Predratni subotički biciklisti

Subotički biciklista –  stara žilava vrsta. Izdržljiv, uporan, prepoznaćete ga lako jer se ne obazire na automobile, kao da je najjači u saobraćaju ,vozi po svakakvom vremenu, po oluji, pljusku ili snegu, kada se čini da je to nemoguće.

Svi kao da su duhovni sledbenici ekscentričnog Lajoša Vermeša, koji je još davno, kada je bio među prvima, isto tako samouvereno jurcao ovim ulicama.

Oni koji su se biciglovanjem bavili kao sportom, uvek su dostojno predstavljali svoj grad. Od Ivana Sarića do Gabora Kase na poslednjim Olimpijskim igrama u Londonu.

Povodom današnjeg zatvaranja Olimpijade 2012. profesor Đula Ditrih nas je podsetio na dva subotička olimpijca iz međuratnog perioda. To su Szántai Istvan (Santo Stevan) i Erdelyi Denes (Erdelji Deneš).

Santo (levo) i Deneš Erdelji

Prvaci Jugoslavije 1927. godine (štafeta)

S leva: Saulić, Kopilović, Santo, Doro

Ištvan Santo kod kuće, na ručno pravljenom trenažeru

Ispred Sokolskog doma (Jadran)

Trka  Subotica – Horgoš – Senta – Bačka Topola – Subotica

Album sa sličicama iz 1936. godineKOMENTARI

 1. ooo kaže:

  Peta slika…predratni Putin?!

 2. Anonimni kaže:

  Gyula Dietrich

  03. 07. 2012. 14:06

  Ovo je tradicija Subotice. Naime dva Subotičana i to biciklisti bili su pre rata na olimpijskim igrama. U sportskoj literaturi stoji SANTO STEVAN, koji se zapravo zvao SZANTAI ISTVAN, koji je kasnije i to do 50-tih godina bio trener, selektor čak i sudija za ovaj sport. Nema paralele ali drugi ERDELYI DENES verovatno je bio poznatiji, dva njegova sina su bili reprezentativci u hokeju na ledu, preko leta igrali su hokej na travi, kao i fudbal. Erdelyi nije samo bio sportista već i poznati pčelar, doživeo je duboku starost. Preko svog oca pošto su ova dva olimpijca bili pajtaši nasledio sam slike iz vremena od l930. do negde 1955. godine – slike sa njihovih priprema, takmičenja i aktivnosti nisu bile interesantne u klubu BK S – već su pohranjene u Gradskom muzeju Subotica, naravno originali se nalaze u ARHIV DIETRICH. želim mladom KASI velik uspeh i plasman.

 3. Ladislav Mamužić kaže:

  Poštovani gospodine Dietrich !
  Kao prethodni, dugogodišnji predsednik B.K.Spartak (1992 – 2009) moram da reagujem na Vašu izjavu koju ste drugi put napisali – a to je :  „…slike sa njihovih priprema, takmičenja i aktivnosti nisu bile interesantne u klubu BK S “ odgovorno tvrdim, da u navedenom periodu (1992-2009)  ni Vi, ni bilo ko drugi osim gospodina Franzera nikakvu arhivu, niti stare slike nije ponudio Biciklističkom klubu Spartak. Gospodinu Lanskom sve čestitke za ovaj članak.

 4. vas covik kaže:

  Steta sto ove slike nemaju imena ljudi na njima. Vidim poznata lica. Nekad smo imali stare slike, no necijom nepaznjom nestale u nepovrat. Nase slike su otpozadi imale imena ljudi, na nekim je bio i moj otacok 30 tih i posle, no nikako da nadjemo puno lepih uspomena, na fotografijama. Zalosno ali to je tako.

 5. Gyula Dietrich kaže:

  tačno se zna ko su na slikama arhiv DIETRICH otkriva, istražuje i objavljuje na

  slikama su otkrivena lica ako ne tada ——,  verovatno će neko prepoznati svog.

  Iz pozadine, zadnji red sve do prvog reda ako neko sedi, čuči – ide identifikacija, naravno uvek sa leva na desno. Sad čekam Ladislava Mamužića da povuče potez

  i da PREPOZNA bivše reprezentativce , olimpijce, pra-bicikliste, jer od Vermeša

  do danas imamo najbolje sportiste u ovoj grani. MOŽDA SAM SE SADA SETIO

  DA SE UVEDE RUBRIKA – da se prepoznamo, ili da se setimo najmilijih na fotosu

 6. Anonimni kaže:

  SZÁNTAI ISTVÁN – ili kao Olimpijac STEVAN SANTO, dvadeset godina kako je
  umro. Dragi sportisti, olimpijci znateli gde su u Bajskom groblju sahranjeni SANTO
  ili RUZSA KOSÁNYI SKENDEROVIC. Biciklistiéki klub ili gimnasticari dali ih
  posecuju. Mnogo toga se zaboravlja, setimo se pra-sportista ovog grada.

OSTAVITE KOMENTAR