Predstavljeni projekti godine preduzetništva

U Srbiji je proglašena godina preduzetništva, i sada je vreme da se promovišu razni program. U protekla tri dana u Subotici je održano nekoliko skupova na temu razvoja preduzetništva, start up kredita i EaSi programa  Evropske unije. Koordinatorka Udruženja privrednih društava i preduzetnika u Subotici, Aleksandra Dobrin je rekla da je cilj da se predstavi rad Unije na lokalu.

gg

“Predstavili smo projekte godine preduzetništva i pozivam potencijalne poslodavce, da se prijave na obuku koju organizuje Regionalna razvojna agencija Panonreg i Udruženje privrednih društava i preduzetnika, koji se organizuje u maju mesecu, gde mogu saznati detaljnije informacije. 13. i 14.maja će biti organizovana obuka za konkurs koji je raspisala razvojna agencija Srbije i mi pružamo besplatnu obuku, kako da se popune obrasci i napiše biznis plan. Ovakva okupljanja su veoma bitna, jer poslodavci imaju priliku da razgovaramo na lokalu, iznosimo problem i da se oni rešavaju preko Unije poslodavaca”, objasnila je koordinatorka Aleksandra Dobrin.
Preduzetništvo u Srbiji je zapostavljeno i pozdravljam inicijativu da se ova godina proglasila godinom preduzetništva, rekao je  predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, Stanko Kristin.On je ocenio da  bi trebalo da se narednih 10 godina proglasi godinama preduzetništva.

Sa druge strane, u Subotici su predstavljeni i program EaSi  je šansa za zapošljavanje, i do sada je raspisano šest javnih poziva. A predviđeni budžet za period od 2014-te do 2020-te iznosi 919,46 miliona evra. Državni sekretar u Ministarstvu za rad, dr Nenad Ivanišević je na skupu istakao da je program EaSi dobra šansa za zapošljavanje na lokalnom nivou, i da su program namenjeni sindikatima, civilnom sektoru, a posebno za mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo. Program EaSi  je šansa za zapošljavanje, i do sada je raspisano šest javnih poziva. A predviđeni budžet za period od 2014-te do 2020-te iznosi 919,46 miliona evra.

Razvojna agencija Srbije je u saradnji Regionalnom razvojnom agencijom „Panonreg“ raspisala konkurs za podršku preduzetnicima u vidu dodela paketa podrške koji obuhvata obuke, bespovratna sredstva i mentorsko praćenje.  U toku je prvi javni poziv za “start up“ pakete podrške, kako bi se preduzetnici osnažili i odvažili da započnu posao. Podrška je namenjena prvenstveno kategorijama koje se teže zapošljavaju – ženama,  mladima do 18 godina, licima  starijim od 45 godina koja su proglašena tehnološkim viškom i osobama bez kvalifikacija, kao  i onima sa devastiranih područja.  Konkurs će biti otvoren do 20. maja, a detaljnije informacije mogu se dobiti u Regionalnoj razvojnoj agenciji „Panonreg“ na Otvorenom univerzitetu u Subotici.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR