Predstavljena knjiga „Fudbalska takmičenja Južnih Slovena 1873-1941“

Prva sveobuhvatna knjiga o istoriji fudbalskih takmičenja čiji su učesnici bili klubovi s južnoslovenskog prostora, napisana je u Subotici, kako to i dolikuje gradu gde počinje priča o igri na dva gola, kada je reč o regionu između Vardara i Triglava, nekad zvanom Jugoslavija.

Ovako obimni zadaci na sređivanju zagubljenih i zaboravljenih podataka, koji su negde posao instituta i ozbiljnih ustanova, kod nas zavise od entuzijazma pojedinaca koji su veoma retki. Fudbalska istorijografija je tako morala da sačeka Subotičanina Nebojšu Jakovljevića da poveže stare pokidane veze i sabere sve dostupne informacije – od istoriografskih publikacija, doktorskih disertacija, arhivske i memoarske građe, književnih dela, periodike, izveštaja o radu, intervjua, pa do agencijskih vesti, internet portala, dokumentarnih serija i priloga.

Uz pomoć saradnika Milorada Sijića i Dragana Stojića iz Srbije, Tima Dobovšeka i dr Tina Mudražije iz Slovenije i Domagoja Bukovšaka iz Hrvatske, Nebojša je dovršio  knjigu koja na 580 stranica predstavlja istoriju fudbala na ovim prostorima sa statističkim podacima do početka Drugog svetskog rata. Impozantan broj neverovatnih podataka, činjenica i događaja koji nikada nigde nisu objavljeni.

Kako navodi recenzent dr Tin Mudražija iz Maribora, knjiga sadrži obilje statističkih podataka i procena sakupljenih iz izuzetno obimne i raznovrsne arhivske građe i relevantne literature. Autor sukcesivno daje i pregledne biografije fudbalskih i drugih ličnosti koje smatara važnim za tok naracije. Na kraju svakog poglavlja izležena je neka vrsta rezimea čime možemo da steknemo pregledniji uvid u fudbalska dešavanja na teritoriji Kraljevine SHS/ Jugoslavije. Stil kojim je knjiga napisana je lako čitljiv, a tekst je bogat nizom ilustrovanih interesantnih zapažanja.

Drugu recenziju potpisuje novinar lista Politika, Ivan Cvetković.

Predstavljanje knjige je održano u Visokoj školi strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, koja je i izdavač. Već prvog dana su počele da stižu narudžbe iz svih krajeva bivše Jugoslavije i iz inostranstva. Delo na koje su dugo čekali oni koji istražuju istoriju sporta, može se poručiti putem linka

www.exyufudbal.in.rs/prodavnica/knjiga

ili u kontaktu sa autorom putem e-maila

exyufudbal@gmail.com

Cena knjige je 1500 din + ptt troškovi (za Srbiju oko 250 din)

Nebojša Jakovljević, autor knjige

Slovenija na vezi: Tin Mudradžija, doktor nauka i docent na filozofskom fakultetu u Mariboru.

 KOMENTARI

 1. N. Jakovljević kaže:

  Nije bilo lako, ali sam uvek verovao da ću uspeti da dođem do cilja. Hvala svima koji su pomogli.

 2. Miki kaže:

  Lansky bem mu miša…što mi ne javi da ima ovaj vanredno zanimljiv događaj..

  šifra: JADRAN

  javi se svakako..imaš moj mail (onaj stari nije u funkciji)

 3. croat kaže:

  Ovo je tipicna suboticko izvestavanje, samo da vam javimo da se nesto desilo! Neintersuje me fudbala uopste ali mi se cini da je ovo predstavljanje bilo interesantno i da je u i pitanju knjiga sa interesantnom temom!

 4. Lansky kaže:

  Bila je najava u rubrici „Dešavanja“ i okačena u četvrtak na fejsbuk. Bilo je zanimljivo, pričali smo o nekim interesantnim epizodama iz te fudbalske ere. Nešto se možda u budućnosti nađe i u rubrici „Stari grad“.

 5. croat kaže:

  Sam sam sebi dao onda minus ! 😀

 6. frano kaže:

  htio bih kupiti ovu knjigu

OSTAVITE KOMENTAR