Prekogranični industrijski park

U okviru saradnje privrednih komora Segedina i Subotice, odnosno severnobačkog regiona i županije Čongrad, pokrenuti su i razgovori o formiranju prekograničnog industrijskog parka koji bi omogućio povoljnije uslove za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

 

Predstavnici Regionalne privredne komore, Mađarsko-srpske trgovinsko industrijske komore iz Segedina i Čongradske komore razgovarali su u Subotici o takvom projektu, čije je polazište pozitivno iskustvo koje u tome već ima Mađarska iz vremena pre ulaska u Evropsku uniju. Tada je u pograničnoj mađarsko-austrijskoj zoni u Sent Gothardu oformljen industrijski park kao značajna podrška preduzetništvu sa obe strane granice koji je imao značajan uticaj na oživljavanje preduzetništva.

Za idejni projekat odnosno studiju budućeg parka između Srbije i Mađarske već je raspisan tender, a sredstva za njegovu realizaciju biće obezbeđena iz fondova Evropske unije. Projekat bi trebalo da bude gotov za godinu dana. Prema prvim planovima, industrijski park u Subotici nalazio bi se u okviru Slobodne zone u Malom Bajmoku, a na mađarskoj stranu u pograničnom pojasu kod Tompe. Jedan od razloga ovakvog razmišljanja jeste što i u Srbiji i u Mađarskoj mala i srednja preduzeća imaju slične probleme, te bi se uz povoljnije uslove poslovanja u ovakvoj zoni mogao podstaći njihov razvoj, smatraju u Mađarsko-srpskoj trgovinskoj i industrijskoj komori u Segedinu.

 

V. Laloš, Danas



KOMENTARI

  1. h_d kaže:

    Da, juče sam slušao što onaj iz Privredne komore mumla. Reči tog čoveka su enigma za strplive i atak na zdrav razum onih koji pokušavaju uklaviriti o čemu se zapravo radi. Da li je baš toliko teško taksativno navesti koji bi se ‘povoljniji’ uslovi poslovanja time stekli za SME ili je aspekt stavljen za žicanje malo kešovine od evropske krave muzare za gurue mužnje IPA fondova. Mislim, koje su konkretne koristi za MSP uspostavljanjem tih debilnih premisa od ‘zona’, osim da se namire ovi nezajažljivi birokrati? Zone, Vaistinu, treba da postoje i prema Segedinu, Ašothalmi i Tompi, ali zarad istinskog privlačenja kapitala, slobodnijoj razmeni roba i usluga, turističkoj razmeni i upoznavanju suseda, ali ovo je čista sprdnja.

OSTAVITE KOMENTAR