PROGLAS UDRUŽENJA „SLOBODAN GRAD“

Zarobljena Srbija nije Srbija!

Budućnost je u organizovanju lokalnih inicijativa i pokreta koji će partitokratski duh vratiti u lampu zakona, a sistemski osloboditi profesionalne, stvaralačke i etičke vrednosti srpskog društva 21. veka sabrane u državu koju bismo i s unutrašnjim ponosom trebali zvati Srbijom.

Udruženje „Slobodan grad“ smatra da je partitokratska država u Srbiji dovedena do istorijske tačke potpunog društvenog apsurda i da je, kao koncept, treba srušiti voljom građana.

Vlast će sve intenzivnije potčinjavati državu kultu neprikosnovenog vođe, a institucijama i ustanovama potpuno će ovladati interesi bezbednosno-privrednih centara moći koji stoje iza SNS.

Na žalost, ni klasična opozicija, okupljena oko Saveza za Srbiju, ne nudi ništa više od političke reciklaže i ciljanog generisanja nezadovoljstva građana, zasnovanog isključivo na negativnim emocijama prema Vučićevom režimu i njegovim predstavnicima. Ne primećujemo da klasična opozicija, iza koje takođe stoje interesi nekih od bezbednosno-interesnih centara moći, nudi rešenja esencijalnih pitanja od kojih zavisi budućnost našeg društva. Pozivanje nezadovoljnih građana na proteste radi protesta predstavlja traćenje energije i vremena.

Antivučićevski koncept u svom ishodištu garantuje samo rušenje Vučićevog režima, ali ne i promenu siostema.

Ako su očevi srpske državnosti u prvoj polovini 19. veka bili ponudili Sretenjski ustav, jedan od najmodernijih ustava tog doba, zašto to mi ne možemo u 21. veku bez bojazni da će ga velike sile oboriti?

Nama je potpuno svejedno koji će bezbednosno-privredni centri moći vladati u Srbiji, zato što bilo koja smena vlasti u postojećim uslovima ne vodi kvalitativnim, nego pozicionim promenama.

Udruženje „Slobodan grad“ smatra da se većina građana može okupiti oko kristalno jasnih ciljeva koje, kako stvari stoje, neće podržati ni vlast ni klasična opozicija, zato što ne odgovaraju njihovim učaurenim interesima i centrima moći koji ih podržavaju.

Evo tih ciljeva:

Promena Ustava u cilju prekomponovanja primitivno centralizovanog koncepta vlasti u korist građana koji bi na lokalnom nivou trebalo da odlučuju o svemu, osim o spoljnoj politici, opštoj bezbednosti zemlje i onim delovima socijalnog, zdravstvenog i školskog sistema koji se odnose na celu zemlju. Srbija je danas država koja pokušava da se uzdiže odozgo nadole, umesto iz sela, opština i gradova nagore.

Potpuna, beskompromisna departizacija državnih institucija i ustanova. Koncept stranačkog zapošljavanja i preletanja „sposobnih“ iz stranke u stranku zbog funkcije ili radnog mesta mora biti zakonom onemogućen.

Promena ekonomskog modela koji je generator onoga što nazivamo prvobitnom akumulacijom kapitala, umesto da bude koncept privrednog razvoja celog društva.

Potpuna pravno valjana provera porekla imovine svih tajkuna i političara, uz mogućnost njene nacionalizacije, delimično i u celosti.

Promena izbornog zakona koji, ovakav kakav je, obezbeđuje preimućstvo partijskih interesa i centara moći nauštrb interesa građana. Tražimo ravnopravnu zastupljenost svih krajeva Srbije u Narodnoj skupštini i povratak većinskog izbornog sistema, uz glasanje za ime i prezime kandidata umesto za partijsku listu.

Građani zajedno sa alternativnim opozicionim snagama u selima, opštinama i gradovima treba da spreče predstojeću promenu Ustava kojom će sudska vlast biti izručena direktno u ruke partitokratije. Tim činom atributi nezavisne srpske državnosti biće značajno osakaćeni, zato što izvor moći sudske vlasti više ni formalno neće biti pravo i građani, nego volja partija na vlasti.

Udruženje „Slobodan grad“ smatra da bi građani trebalo da podrže nove, nekompromitovane ljude na javnoj sceni, koji su ostvarili svoje karijere pre stupanja u politiku.

