Prćić: Proširenjem Bajskog groblja dugoročno će biti rešen problem sa nedostatkom mesta za sahranjivanje

Proširenjem Bajskog groblja biće rešen problem sa nedostatkom mesta za sahranjivanje možda čak i na period od pedeset godina, poručila je direktorka JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić i dodala da će Subotica dobiti prvo groblje parkovkog tipa. Na poslednjoj redovnoj sednici Skupštine grada doneta je Odluka o izradi plana detaljne regulacije za proširenje Bajskog groblja na prostor jugozapadno od postojećeg groblja do ulice Frana Supila.

(foto:Yu eco)

Još od 1983. godine predviđena je izgradnja centralnog groblja i to na parceli koja se nalazi preko puta Industrijske zone, a 2013. godine vlasnik parcele koja se naslanja na Bajsko groblje- gradski deo obratio se sa namerom da proda svoj plac, objašnjava direktorka JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić. Idejno rešenje za proširenje Bajskog groblja urađeno je 2014. godine. Javno preduzeće za upravljanje putevima odradilo je Plan detaljne regulacije a u petak je završen rani javni uvid. Preostaje da se ovaj Plan doradi te da se stavi na javni uvid građanima. U gradu dugo nije proširivano ni jedno groblje na ovaj način, a parcelu od 9,72 hektara je neophodno isplanirati na najprimereniji način i prilagoditi je osnovnoj nameni tj. napraviti dovoljno grobnih mesta, istakla je Pćić.

Proširenjem Bajskog groblja Subotica će dobiti prvo parkovsko groblje koje podrazumeva da se na poseban način vodi računa o zelenilu. U Srbiji postoji nekoliko groblja koja su razvijana u novije vreme, a uglavnom se išlo ka tome da se nova parcela prvenstveno komunalno opremi zaključno sa postavljanjem ograda, izgradnjom staza i dovoljnim brojem česmi, potom se radilo ozelenjavanje i tek tada se kretalo sa izgradnjom grobnih mesta.

Nakon izrade Plana detaljne regulacije Odluka o usvajanju plana će se naći na dnevnom redu Skupštine grada, a nakon usvajanja Grad će zaključiti ugovor o kupoprodaji sa prodavcem. Direktorka JKP „Pogrebno“ Vesna Prćić istakla je da očekuje da bi krajem godine parcela mogla biti u vlasništvu Grada.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Dajte vina cigara i bice nam malo vojvodina z a sarane

 2. Bradati Anonimus kaže:

  Ovo je tužna vest. Umesto da se taj novac potroši za uređenje centralnog groblja, grad će da likvidira jedan, takoreći, park da bi proširio Bajsko groblje. Zašto se kupuje uređen prostor sa jezerom, terenima i zelenilom, umesto da se kupi njiva i formira centralno groblje koje je u planu već 100 godina. Groblje nije trošak već biznis. Sve tamo masno plaćaju građani kada plaćaju usluge (npr jedna ozidana grobnica bez spomenika = 1000 evra).
  Ovaj grad je postao jedno veliko divlje naselje.

 3. Oliver K kaže:

  Krematorijum bi bio najoptimalnije resenje.

 4. Salamander kaže:

  Ma nije ovo loša ideja, ali postoje i bolja rešenja. Kao prvo verovatno ćemo skupo da platimo uređenu teritoriju sa dva jezera i na kraju će morati da zatrpavaju rupe a od parka neće ostati ništa. Bolje da su iskoristili njive (sa neplodnom zemljom koja je već u vlasništvu grada) da urede gradsko groblje koje bi bilo mnogo bolje u funkciji nego ovo nazovi proširenje. Ionako nas je sve manje zbog migracije stanovništva pa se čini da nam neće ni groblja više trebati.

 5. realista za mnoge bolesni cudak kaže:

  krematorium je resenje. ali steta baciti toliko mesto. tako da i pogon za proizvodnju hrane za macke bi bilo ok resenje 🙂

 6. ffilozoff kaže:

  … Vi ste za robiju sa bukagijama,uz memlu od kamena…

 7. Čuvar zatvora kaže:

  Sto ne objave cenu posto je placen ribnjak.jezero.dvoriste tj bivse groblje prepravljeno u sportski centar eto opet postade groblje…voleli bi mi subotičani da čujemo isplačenu cenu (nasim budzetskim parama) i da je uporedimo s tržišnom jer kuloarske priče odavno kruže da se DON GRKLAN ugradio pozamašnom cifrom u ovoj kupoprodaji koju je insistirao pre 6 mes da se odradi.

OSTAVITE KOMENTAR