Proleće usred zime uštedelo petinu novca za grejanje

Neouobičajeno visoke temeprature za ovo doba godine za mnoga domaćinstva, pre svega ona koja se greju samostalno, znače manju potrošnju energenata.

Zbog toga će i računi za grejanje biti manji, a u kućnim budžetima će, u inače najdužem mesecu u godini kada ima mnogo praznika, ostati više novca. Ipak, koliko će se zbog tako visokih temperatura uštedeti teško je reći, ali je gotovo izvesno da će se potrošiti najmanje 20 odsto manje energenata nego što je uobičajeno u zimskim mesecima, kada je temperatura u skladu s godišnjim dobom.

Po rečima predsednika Udruženje za zaštitu prava potrošača „Prospiretet” Radomira Ćirilovića, zbog visokih temperatura individualni potrošači gasa potrošiće znatno manje tog energenta i račune za ovaj mesec lakše će platiti.

4.000 dinara, u proseku, niži račun za potrošnju prirodnog gasa

– Za ovomesečnu potrošnju račun za prirodni gas mogao bi biti niži i do 30 odsto u odnosu na uobičejeni u januaru – kaže Ćirilović. – Sigurno je da će računi za grejanje biti niži i kod onih domaćinstava koja koriste električnu energiju i drva ili ugalj jer su i oni uskladili potrošnju s vremenskim prilikama.

20 odsto manja potrošnja energenata nego što je uobičajeno u zimskim mesecima

Po njegovim rečima, i pored visokih temperatura za ovo doba godine, grejati se mora preko noći, dok se u toku dana grejanje uključuje veoma retko i uglavnom u popodnevnim satima, što utiče na to da se ovog meseca brojčanici na satovima koji mere potrošnju prirodnog gasa i električne energije sporije okreću. Ipak, ukazuje naš sagovornik, oni koji se greju na struju dobro paze kada troše kilovate i znaju da je to daleko povoljnije noću, kada je struja jeftinija. Zbog toga procenat smanjenja troškova za grejanje najverovatnije neće biti isti kao i za prirodni gas jer se i sada grejna tela uglavnom uključuju noću.

________________________________________

Manje troše i toplane

Sasvim je sigurno da će manje energenata potrošiti i sve toplane, bez obzira na to koji energent koriste. Najverovatnije je da će benefit lepog vremena osetiti potrošači koji grejanje plaćaju po potrošnji, dok se onima koji ga plaćaju tokom cele godine računi neće menjati. Ipak, treba reći da se za te potrošače račun ne menja ni kada su spoljne temperature ekstremno niske.

________________________________________

Budući da su, praktično od početka godine, iako je januar, dnevne temprerature oko 10 stepeni Celzijusa, a penjale su se i do 20, potpuno je jasno da oni koji se samostalno greju nisu uključivali grejanje pa bi, uz potrošnju prirodnog gasa trećinu manju nego što je uobičajeno u januaru, račun za taj energent u proseku mogao biti oko 4.000 dinara niži i umesto oko 12.000 dinara iznositi oko 8.000. Račun za struju zavisi od broja potrošenih kilovata i vremena kada se oni troše pa za potrošnju od, recimo, 1.000 kilovata i isti broj skupih i jeftinih, račun će biti 7.200 dinara. Naravno, uz veću potrošnju jeftinih kilovata, a to je uobičajeno pri zagrevanju stanova tokom zime, račun će biti niži – i obrnuto. Onima koji troše iznad 1.600 kilovata, odnosno potrošnja im prelazi u najskuplju, crvenu zonu, račun će biti viši. Ukoliko se ovog meseca potrošnja zaustavi na 1.601 kilovat, od kojih je 801 jeftinih, a 800 skupljih, račun će biti oko 11.500 dinara. Za potrošnjen 1.001 jeftin kilovat, a 600 skupih račun će biti oko 1.500 dinara niži, a potrošnja u obrnutoj srazmeri račun će uvećati na oko 13.000 dinara.

Dakle, topli dani doprineće da u novčanicima ostane više novca, naravno, ako do kraja meseca ne bude ekstremno niskih tepmeratura koje bi poništile uštedu ostvarenu u prvih deset dana. Kako stvari stoje, to se neće desiti jer se i do kraja januara prognozira prilično toplo vreme za ovo doba godine.

 

Dnevnik



KOMENTARI

 1. ko, sta, gde, o cemu? kaže:

  Kako ce Toplana da plati onaj visak zapolsenih SNS botova? Hoce li uzeti kredit ili ce pozajmiti od grada?

