Prozirna cerada i za spomenik Svetom trojstvu

Pored najlona koji zimi štiti plavu fontanu u centru grada, biće potrebna i cerada za spomenik Svetom trojstvu.

sveto trojstvo subotica

Ideja Mađarskog nacionalnog saveta – da se spomenik Svetom trojstvu vrati na staro mesto – zahteva daleko više vremena ali i novca, nego što se to očekivalo.

Karolina Bijači, restaurator kamena, kaže za „Politiku“ da je ovaj spomenik imao šest skulptura koje su bile ofarbane i pozlaćene. Vreme, ali i dosadašnje retauracije učinile su da od toga nema ni jednog traga.

Trenutno se uz pomoć dizalice slaže deo po deo što će trajati do kraja novembra, međutim, skulpture ipak neće biti postavljene ove jeseni jer tek sledi njihova restauracija.

Pošto bude uspravljen, Karolina Bijači kaže da će biti potrebno da se spomenik Svetom trojstvu zaštiti prozirnim ceradama. Takođe bi bilo dobro da spomenik, kako kaže, zimi ima posebnu zaštitu.KOMENTARI

 1. De la Croix kaže:

  Dodaj na to buduće najlonske šatore za bašte kafića, za fontanu koja dođe mesto zelene…Naylon city

 2. jasso kaže:

  Vrlo interesantno,kad je prvi put napravljen i postavljen i sve dosad nije trebala nikakva zastita,a sad odjedamput ce se morati posebno stititi,zasto,da li ce biti samo tako uradjeno da se mora opet za koju godinu raditi opet neka nova restauracija ako se ne stiti i opet ce se u centru grada praviti jos jedan plasticni sator,ajde za fontanu je razumljivo,to je keramika,ali kamen ili beton ne mora tako da se stiti…

 3. stormwatch kaže:

  Samo napred Presveto. Da se vrati gde mu je mesto a ne da se sakriva.

 4. vokille kaže:

  Tako sam mislio da ce ovako nesto da se dogodi pri premestanju! Donekle mi je jasno za fontanu da se prekriva, ali spomenik! Pa nece zima tek tako razlomiti kamen. Spomenici izgleda mogu da izdrze i svetske ratove i bombardovanja, ali SVM nikako.

 5. Djuka kaže:

  pravda za Gradsku Kucu!
  zasto i nju ne zastitimo nejlonom?

 6. ae kaže:

  ima jedna odlicna komedija koja se zove idiocracy a koja kad je subotica i vlast u pitanju izgleda da je cist dokumentarac.

 7. TT kaže:

  nekada se buvljak zvao najlon pijaca sada ce i grad dobiti nadimak najlon Subotica

 8. Sting kaže:

  tako je to kada pretplaćeni diletanti restauriraju. bando lopovska. niste u stanju nista uraditi kako treba. prokleti amaterizam u svakom segmentu drustva. od keramicara ministra odbrane do grobara predsednika preko kvazi doktora ministra unutrasnjih poslova premijera sa dijagnozom preko prepametnih koalicionih partnera pa sve do kvazi restauratora svetog trojstva

OSTAVITE KOMENTAR