Premeštanje babuške nikada nije bilo deo plana

Lepi primerci smuđa dokaz su da je voda dobra za život ribe, a plan je da se riblji fond dopuni grgečom, štukom i drugim ribama, pre svega grabljivicama. U JP „Palić Ludašu“ objašnjavaju da je izlov babuške ogroman posao i da je ulov nemačkih ribara impozantan.

– Za sada se izlov daje Zoološkom vrtu koji može da primi šest tona ribe. Biće urađene analize i nadamo se da će one potvrditi ranije procene da je babuška jestiva i mi ćemo je u tom slučaju ponuditi tržištu. U suprotnom daćemo je fabrici za preradu otpada „Žibel“ – rekao je Ferenc Marton, direktor „Palić Ludaša“.

– Babuška je invazivna vrsta, masovno se razmnožila i sve uništava počevši od planktona, račića, vodenih buba. Zbog nje više ništa ne opstaje u jezeru. Stručnjaci je porede sa pacovima zbog čega njeno premeštanje u drugi eko sistem nikada nije bilo deo plana – objašnjava Mišel Roman, hidrolog, savetnik za sanaciju jezera i član radne grupe za unapređenje Palićkog jezera i okoline.

Riba u jezeru 1964. godine
palic 1964

Subotičke novineKOMENTARI

 1. Bubble_Bee kaže:

  Zar treba zvati stručnjake iz Nemačke da izlove babuške. Za šta ovi naši “ stručnjaci“ onda primaju pare. Sve ih oterati.

 2. GORAN kaže:

  i sad im babuske smetaju. Sve su to babuske u foteljama sto su vodile jezero, e sve bi ja njih u zoo vrt ali u kaveze. Neko mi je rekao ( covek iz Cuprije) da smo imali nekada mozda najbolje jezero za pecanje u SFRJ od kojeg danas nema nista. Naravno ljudski faktor je kriv. PA BUDITE SRETNI STO IMA BABUSKI

 3. Caba kaže:

  Dobro, ajde resi se problem jezera, izlovi se babuska, dodje do poribnjavanja i bude kao u dobra stara vremena… Da li ce i zakon stititi te ribe od ribokradica jer ne zaboravimo da najveca steta pricinjena bas od strane ribokradica a ne zbog bioloskog i hemijskog stanja jezera….

 4. d kaže:

  Gospodine Bubble be stručnjaci iz nemačke i treba da rade ovaj posao jer su upravo sredstva za sanaciju jezera došla od strane nemačke vlade zar treba da posao prepuste našim stručnjacima koji su pare za sanaciju jezera već 26.5 puta potrošili na sebe i svoje stranke

OSTAVITE KOMENTAR