Prekršajne prijave za nepohađanje nastave

Prekršajnom sudu u Subotici tokom 2018. godine podneta su ukupno 42 zahteva sa područja Grada Subotica i opština Bačka Topola i Mali Iđoš, a koja se odnose na ispunjavanje obaveza o pohađanju nastave, odnosno na pojavu vršnjačkog nasilja.

„Od ukupno 42 zahteva podneta ovom sudu tokom 2018. godine sa područja Severnobačkog upravnog okruga, 35 njih vezano je za radnje roditelja koji ne ispunjavaju svoje obaveze u vezi sa redovnim pohađanjem nastave i ispunjavanjem školskih obaveza u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju. Od tih 35 zahteva, najviše ih je iz OŠ „Sečenji Ištvan“ iz Subotice, a do sada su rešena 23 zahteva“, ističe Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici.

Za ove prekršaje, roditeljima su zakonom zaprećene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 dinara.

„Za ove prekršaje, izrečene su manje novčane kazne jer je sud uzeo u obzir da se radi o roditeljima koji su nižeg stepena obrazovanja, imaju više dece, a nezaposleni su i primaju socijalnu pomoć upravo zbog te dece. Kada izriče kaznene mere, sud vodi računa o svim tim okolnostima, a posebno o tome da bilo kakvo novčano kažnjavanje roditelja najviše pogađa upravo decu koja žive u tim porodicama koje su, inače, primaoci socijalne pomoći u iznosu između deset i 12.000 dinara mesečno“, objašnjava Ljubo Simić, predsednik Prekršajnog suda u Subotici.

 

RTVKOMENTARI

 1. croat kaže:

  Kaznena politika treba da je zadnja mera u ovakvim slucajevima, tu zajedno moraju da rade i sud i socijalna sluzba i skole. Mislim da je dobijanje socijalne pomoci vezano za redovno pohadjanje nastave i to mislim da je dobro. Takodje mislim da je vazno da se sa tom decom radi na svim nivoima, od nastave do onih obicnih stvari koje su nama normalne i obicne a za njih nisam siguran( odrzavanje licne higjene i sl)

 2. Megatron kaže:

  C I G …

 3. ffilozoff kaže:

  Ako je roditelj kreten,a ima 30% takvih,,sta ocekivati, kakva ce biti deca???

 4. Istina... kaže:

  Ljudi koji drže do sebe ne pristaju na ispiranje mozga komunističkim „obrazovanjem“.

 5. Megatron kaže:

  …A N I

 6. Joja kaže:

  Kako manje obrazovani, a dovoljno obrazovani da prave decu. I dovoljno obrazovani da podnesu zahtev za deciji dodatak, gde treba hrpa papira i trckaranja svake godine.

OSTAVITE KOMENTAR