„Pravedni” Matija čeka da se otopi sneg

Spomenik ugarskom kralju Korvinu je već izliven, te se čeka samo da vreme dozvoli da počnu radovi na podizanju gotovo tri metra visokog obeležja

foto: A.Isakov

Ugarski kralj Matija Korvin čeka da se otopi sneg i otopli, kako bi s visine mogao da nadgleda ulicu koja nosi njegovo ime. Procedura oko postavljanja spomenika je završena, kralj Matija je već dobio bronzano odličje nad kojim se upravo radi završna obrada, te je samo pitanje trenutka kada će ispred ograde na broju osam biti podignut spomenik.

Matija Korvin stajaće na postamentu od oko pola metra, dok je sam spomenik visine blizu 2,5 metara, te je jasno da će to biti upečatljivo obeležje. Spomenik je izradio vajar amater Franjo Mačković, i upravo je završeno njegovo izlivanje u privatnoj livnici. Sa radom Franje Mačkovića mediji su se sreli prošlog leta kada je volonterski na prostoru mini Jugoslavije napravio spomenik Josipu Brozu Titu, takođe u punoj veličini.

Na postamentu spomenika pisaće „Matthias Rex (1458–1490), a sa bočne strane biće postavljena ploča sa tekstom „Spomenik Matiji Korvinu je postavio 2018. godine Lajoš Čakanj uz saglasnost grada Subotice”, i to na ćirilici, na jezicima koji su u službenoj upotrebi u gradu, što znači na mađarskom i na hrvatskom, te na engleskom jeziku.

Matija Korvin ulicu u centru Subotice dobio je pre deceniju i po kada je odatle „oterao” Engelsa, ali po inerciji u svakodnevnom govoru ova ulica se među građanima još zove „engelsova”. Ulica uživa i zaštitu kao ambijentalna celina, ali je i dobro znaju svi koji vole noćne izlaske jer se u njoj nižu kafići i restorani, između ostalog nekoliko njih upravo u vlasništvu Lajoša Čakanja, koji slovi za najbogatijeg Subotičanina, bar kada je reč o nekretninama koje poseduje u gradu. Ovo je prvi put da se njegovo ime javno pojavljuje kao gradskog ktitora. U gradu se spekuliše da je procedura oko postavljanja spomenika ubrzana zbog očekivanog dolaska mađarskog premijera Viktora Orbana, pre parlamentarnih izbora u Mađarskoj 8. aprila.

Povod za postavljanje spomenika obrazložen je kao želja da se obeleži 560. godišnjica od krunisanja Matije Korvina. U trenutku stupanja na presto imao je 14 godina, međutim po svemu što je potom činio, mađarska istorija stavlja ga rame uz rame sa Sent Ištvanom (Svetim Stefanom) koji je pre više od hiljadu godina utemeljio mađarsku državu i uveo je u hrišćanstvo. Jedan od najvećih mađarskih kraljeva Matija Korvin, bio je sin Janoša Hunjadija, to je onaj Sibinjanin Janko koga i srpski narod poznaje iz junačkih pesama, rođen je u Klužu u Rumuniji 1443. godine, a umro je u Beču, 1490. godine. Tokom vladavine iskazao se kao državnik koji je vodio računa i o svojoj državi, ali i podanicima koji su mu nadenuli ime Matija Pravedni.

Zajedno sa srpskom vlastelom ratovao je protiv Turaka, i Srbima zato davao određene povlastice. Radi odbrane svojih granica obnovio je srpsku despotovinu na području Srema, a kod pape Siksta Četvrtog, isposlovao tolerantan odnos prema pravoslavcima. Uveo je stajaću vojsku koju su sa po trećinom činili Srbi, Česi i Mađari. U jednom trenutku kralj Matija bio je vlastelin i prostora na kojem se nalazi Subotica. Matija Korvin ostao je upamćen i kao kralj koji je voleo umetnost, u Pešti je formirao biblioteku „Korvinu” sa šest hiljada svezaka, a njegov dvor bio je jedan od centara evropske renesanse. Ipak, malo je verovatno da su inicijatori podizanja spomenika, jer inicijativu Lajoša Čakanja prigrlio je SVM, a podržao i SNS, imali na umu njegovu ulogu reformatora i prosvetitelja.

 

POLITIKA

 

 KOMENTARI

 1. Bradati Anonimus kaže:

  Opet nemamo sreće. Baš sam se nadao da će Čakanj kao ljubitelj umetnosti imati veće prohteve glede ove skulpture. Da će angažovati nekog iz Mađarske. Franjo Mačković je vajar amater. Pogledajte na internetu kako izgleda spomenik Matiji u Klužu (Koložvar).

 2. Kolompar Gustika kaže:

  @Bradati Anonimus
  Imamo srecu, ovakvi spomeniki do 2,5 metra od bronze su jos podnosljivi.
  Onaj spomenik u Kolozvaru nije dobar jer je jako velik i tezak, ne moze da se uopste pomeri sa tog mesta, brat iz Kluza kaze njih 6 braca nisu mogli ni sa konjem da ga pomere.

 3. Elias P kaže:

  Meni je svejedno . Cudi me samo zasto je odabrana jedna sporedna ulica kao mesto za spomenik, i zasto se bas sada postavlja spomenik. Niti je nekakav narociti jubilej, niti masa gradjana ima pojma ko je bio Matija Korvin. Meni licno se cini da je poenta u celoj ovoj prici ona tabla sa napisom gde se zajedno, tako reci u jednom dahu, spominju Matija Corvin i Lajos Cakanj. Spomenik nekoj istorijskoj licnosti se podize obicno na nekom trgu, a nikada posred ulice a jos manje ispred mehane, bez obzira koliko god da je ekskluzivna. Ukoliko vajarski rad umetnika bude imao iste one skulptorske kvalitete kao sto je skulptura JB Tita u Mini-Jugoslaviji, onda treba da gradske vlasti odreaguju na vreme i sprece unakazavanje grada. Marija Terezija, Franjo Josip. I JB Tito imaju daleko veci znacaj za ovaj grad od Matije Corvina, pa makar se on nasao i u drustvu sa glavnim loklnim krcmarom.

 4. Vox veritas kaže:

  Cek, cek…a zasto ne i na bunjevackom pa zar oni nisu priznati kao narod i imaju svoj jezik? Zar nije priznat njihov jezik? Mislite o tome Bajicu i Ostojicka kad sledeci put dizete platu

 5. Lenin kaže:

  @Elias P „…od Matije Corvina, pa makar se on nasao i u drustvu sa glavnim loklnim krcmarom.“
  Hahaha… Glavni Lokalni Krčmar!Našao si mu pravi naziv,da te ažurni Admin uvlakač,đaba pica žderač ne cenzuriše,jer meni obično ne objave komentare,kada ga nazovem „pravim“ imenom,ili posle malko vremena postovanja jednostavno skinu.Najverovatnije kad im GLK naredi. 🙂

 6. BOSS kaže:

  Hoce i svi nasi tajkuni da budu ………

  Sto bi rekao nas Bora Corba „Sve nase seljanke se utegle u helanke.“
  Ili ,videla zaba da se konj potkiva pa i ona stala u red.

 7. Lenin kaže:

  „Spomenik Matiji Korvinu je postavio 2018. godine Lajoš Čakanj uz saglasnost grada Subotice”
  Mislim da bi to trebalo korigovati.Konačno bi izgledao ovako:
  „Spomenik Matiji Korvinu je postavio 2018. godine Lajoš Čakanj (uz diskretnu pomoć Kradomana Božovića,Marka Miloševića,DOS,Bross Šarić,Kasa Jožike i ostalih lokalnih i državnih političara,partija,saveza od 1991. do dana današnjeg) uz saglasnost grada Subotice”

 8. djuka kaže:

  Cakanja za gradonacelnika!
  (sto pre)

 9. Mali zeleni Subotice kaže:

  Sveti Stefan?! WTF?!

 10. Doktor.! kaže:

  Tebi nije lako ‘“ Lenine “ moras svoje Frustracije da praznis na internetu.

 11. Pajo kaže:

  Patuljak Diktator!

 12. vitabrevis kaže:

  Čemu pakost, zlonamernost?
  Čestitke svakom ko podržava umetnike, istoriju i ostavlja nekim sledećim generacijama da donesu realniji sud o svemu ovome!

OSTAVITE KOMENTAR