 2. Gringos kaže:

  Ovaj članak kao da je pisao neki Eskim-matematičar.
  Em odlično računa i kalkuliše, em mu ne smeta hladnoća od +5 stepeni Celzijusa, ne treba uopšte po njemu grejati po ovoj vrućini, dosta je to što nam priroda toplote daje.
  Sav novac namenjen za grejanje što će da nam ostane, na leto ćemo moći trošiti na letovanje negde na nekoj egzotičnoj turističkoj destinaciji
  Ih, šta znaju Eskimi šta je leto sa + 38 stepeni.
  A Toplane, ajde sad brzo podižite cene MWh-a za grejanje, ovo je idealna šansa da se još više omastite, sad ovaj blesav narod pored nižih računa možda ni ne primeti poskupljenje grejanja.

 3. Anonimni kaže:

  @ko sta ko o cemu ne brino se bitno nam je da vi opozicioni botovi se ne placate iz budzeta

 4. (ba)laban kaže:

  Što se tiče Toplane i njihovog umanjenja računa o-tom-potom.

  Imam osećaj da će da nas zavrnu, jer njima je novac neophodan da namire ovu SNS žgadiju koju su pozapošljavali.

  Inače, grejanje je svake godine sve lošijeg kvaliteta, ali su zato računi uglavnom za neki procenat veći nego prethodne godine u istom periodu. Evo i poslednih gotovo mesec dana su radijatori na nekom minimalnom režimu zagrevanja, a u noćnim satima su često gotovo hladni. Zagrejaće nas samo računi, jer sumnjam da će biti značajno umanjeni u odnosu na prošlu sezonu. Ne znam kakvo će opravdanje ovaj put da smisle, ali drsko je sa njihove strane što će da nas oderu od para, a da smo se u stanovima smrzavali i po ovim natprosečno visokim temperaturama.

  Desetinama dana unazad svi u stanu se budimo zapušenih noseva od te Toplanine temperature i pogonske spremnosti. Na žalost svih korisnika protivzakonito nam nije omogućen pristup i uvid u stanje mernih uređaja, jer bilo bi interesantno videti kako se „vrti“ taj brojčanik kad su radijatori ovako „kvalitetno“ zagrejani.

  Trebali bi smo ipak, poučeni ranijim iskustvom sa Toplanom, da pripremimo naše argumente za značajno niže račune za prethodnih mesec-mesec i po. A iznad svega bi trebalo da se većina korisnika grejanja raspita o promeni načina grejanja i ceni te investicije. Pre svega mislim na stambene zgrade i na mogućnost prelaska na npr. grejanje na gas, s obzirom da svaka stambena jedinica već ima instalirana grejna tela… Najveće pitanje je da li postoji mogućnost instaliranja kotla za npr. zgradu od 10-12 spratova i kolika bi cena te investicije bila. Investicija bi se verovatno ubrzo i isplatila, ali, meni kao laiku, nije poznato da li je to tehnički i izvodljivo.

  U svakom slučaju se treba kurtalisati ovoh derikoža iz Toplane, koji nas protivustavno, znači protivzakonito, drže kao taoce, te im plaćamo visoke račune za nikakvu uslugu. To nema nigde, osim u „uređenoj“ Vučićevoj Srbiji… ali i to će proći… mislim na Vučića i SNS, a nadam se i Toplana…

 5. (ba)laban kaže:

  „… Najverovatnije je da će benefit lepog vremena osetiti potrošači koji grejanje plaćaju po potrošnji, dok se onima koji ga plaćaju tokom cele godine računi neće menjati. Ipak, treba reći da se za te potrošače račun ne menja ni kada su spoljne temperature ekstremno niske….“

  Koji su to potrošači koji ne plaćaju Toplanino grejanje po potrošni??? Svi imaju kalorimetar koji meri potrošnju na podstanici, pa se ona deli na ukupne kvadrate, a potom se množi sa kvadraturom stana pojedinca.

  Ili ima nešto što ja ne znam?

 6. Bobisa kaže:

  Ma glupost ako imas decu svakako moras da lozis da temperatura u kuci bude normalna tako da o ovome ne treba trositi reci!!!

 7. croat kaže:

  Malo su verovatno gurali nekvalitetnog gasa i kako god da ga okrenes nama potrosacima ce biti isto, u gajbu piva da nam racuni nece biti manji!

 8. iva kaže:

  Zima još nije gotova.

 9. bac Vranje kaže:

  ko, sta, gde, o cemu?
  HAHAHAHA, izgleda da ti je kometar pogodio ,javljaju ti se botovi koji su pogodjeni sto im nece biti placeno hejtovanje

OSTAVITE KOMENTAR