Progoni – subotički Bel air

Kako stoje stvari, ove godine se može očekivati produžetak asfaltiranja puta Jovana Mikića. Odobrena su sredstva iz pokrajinskog budžeta, čeka se još projektna dokumentacija i asfalna „zmija“ treba da se protegne još dalje Čordaškim putem.

 

Put Jovana Mikića administrativno jeste nastavak ulice Jovana Mikića (Paralelnog puta) ali sem toga on nije logički nastavak tog šora. Taj put, od livade Libalegelő davnih dana je dobio ime Čordaški ili čobanski put jer su tuda čobani izgonili stoku na pašnjake. Levo od puta je Peštanska pruga a desno su Progoni – putevi koji stoje upravno prema Čordaškom putu. Ime su dobili jer se stoka progonila tim pravcima.

 

Pre pola veka, kada je projektovana teretna željeznička stanica na kraju tog pravca, Čordaški put je trebao da postane prava saobraćajnica. Sa druge strane Progona, asfaltiran je put prema šumi i lovištu (autobuska linija 3), te je tada sasvim razumno ceo taj prostor postao interesantan. Zahvaljujući poziciji između dva puta, pravilno isparcelisanim placevima i velikom prostoru, u Progonima su počele da se grade vikendice.

Podizali su ih tada većinom oni koji su dobili društvene stanove pa im je ostalo novca da sebi obezbede parče prirode. Tako je tu do devedesetih nikao priličan broj lepih imanja, kuća slobodne arhitekture sa dovoljno prostora za parkove, vinograde, voćnjake…

Da se nije odustalo od završetka Čordaškog puta i da nismo naišli na rupu zvanu „devedesete“, sasvim sigurno da bi ovaj kraj do danas bio zaokružen kao jedan subotički Beverli hils, jer su mnogi vikendaši ovde ostajali za stalno, privučeni mirom i prostranstvom. Za razliku od Makove sedmice gde su manje i nepravilne parcele podeljene krivudavim putevima, ovaj kraj je davno utabanim širokim Progonima dobio u nasleđe pravilnu regulaciju i preduslove da liči na nešto.

Spuštanje nivoa podzemnih voda i presušivanje bunara pre petnaestak godina, naneo je udarac plantažama ali je poslednjih godina ovaj kraj ponovo interesantan onima koji žele i imaju mogućnosti da žive dalje od grada, u raju koji su sami kreirali.

A i mleko je najsvežijeKOMENTARI

 1. Stein kaže:

  O čemu je sada tu tačno reč? Asfaltiranje samo puta Jovana Mikića ili će se asfaltirati i „progoni“ ??? Tekst je po tom pitanju dvoznačan…

 2. djomla kaže:

  Asfaltiraće se samo Čordaški put…

  link

  Ali se ne zna tačno kada. 

 3. komsija kaže:

  a nebi bilo lose i progone.da urde da bar nesto postenono urade,a ne samo ulice od 60 metara da asfaltiraju…

 4. Perix kaže:

  komsija:

  a nebi bilo lose i progone.da urde da bar nesto postenono urade,a ne samo ulice od 60 metara da asfaltiraju…

  A ne bi bilo loše „komšija“, kada već komentarišeš, da malo „konsultuješ“ pravopis ili bar da ne žuriš u kucanju-ako je to u pitanju… 

 5. komsija kaže:

  zurilo se 🙂

 6. stormwatch kaže:

  A bilo bi lepo da se cela ta saobracajnica koja nosi nazi Jovana Mikica konacno uredi i prosiri na normalnu sirinu, npr. ono obecanje da ce od E-5 puta do Majsanskog mosta ici 4 trake, to se mora uraditi jer je saobracaj tamo odavno za 4 trake, drugo, resiti tu petlju sa majsanskim mostom, pa prosiriti i nastavak te ulice jer ono nije ulica nego kozija stazica, trece prosiriti onaj vec od pre nekoliko godina asfaltirani deo i onda punom sirinom nastaviti taj put jos par kilometara da poveze ceo grad.

OSTAVITE KOMENTAR