Prva generacija srednje tehničke škole u Subotici proslavila 55 godina mature

Od 120 okupilo se 13 učenika, čas su održale dve njihove profesorke

Kako vreme ne može da izbriše uspomene na najlepše đačko doba na najdivniji mogući način pokazalo je 13 bivših đaka Tehničke škole „Ivan Sarić“ iz Subotice, koji su proslavili 55 godina od mature.

Sa puno emocija okupili su se u učionici koja nije ni nalik njihovoj, ali njima kao da se vreme zaustavilo. Neki, nažalost, nisu više među živima, neke je pak bolest omela da dođu, ali kao da su bili prisutni. Priče školskih drugova oživele su uspomene na dane provedene u skamijama tada tek osnovanog MEŠC-a.

Sa đacima su bile i njihove dve profesorke, Gordana Čučković i Olgica Župančić, koje su održale čas razredne nastave, iščitale stari dnevnik i sa đacima se podsetile na stara vremena.

– Predavala sam im istoriju, imali su tada četiri časa nedeljno i sećam ih se kao dobrih i vrednih đaka. Bilo je tada milina raditi kao profesor, to su bila zlatna deca i uvek mi je drago kada ih sretnem – ponosno će profesorka Čučković.

Ovo je bila prva generacija sa 120 učenika u četiri razreda.

– Imali smo „školu bez škole“ jer smo bili podstanari, nismo imali zgradu nego smo koristili druge objekte i selili se nekoliko puta – seća se Hanrih Ernest, mašinski inženjer u penziji, koji je radni vek proveo u „Severu“ . – To nije smetalo da naučimo i postanemo dobri stručnjaci i radnici. Od nas 120, maturiralo je nas 60, imali smo stroge nastavnike koji su nas veoma dobro profesionalno obučili, a zahvaljujući njima smo bili i dobro vaspitani. Naučili su nas i zanatu, ali i napravili od nas dobre ljude.

SUSRET PUN EMOCIJA

Susret generacije bio je pun emocija, a mnogima je krenula i pokoja suza.

– Ova škola nam je dala osnovu za dalji život. Doživeli smo ove godine, doživeli i razne ekonomske probleme, ali smo se izborili sa njima – poručuje Ivan Šokčić, mašinski inženjer u penziji. – Sa nekima se sad vidim posle 35 godina, jedva smo se prepoznali, a sa nekima se češće sretnem. Svima nam je emotivno kada vidimo kako nam je brzo prošao radni vek i kako smo došli u ove godine.

Gordana Čučković

Večernje novosti

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR