subotičkog ATB Severa sve uspešnije

Subotički ATB Sever, deo kineske Wolong grupacije, završio je pozitivno prošlu poslovnu godinu, a u 2018. godini planiranju dalje povećanje obima poslovanja, zapošljavanja i razvoja ovog nekadašnjeg giganta u proizvodnji elektromotora.

Broj zaposlenih i njihove plate rastu iz godine u godinu, a poslovodstvo očekuje da se taj trend nastavi i u ovoj godini.

RTV

Neki od ovih motora radiće decenijama u nekoj od zemalja Evropske unije, Rusije, Bliskog istoka ili bivše Jugoslavije.

Od kako je kineski Wolond preuzeo austrijski ATB, poslovanje Severa je prvo stabilizovano, a nakon toga se krenulo uzlaznom putanjom, tako da je prošle godine ostvaren za petinu veći promet nego lane, vredan skoro 25 miliona evra, od čega je više polovine završilo na inostranim tržištima. Trend rasta predviđa se i za ovu godinu.

„Imamo stopostotnu uposlenost u prvom polugodištu 2018. godine, a uvažavajući trend priliva novih narudžbi koji je u prošloj godini bio 27 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu i da se taj trend nastavlja i u 2018. godini, onda je sigurno da su naša očekivanja i planovi vrlo realni“, rekao je u redovnom godišnjem druženju s novinarima direktor ATB Severa Mile Todorović.

RTV

Raste i broj zaposlenih, kojih je sada 439, kao i njihove plate, koje sada iznose u proseku nešto više od 60.000 dinara. Svaki šesti je inženjer. Wolong planira da preseli nekoliko linija iz Nemačke u Srbiju, što znači zapošljavanje još oko 20 radnika u ovoj godini.

„Ono što nam je najpotrebnije u ovom momentu to su proizvodni kadrovi, koji su vezani proizvodnju, kako namotavači, bravari, varioci“, dodao je on.

O veličini Wolonga svedoči činjenica da su nedavno kupili kompletnu proizvodnju niskonaponskih motora američkog Dženeral elektrika. S namerom da postanu svetski lider u proizvodnji električnih rotacionih mašina.

 

RTVKOMENTARI

 1. grkljan balaban kaže:

  Bravo, a Siemens propada !

 2. ludak kaže:

  Ovo je mnogo bolja prica nego Mali Bajmok.

 3. Mercedes kaže:

  Samo napred. E, u ona dobra stara vremena, bilo je preko 6.000 radnika.

 4. gajeva kaže:

  Da li je sada SEVER spreman obeštetiti radnike kojima su godinama umanjivane plate?

 5. Megille kaže:

  Nemojte očekivati ništa spektakularno-kapitalizam je i kod njih kapitalizam ,samo malo oštrije jer su vlasnici komunisti…

 6. Posmatrač kaže:

  Radio sam u Severu 3 meseca, nisu mi produžili ugovor, kao i mnogima poput mene.

 7. Mirko kaže:

  Hahah prosek plate 60 hiljada dinara? Siemens propada? Koliko samo glupih komentara se moze procitati… Raspitajte se samo koliko su pocetnicke plate u Severu… 28 hiljada dinara su, dok u simensu 40 + putni trosak+regres+13. Plata…
  I dalje posle svega ljudi misle da je to taj stari sever… kao stari radnik severa ne bi vise ni pljunuo u tom pravcu od kada sam u siemensu preporodio sam se

 8. pista kaže:

  Eeeee…. a tek sto je svojevremeno uspesno privatizovan. To bi tek bila prica!

OSTAVITE KOMENTAR