Potraga za buregdžijama

Na sednicama odbora Regionalne privredne komore tokom protekle nedelje moglo se čuti u više navrata da je sve veći problem kako doći do odgovarajućih kadrova. U pekarama se sve više traže obrazovani majstori, a još je veća potraga za burekdžijama. Dobar burekdžija u toku jednog meseca može da zaradi i do 100 hiljada dinara.

Novožedničaninu Simi Kuzmanovskom, koji je treća generacija pekara u svojoj porodici, nedostaje trenutno jedan kvalifikovani pekar. Smatra da bi trebalo povećati broj školovanih pekara. On i njegove kolege bile bi spremne da omoguće srednjoškolcima da deo prakse obave i u njihopvim radionicama. Spremni su da pomognu i školama oko obuke za proizvodnju svih novih proizvoda koji se pojavljuju na tržištu.

burek

Radio Subotica



KOMENTARI

  1. TT kaže:

    Placace se majstori i znanje suvim zlatom, samo Vi zavrsavajte privatne fakultete.

  2. Anonimni kaže:

    Pekari i sve od brasna pored vatrigasaca radionica LAZAR NESIC, burek i sve
    od testa – ima kadrova, radi se u trecoj smeni. Ja sam za burek sa kulenom.

  3. stormwatch kaže:

    BRAVO BUREK!

  4. vokille kaže:

    Jedino što nikako ne mogu da nađem u Subotici je burek na merenje. Ne mogu opisati kako je milina jesti taj burek, uvek je svež. Ubedljivo najbolji burek u Beogradu je taj od šunke-kačkavalja, 50 dinara bude 100 grama tog bureka. Uz to, u njemu je prava šunka, a ne šunkarica (to sam primetio da se radi u nekim pekarama ovde). Dovoljno je popeti se na Slaviji i videti koji je red u burekdžinici Trpković tamo. Lipa kod nas ima fin burek, ali samo kad je svež, primetio sam da ga podgrevaju kad duže odstoji.

  5. Mercedes kaže:

    Dobar burek, stvar ukusa…Dobar mi je sa sirom, kod,, Luke,, i u ,,Europek,, pekari… Ali jako me interesuje gde to burekdzija kod nas moze zaraditi 100.000 din. mesecno. Burekdzije su veliki majstori, ali treba i da imaju prvoklasan materijal sa kojim rade, sunka, sir, trapist…

  6. Dorfer kaže:

    Na što smo pali,na turski specijalitet burek. Pa naši preci su imali kuharske knjige iz Beča po kojima su naše bake i mame kuhale. A sada je subotički najpoznatiji specijalitet postao . daj deset sa lukom , ili masan burek u ‘masnom ‘ papiru. Prestrašno koji balkanski mentalitet.

  7. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Svasta….Sta u Beckim kuharskim knjigama postoji osim Snicle, Gulasa i Spatzle? Ne bas mnogo vise, ali slazem se. ukusno je to iz tih knjiga.

    ALI! ALIIIII

    Vojvodjani su upravo ti koji su ucivilizovali Burek i ukrotili istocnjacku divljinu na nivo primamljiv srednjim klasama zapada. A ovaj sto kupuje Burek na komad od 100grama….oooooooooooooooooooRAMAMAMAMAMAMAMARAMAMRAMAMRMSMAMAMRAMARAMARAMARAMARAMARAMA, pa to je za film.

    Kazem ja, acidcow je pitschkin dim naspram ove zabave ovde.

  8. Dorfer kaže:

    @ stormwatch ,sve si napisao. prvo ne poznaješ kuhinju naših predaka ,niti poznaješ kulturu prehrane na ovim prostorima , ali to je već tvoj problem. Preporučam ti da izađeš na Buvljak i da se tako sa nogu najedeš raznim polupećenim ili ugljenisanim mesinama sumnjivog porekla, Dakako imaj na umu i to da su prije tebe već neki svojim prljavim rukama držali i probali te vaše nove delicije. Te ipak mani se naše bačke- Austrougarske kuhinje ,jer za tebe ipak je zakon ‘deset sa lukom’ U slast !

