Prijave pacijenata: Najviše žalbi na KC Vojvodine i subotičku Bolnicu

Na vrata zaštitnika osiguranika u zdravstvenim ustanovama pacijenti mahom kucaju kad ne mogu da ostvare svoja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Iako su se ranije žalili uglavnom na neljubaznost lekara i medicinskog osoblja, što su pokazale i sve ankete Ministarstva zdravlja, sad im je, izgleda, manje važno da li ih u domovima zdravlja i bolnicama dočekuju sa osmehom, ili namršteni, a mnogo više ih „boli“ kad ne mogu da zakažu pregled, ili dugo čekaju operaciju.

Prema izveštaju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje o radu zaštitnika osiguranika, najveće nezadovoljstvo iskazali su pacijenti Kliničkog centra Vojvodine, Opšte bolnice u Subotici, Zdravstvenog centra Vranje i Doma zdravlja Novi Sad, a prijave su podnete protiv ukupno 33 zdravstvene ustanove.

old subotica 1

Pacijenti se uglavnom žale s razlogom, jer je ustanovljeno da je 100 od ukupno 156 podnetih prijava osnovano. Tri nisu ni razmatrane, jer podnosioci nisu zdravstveno osigurani, a za 52 je utvrđeno da nije bilo povrede prava iz zdravstvenog osiguranja.

U ustanovama se pravdaju povećanim obimom posla, nedovoljnim brojem lekara, manjkom aparata za dijagnostiku…

Najčešći razlog zbog kojeg su osiguranici presavijali tabak i podnosili prijavu je taj što specijalističko-konsultativne ili dijagnostičke preglede nisu mogli da zakažu u zakonskom roku od 30 dana. Najvećih problema sa zakazivanjem bilo je, opet, u KC Vojvodine, gde pacijenti u predviđenom roku najčešće nisu mogli da zakažu elektromioneurografiju (EMNG), kojom se ispituju i procenjuju neke neurološke funkcije, i laboratorijske analize. U bolnici u Subotici problem je bio sa zakazivanjem rendgenskog snimanja i laboratorije, a u Zdravstvenom centru Vranje sa gastroskopijom, kolonoskopijom i holterom EKG.

Pojedini pacijenti, njih 47, pogrešili su „adresu“ na koju su uputili prijave, jer njihovi problemi nisu bili u nadležnosti zaštitnika osiguranika, pa su prijave prosleđene Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja ili direktorima zdravstvenih ustanova.

Iako je u prvoj polovini ove godine zaštitnicima osiguranika od kad postoje podneto najviše prijava, njima se ipak manji broj pojedinačnih pacijenata obraćao za pomoć nego prethodnih godina. U prvoj polovini 2014, recimo, na vrata zaštitnika zakucalo je 10.013, lane 11.571, a u prvih šest meseci uspeli su da pruže pomoć u ostvarivanju prava iz osiguranja u ukupno 4.813 slučajeva, dok su ostalih 4.695 pacijenata u njihove kancelarije navraćali samo da se raspitaju za svoja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

 

Večernje novostiKOMENTARI

 1. tuzna suboticanka kaže:

  Pola godine se ceka na pregled u Subotici.Na salteru drska sestrica koja pije kafu i drzi mobilni telefon u ruci.Treba sa njom drsko da bi dobili termin za sest meseci…Udjes na pregled i doktorica mobilni u ruku(ti cekas dok ona razgovara) poznanici kaze tad i tad sam dezurna dodji tad i tad znaci lekar nije preopterecen vec zaradjuje kod privatnika i pacijente tamo prima…zna se zasto je sve ovako plati dok mozes ili umri dok stignes na rad

 2. tigi kaže:

  CT godina dana, rentgen 3 meseca

 3. freelancer kaže:

  Hmm… Da nije onih automobila, onako u prvi mah… letimičan pogled na fotografiju i asocijacija – AUSCHWITZ! … Arbeit macht frei… ( in ganze Serbia… )

 4. adkersu kaže:

  Osim prilaza glavnoj zgradi, bolnički krug je sramotno zapušten već godinama! Predlažem da se raspiše tender za javnu nabavku LGM&K opreme za koju sem dobre volje i savesnosti nije potrebna posebna obuka u primeni i rukovanju (LGM&K oprema = lopata, grablje, metla i korpe za otpadke).

 5. stormwatch kaže:

  Za sve zalbe, primedbe i kukumavke, obratite se premijeru koga ste izabrali po treci put u 4 godine, iako je zdravstvo doveo do prosjackog stapa, skolstvo i obrazovanje u Srbiji maltene ne postoje jer se svaka diploma i svako zvanje resava za od par sto do par hiljada Eur, kriminal cveta, a plate i penzije su srezane do tacke neizdrzivosti vi ste mu ipak ukazali poverenje. Posle glasanja nema kajanja.

 6. Alisa kaže:

  Moralno bi bilo da Bićanin sada podnese ostavku. Ali , kome? Ovima što su na vlasti i gori od njega?

 7. Bolesnik kaže:

  @ Tigi,

  Ja zakazao neki dan RTG. 4 meseca !!!

OSTAVITE KOMENTAR