Povratak u 19. vek

Po lepom nedeljnom popodnevu se po drugi put povela priča o subotičkim palatama na čiji izgled je „uticala“ Firenca.

 

Subotičani su i ovoga puta imali prilike da čuju zanimljive priče o tom stilu zvanom neorenesansa koji je kroz nekoliko palata obeležio Suboticu na samom kraju 19. veka. Kao i svaki pravac i ovaj je imao svoje arhitekte koji su za potrebe bogatih projektovali palate u periodu kada secesija ili moderna nisu bile u modi. Možete zamisliti kako je grad tada izgledao.

 

Razbaceni širom centra grada, palate neorenesansnog stila su izmešane sa platama nekih drugim stilovima koji su nastajali kasnije ali i pre i zajedno čine nešto što se zove „kulturno nasleđe grada“. Svaki je pravac imao svoju viziju izgleda grada i svaki je promovisao neke svoje umetničke vrednosti. Bogastvo grada nije u postojanju jednog stila iako su mnogi Subotičani „skloni“ secesiji već u postojanju raznih stilova koji su odraz kreativnosti onih sa drugačijom vizijom Subotice. Svako na svoj način doživljava Suboticu i svako je na svoj način zamišlja u budućnosti.

 

Desetine subotičana su u nedelju imali za cilj da koračaju putevima neorenesanse.KOMENTARI

 1. Lansky kaže:

  Ajmo,ajde…(nije 5.oktobar)


   

 2. ivan kaže:

  Au al imam stomak,trebao bi se nekada pogledati u ogledalo 🙂 Delili su flajer sa nabrojanim zgradama koje cemo obilaziti.Za nase gradske ocuhe ta lista je verovatno lista objekata za rusenje.Inace super tura ,Viktorija je to sve super osmislila i izvela!

 3. Djendji kaže:

  Lepa zamisao zaista,sa zadovoljstvom bih prisustvovala istoj setnji da sam saznala za nju.Bravo kome je palo na pamet..moglo bi i vise takvih setnji ili vec sta sl, da se organizuje u nasem lepom gradu.

 4. majka kaže:

  @ivan: hahahahaha… (za stomak), a nad odlukama gradskih otaca možema samo plakati. 

  Želela bih zahvaliti Viktoriji i grupi entuzijasta „Save Subotica“ što su građanima ovoga grada darovali jednu predivnu šetnju i upoznavanje grada. Sugrađanima bih preporučila da potpišu i svojim potpisom podrže Subotičku deklaraciju. 

  http://www.savesubotica.org/component/content/article/58-suboticka-deklaracija/171-subotika-deklaracija-o-zatiti-kulturnog-naslea-u-okvirima-urbanistikog-razvoja.html 

OSTAVITE KOMENTAR