  9. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Dragi dorfere, dajte mi objasnite prvo koji su to u stvari vasi predaci, t.j. da li vi znate kojeg ste zaista podrijetla? Po ovoj vasoj logici vidim da vi vase podrijetlo proveravate na osnovu beckog kuhara kojeg ste nasli zaturenog u vasem staramajka kredencu, no ne cudi me to jer su madjarsko drzavljanstvo trazili pre par godina izvesni Topalovici koji madjarsku nisu videli niti culio za nju, ali su od dokumentacije u ambasadu doneli par slika sa njihovim didom u austrougarskoj uniformi i na osnovu toga trazili pokretanje postupka za dobijanje istog. Evo sad je i meni lakse jer sam posve siguran da sam ja 100% unuk Orsona Wellesa posto sam pre 25 godina tokom ciscenja podruma nasao zardjale decije sanke.

    A to sto ja volim Cevap i Burek, to je moje ustavno pravo koje mi niko ne moze oduzeti pa ni vas becki kuhar. I samo da znas ja jos pored Cevapa i Bureka volim i gibanicu sa sirom, pirotsku peglanu, urnebes, sprzhu, ajvar, papriku za ajvar onu pecenu finu koja mirise po celoj Subotici i Vojvodini kada dodje jesen i lisce proshareni, pored toga volim i pasulj i kajmak i punjenu papriku i safaladu i traubisodu i turske radnje u kojima ima ajrana domace proizvodnje.

    A to da vi u Subotici stvarno niste ni cisti niti normalni kada vec deklarisete ljude i po onome sta jedu i piju, to je samo dokaz jedne stravicno ogrezle primitivne rasisticke sredine, debelo zadojene aflatoxicnim mlekom mrznje koje se pakuje i reklamira kao bezopasni kakao napitak spravljen od prave mlecne cokolade podesan svima.

    Ako te jednom put nanese do mojih predaka u nekadasnju republiku Baden, mada cisto sumnjam jer tamo ima i stranaca a vi ste uplaseni i od svojih xenofobnih senki, slobodno u nekom lokalom restoranu probaj specijalitete od cvaraka i lokalnu kuhinju. U roku od sat vrimena skontaces da ni tvoj becki kuhar nije becki, a ni vasa tradicionalna vojvodjanska jela nikad nisu bila vasa. :-)))))

  10. Dorfer kaže:

    To su oni starosedeoci koji su izbegavali da jedu grah ili pasulj iz poznatih razloga-dalji komentar na vaše buljaznenje nije ni potreban…samo ima jedan problem taj narod koji je koristio tu kuhinju u etničkom čišćenju i u genocidu oništen je na ovim prostorima. Pa nije ničuda da na mesto njih ‘ došao’ ćevap, burek, i pasulj…

  11. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Nije to nikakvo bulaznjenje, nego si ti nasao sagovornika kome ne mozes prodavati maglu, a to se najvise mrzi po forumima sto domacim a sto stranim.

    Sa druge strane, taj narod o kome ti pricas je prvi zapoceo svetski genocid i ciscenje i vecina njih iz Vojvodine su usli dobrovoljno u 7. i 22. a namere tih jedinica nisu bile nikako casne nego iskljucivo sodoma i gomora sa genocidom i masovnim krvoprolicem neistomisljenika i drugih nacija, i sta bi ti sad? Sto je fino upakovano jednostavno rekao gospodin predsednik Gauck pre par meseci – ne moze se praviti sr=nje po celoj Evropi uz genocid i masovno krvoprolice, a sa druge strane ocekivati da se ne dobije faljinski po pitschki.

  12. Dorfer kaže:

    @ stormwatch , ti si definitivno pukao o kakvom nam Gauck -u pričaš. Šta mi imamo sa tom spodobom ,i okojem narodu ja pričam? Daj opiši mi molim te o kojem narodu se radi ,valjda ne o nama bre…Jer ako ti prije par meseci Gauck spakovao ,nama ti nečeš definitivno spakovati tvoje nebuloze…

  13. Lenin kaže:

    @stormwatch alias safet
    Laku noć jarane! 😀
    http://kepfeltoltes.hu/151014/safet_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  14. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Opet ste se upleli u vasu zamku desnoextremicarske propagande i sad kad nema izlaza onda hvatate na buku. HAHAHAHHAHA.

