Premijerka Brnabić obilazi sistem za navodnjavanje kod Subotice

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su danas radove na regionalnom podsistemu za navodnjavanje „Tisa-Palić“ u naselju Gabrić kod Subotice, vredne više od 4,7 miliona evra.

Regionalni podsistem za navodnjavanje „Tisa-Palić“ jedan je od 11 projekata koji se finansiraju iz Programa za navodnjavanje – Abu Dabi fonda u AP Vojvodini.

Tanjug

Zahvalivši se predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, za koordinaciju oko pripreme ovih projekata, predsednik Mirović izjavio je ovom prilikom da su Pokrajinska vlada i JP Vode Vojvodine za kratko vreme završili pripremu 11 projekata čija je realizacija u toku i najavio nove u narednom periodu.

„Ovo je veliki posao, svedoci smo klimatskih promena i suše koja je bila velika opomena prošle godine, moraćemo mnogo više da radimo u narednom periodu, da bi uz elektrifikaciju polja, i uz dodatne podsticajne mere za one koji žele da nabave sisteme za navodnjavanje bili mnogo zaštićeniji od nepovoljnih klimatskih uslova“, istakao je predsednik Mirović.

Pokrajinska vlada obezbedila je sredstva za pripremu projektne dokumentacije, a ovakvi projekti nastaviće se i u drugoj fazi gde će kroz 13 projekata na oko 60.000 hektara biti pripremljena osnova na kojoj će poljoprivredne zadruge i poljoprivrednici povlačiti kanalsku vodu do svojih poljoprivrednih površina, rekao je predsednik Mirović.

On je podsetio da je Pokrajinska vlada prošle godine izdvojila 126 miliona dinara za pripremu projektne dokumentacije a JP Vode Vojvodine je formiralo posebno projektno odeljenje.

„Cilj je da ove i narednih godina na gotovo 30 lokacija rekonstruišemo dvonamenske i regionalne sisteme i stvorimo uslove za navodnjavanje u AP Vojvodini“, rekao je predsednik Mirović.

Predsednica Vlade republike Srbije Ana Brnabić rekla je da će poljoprivreda naše zemlje izgledati potpuno drugačije i otpornije na klimatske promene do kraja mandata ove vlade kroz projekte navodnjavanja, zaštite od poplava i protivgradne zaštite.

Podsistem „Tisa- Palić“obezbeđuje vodu za navodnjavanje 35.000 hektara na područjima opština Senta, Kanjiža, Subotica i Bačka Topola kao i za industriju i osveženje vode u prirodnim jezerima Palić i Ludaš.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Shone88 kaže:

  Gde je juce bila ;-)vode sine na sve Strand;-)

 2. avet kaže:

  Abu-Dabi fond u Vojvodini?
  Ja NE verujem da ovaj podsistem grade i prave da bi se u Palićko jezero ubacivala čistija voda iz Tise.
  Pre će biti da ovi Arapi hoće da kupe obradivo zemljište Severne Bačke za svoje potrebe, ali pre toga žele da obezbede dovoljnu količinu vode za navodnjavanje zemljišta.
  Imam utisak da će ovi naši sve živo da rasprodaju.

 3. croat kaže:

  To je za nju od zivotnog znacaja, fikusi zahtevaju mnogo vode !

 4. ludak kaže:

  Ne postoje nikakvi arapi koji ulazu u Srpsku zemlju. To sve Vuciceva mafija zajedno sa svojim bratom zakupljuju, kupuju i otimaju….

 5. mihajlovic kaže:

  Al kad vidim ovog nabreklog vadigrkljana,dodjemi da se ispovratim.

 6. pista kaže:

  Pitam se sa koje strane ce puniti kanal? Da li ce iz jezera Palic pa da se voda u kanal sliva prirodnim putem (zakonom fizike) ili ce se voda iz Tise „penjati“ tj. pumpati prema Palicu posto nam je jezero na vecoj nadmorskoj visini nego pomenuta reka. Jesu li one pumpe kod Adorjana ili Velebita uopste u funkciji? Mislim… ne vidim po izvestajima da je bilo ko od prisutnih postavio ova pitanja.

 7. S&S kaže:

  Kanal Tisa – Palić je iskopan još 90.- tih godina. Ne koristi se jer je navodno skupo podizati vodu iz Tise prema Paliću.

 8. Burdus kaže:

  Taj kanal svaka vlast koja dodje pravi popravlja i pusta u funkciju al jebi ga od 90te kad je napravljen sem kisnice druge vode nije bilo u njemu. Nit ce biti…

OSTAVITE KOMENTAR