Pronađeno rešenje za stabla u Ulici Age Mamužića

Kako je ranije bilo nagovešteno, problematika iznalaženja optimalnog rešenja za vremešna stabla celtisa u Ulici Age Mamužića u Subotici, privremeno je obustavila planiranu rekonstrukciju ove ulice. Investicija se izvodi prema urbanističkom projektu i projektnoj dokumentaciji koju je izradilo JP „Zavod za urbanizam grada Suboticе”, a trebalo bi da se izvedu radovi na sanaciji celokupne površine uličnog pojasa. Projektno rešenje predviđa dovođenje kompletne površine u jednu visinsku ravan.

agina

Prilikom izrade dokumentacije evidentirano je da drveće delimično, zbog visine i blizine objektima, ugrožava temelje objekata u ulici i da pravi velike probleme za krovove kuća. Uočeno je da je trotoar u ulici potpuno uništen i neupotrebljiv zbog površinskog korenja stabala.

Zbog potreba da se pažljivo analizira nastali problem, Grad je formirao Radnu grupu sastavljenu od stručnjaka koja je sačinila detaljnu analizu ovih stabala i ustanovila način rešavanja predmetne problematike.

Stručnjaci su utvrdili da je devet najkritičnijih stabala (za koje ne postoje preventivne mere očuvanja za vreme i posle izvođenja radova), potrebno izvaditi, a da je osam stabala potrebno orezati na takav način da se radovi mogu izvesti bez ugrožavanja trajne stabilnosti drveća, uz očuvanje njihove vitalnosti. Planirano je da se umesto stabala koja se vade posade nova, već formirana stabla. Takođe bi se nadomestila i stabla koja su ranije uklonjena u ovoj ulici.

U tom smislu, Komunalna inspekcija Službe za inspekcijsko nadzorne poslove grada Subotice izdala je rešenje prema kome će JKP „Čistoća i zelenilo“ u narednom periodu izvršiti ove radove, nakon čega će započeti rekonstrukcija Ulice Age Mamužića.KOMENTARI

 1. NC kaže:

  Radna grupa …./facepalm…. 1 dobar inžinjer pejzažne arhitekture bi mogao sve to da odredi (naravno u saradnji sa nadležnim institucijama u sklopu redovnog rada)

 2. Suboticanin kaže:

  Drva koja su prastara i izdizu trotoar ili temelje kuca treba jednostavno vaditi i posaditi nova jer svemu ima kraj pa i drvecu.

 3. stormwatch kaže:

  Rusite i gradite!

 4. stormwatch kaže:

  Hahahahahah, gospodin Lenin postuje neke smesne video klipove, a prvi ce da glasa za ovakve tipove. Hhahahahahahha

 5. Lenin kaže:

  @stormwatch alias safet
  Hahahahahah,gospodin stormwatch alias safet piše na pogrešnu stranicu.Hahahahahah.Tj 😀

 6. JAPAJA kaže:

  @Lenin
  Hoće to kad se oždereš i kućna vrata da promašiš.

 7. stormwatch kaže:

  Uzdravlje vlastolisci….meni je toplo i divno danas…..CHEERS!

 8. stormwatch kaže:

  @Japaja

  Ako imas nesto da mi velis – samo u cetiri oka bajo.

OSTAVITE KOMENTAR