Protest novinara u Subotici

Stotinak Subotičana sinoć je na Trgu Slobode održalo protest „Novinarke i novinari ne kleče“, a novinari su poručili kolegama da dignu glavu i da shvate da političari bez medija ne postoje.Novinarka Tatjana Ljubić je kazala da novinarke i novinari, osim smene ministra odbrane Bratislava Gašića zbog uvredljive izjave upućene novinarki Zlatiji Labović, traže i poštovanje novinarske profesije i obračun sa seksizmom i primitivizmom u zemlji.

Ona je parafrazirala pokojnog muzičara Dejvida Bouvija (David Bowie) i kazala da je život u strahu najniži nivo mizerije.

„Ne dozvoljavamo da nas ova vlast svede na kafanske muzičare koji će za sitan novac svirati ono što oni naruče. Oni ne postoje bez nas, i to ne smemo zaboraviti. Odbijamo da živimo u strahu, odbijamo da pristanemo na autocenzuru i odbijamo da klečimo. Pristali smo da budemo na meti, jer je danas na meti svako ko se usudi usprotiviti vlasti“, kazala je Tatjana Ljubić.

szerbkiadas_U-Subotici-na-protestu

U okviru protesta održan je i performans tokom kojeg je glumac Arpad Černik ponudio novinarkama da popuše cigarete, a one su ga odbile.

Proglas u kom se predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poziva da predloži Skupštini Srbije smenu ministra odbrane Bratislava Gašića na srpskom i madjarskom jeziku pročitale su novinarke Vanja Kolar i Greta Basiti.

Večerašnjem protestu, prvom u Subotici, osim novinara i gradjana, prisustvovalo je i nekoliko političara iz različitih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka u Skupštini grada.

 

Slobodna EvropaKOMENTARI

 1. Autocenzura kaže:

  Suboticki novinar? Pa to je sve placeno iz budzeta i svi se guraju da budu sto bilze politicarima. Njihova cena je inace obican rucak.

 2. Đuro kaže:

  Subotica nema čestitog novinara već godinama,čak i ovaj tekst je preuzet od „Slobodne Evrope“ umesto da ga objavi neki gradski medij.Posao novinara bi trebao a bude kritika društva a to se u našem slučaju svelo na puke konstatacije i pažljivo birane reči da se neko ne oseća prozvanim za svoja (ne)dela.Uostalom vidi se i po broju građana na protestu koliki ugled uživaju u gradu.

 3. stormwatch kaže:

  Hhahahahaha, koji fazon….novinari Subotickih novina stoje na glavnom trgu u Subotici, a iza njih produkti ljudi sa vizijom grada a ne sela koji su jos pre 200 i vise godina raskrstili sa nakrivljenim nabijanicama i vlaznim udzericama i od sela napravili Grad. Pa me podseti ovo na clanak iz Subotickih novina iz aprila 2000. godine kada su ti isti novinari izrazili zhal za „starom dobrom“ Suboticom koja je uvik imala krovove od pruca, zidove od valjka i podove umazane blatom……nije mi jasno sto su otisli na urbanizovani glavni trg a ne na neki salas da se zale?

 4. JAPAJA kaže:

  Ako nestu u zivotu Srbije ima lazljivo, prljavo, ogavno i pokvareno to su politicari i novinari. Ne znam od kojih mi se vise povraca. A da za sviraju svaku pricu za sitan novac ma ko too placao to je decenijska istina. J

 5. Walker kaže:

  BIo je neko na protestu od vas ili samo nagađate šta se dešavalo i šta su novinari govorili?
  Protest u Subotici su organizovali novinari koji ne rade više u „budžetskim“ medijskim kućama, kako vi kažete tu gore budžetsko/režimskim, čak su isprozivali i neke građane koji su došli da ih podrže, građani iz par političkih partija. A kada ste svi tako pametni zašto i vi niste izašli da podržite?

 6. stormwatch kaže:

  @walker

  Znaci to je problem. Nisu cigarete u pitanju nego vise nema neogranicenog izvora finansiranja za „informisanje“ gradjana.

 7. Tramp ali ne Donald kaže:

  Koliko vidim sa slike to je protest izumrle demokratske stranke 😛

 8. Boško kaže:

  Ma slažem se ja da novinari, odnosno novinarke, treba da budu ,,zaštićeni-e“ od bahatih i bezobraznih moćnika. Ali ko će nas (nisam javna ličnost ni u kom pogledu) zaštititi od novinara koji ,,šuketaju“ sve i svašta, bave se spinovanjem i senzacionalizmom, krijući se baš iza te novinarske profesije. Ovo kažem kao konzument njihove profesije i moram priznati da 80% naših, nazovi, novinara, ne znaju da rade svoj posao ili ne smeju i ne mogu da pišu kako bi valjalo zbog svojih gazda ili urednika. Oprostite mi vi časni novinari, jer ovo se ne odnosi na vas. Mnogi, napred navedeni ne znaju ni gramatiku ni pravopis ni dijalektiku, a eto, neki su vajni novinari. Ja tražim zaštitu, kao konzumet, od tih, nazovi, novinara.

 9. Sax kaže:

  Kojeg je to medija Tatjana Ljubic novinar i gde se to novinarski profilisala? Jel zna neko neki njen znacajan novinarski rad? Ajte molim vas. To je angazovano koriscenje aktuelne situacije u cilju sticanja licne koristi. Kao i većina stvari u ovom gradu. Ni jednog novinara na protestu. Samo političari i NVO.

 10. marko kaže:

  Mislim da su komentari promašeni….
  Ne ulazim u novinarska dostignuća organizatora ili nazočnih, ali…
  Ovi komentari daju za pravo kojekakvim ministirima, moćnicima, gašićima… da rade šta hoće, govore šta hoće… čak i bez osude društva. Što se vidi po ovim komentarima…
  Čini mi se da je to trebala biti poruka…

 11. stormwatch kaže:

  @marko

  Pogresno vidis Marko. Gasic je upravo slika i prilika srpskog novinarstva, ili da pojasnom – svako moze biti ministar u vladi Srbije, isto tako i…..drugi deo zakljuci sam.

OSTAVITE KOMENTAR