Protest stanara ispred banke Credit Agricole

Stanari zgrade na Trgu Jakaba i Komora 35, Frankopanske ulice 1a i 1b održali su protest ispred poslovnice Credit Agricole banke, kako bi izrazili protivljenje zbog odluke banke da od njih traži novac za hipoteku, koja je stavljena na zemljište. Naime, stanovi višespratnice opterećeni su hipotekom, koju je pre sedam godina uzeo investitor, građevinsko preduzeće „Panongrad“.

jk

Preduzeće „Panongrad”, pokojnog Zorana Franciškovića, 2008. godine uzelo je milionske kredite kod Komercijalne i Credit Agricole banke, a kao zalog stavilo građevinsko zemljište na kome su izgrađene višespratnice. Hipoteka je stavljena na zemljište 2008. godine, iako su, prema rečima stanara, zgrade već bile završene i delom useljene još 2007. godine. Nakon odlaska preduzeća u stečaj, stanari su obavešteni da kupljeni stanovi ne ulaze u stečajnu masu, te da će se potraživanja naplatiti od postojeće imovine „Panograda“. Međutim, problem je opet postao aktuelan kada su službenici Credit Agricole banke počeli da traže naplatu hipoteke.

banka protest

Među stanarima je dosta penzionera i nezaposlenih lica, koji nisu u mogućnosti da isplate iznos, koji od njih traži banka. Jedan od vlasnika stanova je i Milan Obradović, koji kaže da bi za stan od 55 m2, trebalo da plati 12 000 evra, iako je pošteno platio cenu od po 750 evra po m2.

Stanari su istakli da će nastaviti da se bore za svoja prava na zakonit način. Posle obraćanja banci, koja se oglušila o njihove zahteve, sad im preostaje,kako kažu, da se obrate  sudskim organima, guverneru i organima za zaštitu ljudskih prava u zemlji i inostranstvu.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

  1. Rastafarijanac kaže:

    Nešto meni nije jasno: Da li su stanovi bili prodati u trenutku aktiviranja hipoteke? Ako jesu, u stečajnu masu ne može da uže nešto što nije vlasništvo firme. Ako nisu, da li je kupcima bilo jasno stavljeno do znanja da na stanovima koje žele da kupe postoje tereti? Sigurno je tu bilo kupaca koji su stanove kupovali na kredit. U takvim slučajevima stručnjaci zajmodavca (banke) proveravaju nekretninu koja se kupuje njihovim kreditom. Zar je moguće da su svi u ovom slučaju zakazali?

  2. bac vranje kaže:

    @ Rastafarijanac
    To je moguce ako je bilo muljanja u sudu !!! A to znamo iz iskustva da nije problem da se zature razni fascikle po fiokama

OSTAVITE KOMENTAR