Predat na korišćenje novi pogon firme „Gebi“ u Bačkoj Topoli

Zahvaljujući mađarskoj podršci povećaće se broj zaposlenih u firmi „Gebi“ koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Zahvaljujući programu ekonomskog razvoja Vojvodine, čantavirska firma „Gebi“ će zaposliti 75 radnika i sklopiti ugovore sa 2.500 proizvođača. Firma „Gebi“ je osnovana pre 36 godina u Čantaviru. Trenutno ima preko 300 zaposlenih i snabdeva preko 2000 prodavnica svojom robom širom Srbije. Zahvaljujući programu ekonomskog razvoja firma će zaposliti dodatnih 75 ljudi te se obavezala da će sklopiti ugovore sa 2.500 proizvođača. Vrednost ukupnog ulaganja je 9 miliona evra, od čega je učešće „Gebija“ 2,25 miliona evra, bespovratna podrška Fondacije Prosperitati preko 4 miliona evra, a kredit OTP banke 2,7 miliona evra. Sagrađeni su pogoni za preradu suncokreta, skladišta i stanice za preuzimanje robe.

Vlasnik firme Tihamer Ožvar je rekao da se firma proširila sa 75 novih radnika i da su sklopili ugovore sa 2250 proizvođača te da imaju rast prodaje 10 posto, a 360 zaposlenih dobija trinaestu platu i stalno povećanje plata.

Na svečanom puštanju u rad novog pogona firme „Gebi“ je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio da je trogodišnja realizacija programa regionalnog ekonomskog razvoja Vojvodine prava priča o uspehu. On je dodao da je cilj programa iskorišćenje industrijskih i ekonomskih potencijala Vojvodine kako bi se mađarska zajednica koja tu živi osnažila.

„Ovaj program služi za to da iskoristimo ovdašnje industrijske i poljoprivredne kapacitete i potencijale. Da ih iskoristimo u tom cilju da vi, ovdašnja mađarska zajednica što više osnažite“ – kazao je Sijarto.

Direktor Fondacije Prosperitati Balint Juhas je rekao da je u okviru programa ekonomskog razvoja realizovano 23 velikih projekata, a da je danas predat na upotrebu deveti.

Predsednik SVM Ištvan Pastor je rekao da su stigli do velike odgovornosti jer sistem treba održavati, i to tako da to ne bude dobro samo integratoru već svima koji se integrišu u sistem. „Ubeđen sam na osnovu dosadašnjih iskustava da smo mi sposobni za to. Osećamo značaj. Samo tako možemo da napredujemo ako će svi napredovati, ako će svi moći da na rodnoj grudi žive od poštenog rada, ako pazimo jedni na druge. Iz te perspektive su iskustva proteklih godina, podizanje integracionog sistema me je ubedilo da ćemo biti uspešni u tome“ – kazao je Pastor.

 

RTV Pannon

 KOMENTARI

 1. ŽARKO KEČENOVIĆ kaže:

  Sijatro glabaj ga
  Bravo za gebi

 2. Tihi kaže:

  GEBI VUČKO

 3. Ličanin kaže:

  Ovo je dokaz kako se jedna država odgovorno odnosi prema svom narodu.Mi ni o Srbima ne brinemo.A kako bi kad nas vode nesrbi i kriminalci koji gledaju da se napljačkaju.

OSTAVITE KOMENTAR