  15. stormwatch kaže:

    @Lenin – Safet

    Dao sam vam like za trud, medjutim u vasoj ilustraciji fale odredjene veoma bitne stavke koje ste trebali uvrstiti da se iole razumete u problematiku kompjuterskog stola a ne shtale.

  16. Dorfer kaže:

    @ stormwatch , Važno da si nam priznao da nismo Nacionalsocijalisti -levičari poputonih onih tamo negde 1938 . Ali ti pošto tako javno napadaš te koji nisu socijalisti sumnjiv si jako…

  17. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Nacionalsocijalisti, nacisti, komunisti i socijalisti – ista go*a, potpuno ista. Isto pakovanje, ista ideologija isto sr*nje.

  18. Dorfer kaže:

    Ne jedemo; burek ,pasulj ,ražnjiće i ostalo nehigijensko ,ugljenisano meso ,da se vidi razlika-znak razlikovanja ,od balkanska jela…Godišnje jedanput jedemo onaj krupni pasulj u posnoj juhi uoči božića.

  19. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Hhahahaahahahahhaha, samo kao i prvobitni preci jedete ono maltene presno meso iz kojeg curi krv..hHHAHAHAHAHAHHAHAH

  20. vokille kaže:

    @Dorfer- jedna kulinarska kultura ne mora da isključuje drugu, ne vidim čemu potrebu za tim stavom? Po tvojoj logici, mom prezimenu bi odgovarala tzv.bečka jela, a bureke, gibanice, jogurt, baklave nikako? Treba da smo ponosni na kulinarski diverzitet, a ne da se sramotimo toga. Mogu podjednako uživati i u gulašu i u bureku, toga treba da nas bude sramota? U Nemačkoj i Americi burekdžinice koje otvore balkanci su dosta uspešne.
    Jedino što mi ipak ne prija je kada previše zaslade urme i baklave. Nisu mi prijatne ni ove egzotične varijante bureka što se javljaju ( sa čokoladom!). A od tog bečkog bifteka mi bude mučnina.

  21. Kertvaros kaže:

    Pasulj, paprika, paradajz, krompir, kukuruz, i jos mnogo toga cega ne mogu trenutno da se setim, dolaze iz Srednje i Juzne Amerike. Treba sve to sto je strano izbegavati i hraniti se tako sto cemo – glodati kamen i piti vodu iz potoka.

  22. Dorfer kaže:

    @ Oni koji jedu takva jela u Nemačkoj su najniži sloj , ali nek konzumiraju ,ali nek nam na nameću svoju balkanijadu…znamo mi birati našom mozgom. ja wo..

  23. vokille kaže:

    @Dofrer – Vala je to uzvišeno jelo iz kojeg curi krv, to je najgore mučenje koje se životinji moglo prirediti + isti taj biftek je izuzetno nehigijenska hrana. Slobodno proveri statistiku oboljevanja od bolesti među aristokratijom koje su vezane za loše spremanje takve hrane. Ko god kaže da je biftek zdrav, taj ne zna o čemu tupi.
    Sve u svemu, ima nas koji lepo uživamo i u zaher i u doboš torti, kao i baklavicama, i naše bake koje nisu uzvišenog slovenskog ili nemačkog porekla mogu da naprave fin kompot. (Za koji isto tako ne sumnjam da je za neke seljačka hrana, kao i ajvar…)
    A kao što kertvaros lepo kaže, veći deo današnje kuhinje je ipak prisutan zahvaljujući otkriću Novog Sveta.

  24. stormwatch kaže:

    @Dorfer

    Pretpostavljam da si Donaudeutscher? Ja? Znam da je JA!

    Btw, meni je izuzetno smesno kad mi Nemci pocnu pricati o ukusu i o kuhinji. Tako mi je poceo pricati neki pametnjakovic pre par meseci kako je Jack Wolfskin prava Nemacka marka i to nose Nemci i oni koji se osecaju tako – primitivaca imas svugde.

