Prekogranični projekat: Kako se zaštititi od ambrozije

Kako se zaštititi od invazivnih biljnih vrsta, pre svega ambrozije? Na ovo pitanje odgovor traže stručnjaci iz Srbije i Mađarske, koji zajednički učestvuju u prekograničnom projektu koji za cilj im mapiranje, kontrolu i suzbijanje invazivnih biljnih vrsta u zaštićenim područjima sa jedne i druge strane granice.

U našem regionu oko 20 odsto stanovništva pati od alergije na polen. Taj procenat je isti i sa jedne i sa druge strane srpsko-mađarske granice. Invazivne biljne vrste međutim nisu opasne samo za ljude. One su druga globalna pretnja po biološku raznovrsnost, odmah iza direktnog uništavanja staništa.

Upravo zbog toga je pokrenut prekogranični IPA projekat, koji kao glavni cilj ima mapiranje, kontrolu, odnosno invazivnih biljnih vrsta u specijalnim rezervatima prirode u Vojvodini i u mađarskom Kiškunšagu. Osim toga, cilj je i upoznavanje šireg društva koje dolazi u dodir sa invazivnim vrstama, naročito ambrozijom.

„Naš zadatak je da pronađemo takva rešenja za suzbijanje tih biljaka koja neće biti štetna za ostale biljke. Mi smo u tom cilju izumeli jedan bio-herbicid, koji ima biljne komponente i kao takav nije štetan za prirodu. U isto vreme za invazivne vrste kao što je ambrozija može biti veoma efikasan“, ističe Endre Poros, sa fakulteta „Nojman Janoš“ iz Kečkemeta.

Na projektu je angažovana Laboratorija za palinologiju sa PMF-a iz Novog Sada koja sprovodi monitoring polena invazivnih vrsta u vazduhu, a vodeći partner na IPA projektu je Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

„Suzbiće se 270 hektara pod ambrozijom. Postaviće se automatske merne stanice, koje će pratiti ne samo tu vrstu polena u vazduhu, nego i polene ostalih invazivnih biljnih vrsta. To će se raditi sve kraja projekta, koji traje do 29. septembra 2019. godine“, objašnjava Nemanja Erceg iz pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Mađarski partner u prekograničnom projektu je Univerzitet „Nojman Janoš“ iz Kečkemeta. Realizacija je počela 31. januara ove godine i trajaće do 29. septembra 2019. Ukupan budžet iznosi gotovo 285.000 evra.

 

RTVKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Javne povrsine i napustene Opstinske ,Pokrajinske i Republicke parcele su pune Ambrozije!

 2. ice kaže:

  Sve je ovo lepo, ali zar ne bi bilo jednostavnije poceti kaznjavati vlasnike parcele,placova,dvorista,ispred kuce-zgrade itd koji nisu u stanju da pokose ambroziju, mislim da bi mnogo jeftinije resili ovaj problem, a od prikupljenih para kositi na javnim mestima…

 3. Miroljub kaže:

  Evo ovako, da vam kazem ja. Neko voli ljubicice, neko liljane, a neko lale. Ja, pak, volim ambroziju. Mnogi su mi se vec smejali, ali sta da im ja radim – svako voli neku biljku, a ja ambroziju uopste ne smatram korovom nego jednom od lepsih biljaka ovog podneblja.
  Upravo iz tog razloga mi nije ni na kraj pameti da pokosim Ambroziju koja mi krasi zadnji deo dvorista, i to bas onaj naslonjen na ulicu. Da, video sam neke prolaznike kako kisu i trljaju oci, ali to je njihov problem – u mom dvoristu, gazda sam samo ja i niko drugi.

 4. alergicna kaže:

  Pre desetak dana cekala sam oko 2 sata na granicnom prelazu Backi Vinogradi .Pored puta travnjaci su zapustani, nepokoseni .Ovo predstavlja veoma ruznu sliku o nama , o zdravstvenom problemu da i ne pricam.

 5. Lenin kaže:

  Ja sa herbicidom rešavam problem.Ali džaba,kada komšije svoje parcele ostave neobrađene.Odnosno tu i tamo 2-3 puta godišnje pređu sa motokultivatorom,a ne zaseju ništa.Ako drugi dan pada kiša,već četvrtog,petog dana nakon kiše,nikne korov.

 6. Raspop Teodosije kaže:

  @Miroljub

  Jedna mala opaska za tebe kao ljubitelja Ambrozije: To nije biljka ovog podneblja, ona potiče iz Severne Amerike. Služila je kao hrana bizonima (jedini je oni koriste za ishranu), a kada su dotični istrebljeni, počela je da se širi. Običan prolaznik je neće razlikovati od indijske konoplje (koju ti možda gajiš u „zadnjem dvorištu“).

 7. pista kaže:

  Kupite koze. Koze su zakon za ambroziju, I pijte kozje mleko pa necete imati problema tj. alergiju na ambroziju.

OSTAVITE KOMENTAR