Budućnost ne vidimo u okvirima postojećeg sistema koji štiti spregnute interese krupnog kapitala i političkih stranaka zasnovanih na konceptu koji potiče iz devedesetih godina prošlog veka.

Budućnost je u organizovanju lokalnih inicijativa i pokreta koji će partitokratski duh vratiti u lampu zakona, a sistemski osloboditi profesionalne, stvaralačke i etičke vrednosti srpskog društva 21. veka sabrane u državu koju bismo i s unutrašnjim ponosom trebali zvati Srbijom.

Zarobljena Srbija nije naša, niti je Srbija. Njeni izbori nas ne zanimaju, ni kada ih organizuje SNS ni kada ih organizuje klasična opozicija kada se dočepa vlasti. Koncept koji su nudili juče, koji nude danas i koji će nuditi sutra i prekosutra biće isto ovo što imamo danas. Na izborima u postojećim okolnostima ništa se neće promeniti!

Građani treba da budu spremni da se za svoje interese, za koje verujemo da su definisani ovde, našim jasnim ciljevima, izbore građanskom neposlušnoću i spremnošću da za njih, a ne protiv bilo koga i bilo čega, izađu na ulice. Samo u zajedništvu i međusobnoj empatiji, kao svesni pojedinci, možemo se odupreti mafiji koja se izdaje za državu i klasičnu opoziciju.

Situacija u našem okruženju listom je potpuno ista ili vrlo slična. Zato građane Srbije pozivamo da stvorimo Slobodnu državu i njome se izborimo za promenu sistema, a ne cikličnu promenu vlasti.

Pozivamo slične organizacije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i drugih zemalja u okruženju da stvorimo zajednički front protiv mafije koja sjajno sarađuje i tvori vlast u regionu.

Pozivamo građane da već danas na svakom mestu pruže vlastiti otpor sistemu, na lucidan i pristojan način. Stepen odgovora sistema na našu lucidnost, energičnost i odlučnost direktno će transformisati naš otpor u ozbiljnost i širi front.

Slobodan grad podržaće svaki oblik izražavanja građanskog nezadovoljstva i svakome ćemo pružiti podršku i pomoć. Nismo obavezni da se pokoravamo institucijama zarobljene Srbije!

Prekrajanja Ustava po meri partitokratije ne čine Ustav našim, niti policiju i vojsku u tako izopačenom institucionalnom smislu! Zarobljena Srbija nije Srbija!KOMENTARI

 1. Sipt kaže:

  Da bi Srbija bila slobodna mora da amputira jedan deo teritorije, ne znam dali je to vama iz Slobodnog grada jasno ili vi imate drugo neko resenje tipa kad siptari okrenu ledja mi im zaokupiramo parce teritorije, pa tako dok ga skroz ne osvojimo?

 2. JaPaja kaže:

  Jos kad bi autor ovog proglasa procitao sta je napisao.

  „Zarobljena Srbija nije naša, niti je Srbija. Njeni izbori nas ne zanimaju, ni kada ih organizuje SNS ni kada ih organizuje klasična opozicija kada se dočepa vlasti. Koncept koji su nudili juče, koji nude danas i koji će nuditi sutra i prekosutra biće isto ovo što imamo danas. Na izborima u postojećim okolnostima ništa se neće promeniti!“

  Pa kako onda gospodo mislite bilo sta da promenite?

 3. Georg kaže:

  @Sipt Prvi put cujem da postoji takva vrsta resenja. Na primer, Cesi nisu resili problem sa ekspanzijom Treceg rajha ustupajuci Hitleru Sudetsku oblast…. U ovom proglasu nije rec o celovitosti drzave, koja valjda nigde ne dolzi u pitanje, nego o njenoj ustavnoj strukturi koja postaje neodrziva.

 4. Megille kaže:

  Koja je ova demagogija …? Šta imaju državljni drugih samostalnih država i drugih političkih opredeljenja sa političkim i ekonomskim problemima Srbije? Ove probleme treba da rešava Srbija na svojoj teritoriji ,pogotovo zato jer često ističe da je ‘lider u regiji’…Pa onda na posao…

OSTAVITE KOMENTAR