    I sad on meni objasnjava kako se takva nemacka jakna kupuje zamisli u Jack Wolfskin prodavnicama i to kosta. A pitam ga ja, majstore daj mi rechi gde je napravljena ta nemacka marka Jack Wolfskin i da li znas u cijem je vlasnistvu tvoj Jack Wolfskin. Skine majstor jaknu, pogleda etiketu…kad ono prava nemacka kvaliteta Jack Wolfskin napravljena u Vijetnamu…HAHAHAHAHAHAH. Kazem ja jbt pa to ti je Vijetnamka onda a Jack Wolfskin ti je americko nemacka kompanija….onda on poceo da izvodi tamo ko dete iz predskolske ustanove (tipicno za Nemca kad se nadje u situaciji gde je uvacen u blefu i neznanju, a to je dosta cesto mogu ti reci) da to nije tacno.
    I sad da skrene paznju, spinuje on nevesto i kaze on meni – a kakva je ta tvoja ofucana jakna, ko to jos nosi, ko jos tako tanku jaknu nosi zimi, i jesam li to kod kineza uzeo? A ja mu kazem majstore, pogledaj etiketu…nemacka firma, cak ne pise ni Made in Germany nego Hergestellt in Deutschland, a punjena je 3M Thinsulator nemackim materijalom koji se sam zagreva kada je hladno, pa ne moze tvoja Jack Wolfskin govnjiva vijetnamka da se poredi sa pravom nemackom kvalitetom, i tu se tip naravno mnogo iznervirao pa se nije ni pozdravljao neko vreme. Toliko o zrelosti.

    I da, juce pravio pasulj, da vidis kakav Jumbo Bohnen dobijes za 3.5 Euro preko Amazona, takvog nema nigde drugde osim u – KINI. Kina Majka sto se tice pasulja. A da znas kako se lansiraju esplozivni gasevi od njega, to su ti plotuni zdravlja. E tako, ajde ti sada lepo popij jedan civilizovani Kindersaft i ne beri brigu.

  25. Dorfer kaže:

    @ stormwatch . Ha ,ha, kako ste vi bedasti likovi bre. Pa ne vidite još uvek da ceo svet radi za Nemačku a oni se bogati. Odite u vaš privredni park u Malom Bajmoku gde navodno će još sniziti plate u tim ino firmama da možete konkurirati onima sa bliskog istoka. Još malo pa ni za pasulj neće biti, a pogotovo ni za burek koji konzumirate vozeći bicikl prema tim firmama kada idete na posao.

  26. vokille kaže:

    Dorfer- ajde ti sa plavom krvlju prozivaj i dalje nas koji nismo germani, i uživaj slobodno u sveže zaklanim specijalitetima, tartufima, a mi priglupi seljaci ćemo lepo u bureku i mesu sa roštilja da uživamo.
    A taj higijenski deo. Meso sa roštilja nije najzdravija hrana, ali ako se fino spremi, i od poznatog uzgajivača mesa, ništa neće faliti, svi patogeni se uništavaju tokom termičke obrade+paraziti. Jedino što je problematično je kada to meso nude prodavci bez rukavica (taj iritirajući običaj pored Srbije, prisutan je i u Hrvatskoj, a ni u ostalim okolnim zemljama nisu imuni na to). Naravno, to se može rešiti izuzetno strogim higijenskim propisima, na koje se i obraća pažnja. A u gospodskom bifteku dosta patogena opstaje, i neretko završavaju u čoveku.
    Lupanje da u nemačkoj i na zapadu najniži slojevi uživaju u jelima sa ovih prostora je velika neukost. Oni se gledaju isto kao i dalekoistično specijaliteti, i shodno tome se i plaćaju.
    Još malo pa se javlja i kulinarski fašizam, izgleda.

  27. stormwatch kaže:

    @vokille

    Nemoj se mnogo nervirati oko Dorfera, decko prica li prica, a Nemacku nije u zivotu video niti je mogao staviti u usta to njegovo presno meso sa kraljevskih dvorova. On se u Nemacku razume toliko da zna kako se zove ta zemlja, da ima malo cuke u glavi znao bi da je nemacka bez imigranata – KAPUTT, jer za 20-25 godina vise nece imati ko da radi i placa Harz IV, penziono i socijalno osiguranje. Nemci koriste svaku mogucu mogucnost da dovedu jos malo imigranata, jer svake godine gube oko milion i dvesto hiljada stanovnika, i ovo sto je uslo emigranata ove godine, to ce biti dovoljno da zamaskira demografsku sliku godinu dana i to je to, od 2017 opet ostar pad stanovnistva. Toliko o tome.

OSTAVITE KOMENTAR