Prva pacijentkinja koja je tretirana „X nožem“ je iz Subotice

Najsavremeniji aparat koji se koristi u lečenju malignih i benignih tumora, čuveni iks-nož, od juče je počeo da radi u Centru pri Kliničkom centru Srbije, a prva pacijentkinja koja je tretirana ovom metodom je Rozalija Šteinfeld (1953) iz Subotice.

– Neizmerno sam srećna što ću biti prvi pacijent na Iks nožu. Ne osećam nikakav strah, doktori su rekli da će sve biti u redu i ja im u potpunosti verujem – rekla je Rozalija za „Blic“.

Inače, pacijentkinja je tretirana samo tri minuta. Nakon intervencije ostaje na KCS jer će joj biti potrebno još nekoliko tretmana. Rozalija Šteinfild ima beningni tumor meningeoma.

U naredna dva meseca u planu je da na Iks nožu bude tretirano 30 pacijenata. Konkretno za prvu pacijentkinju, rendgen tehničari su napravlili plasticnu masku sa kojom je potom urađen skener koji služi za orjentaciju gde se tumor nalazi, ali i za planiranje zračenja. Zatim je napravljen detaljan plan zračenja, supervizori su bili najeminentniji doktori iz Mađarske. Kod ove pacijentkinje je planirano pet zračenja, a svaka intervencija ce u proseku trajati oko tri minuta.

Podsećamo, u izgradnju Centra za iks nož u KCS i nabavku opreme uloženo je 800 miliona dinara. Prednosti iks noža su efikasnost i preciznost, budući da može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara.

Do sada su pacijenti na tretman iks nožem morali da idu u inostanstvo, što ih je koštalo najmanje 20.000 evra. U našoj zemlji do sada ovakav način radioterapije nije sprovođen, tako da će se nabavkom ovakvog aparata značajno poboljšati kvalitet radioterapije, posebno za one pacijente čiji primarni tumor nije veći od 5 centimetara.

– Kada je u pitanju planiranih 30 pacijenata – oboljenja su metastaze na kičmi i patologije vezane za tumore. Trajanje zračenja za svakog pacijenta je potpuno individualno, jer je u pitanju personalizovana terapija, sve je prilagođeno samom pacijentu izjavila je za „Blic“ dr. Biljana Šeha.

Iks nož ima više tehnika zračenja koje se mogu koristiti i ovo je 4D tehnologija zračenja, a inače se koriste 2D i 3D.

– Može se koristiti tehnika koja navodi zrak na tumor (tada se tumor prati u realnom vremenu), pomeranje tumora, takođe se može koristiti terapija gde se sam zrak oblikuje prema tumoru, a sam intenzitet zraka nije uvek isti – naglasila je dr. Biljana Šeha.

 

BLIC

 KOMENTARI

 1. MAUZER kaže:

  Ovo bi u svakom vecem gradu trebalo da bude,e onda bi reko da se nesto ulaze u zdrastvo.Ovako mi skidaju sa plate zdrastveno i jos na svakom korako oporezuju,stavljaju akcize a kod privatnika se moram leciti.

 2. Snezana kaže:

  Bravo za dr.Danicu Grujicic koja je zasluzna sto u Srbiji imamo X-Noz i Gama noz.

 3. Suboticanka kaže:

  Pitam se do kad ce biti „ispravan“?!

 4. Balkanska pravila kaže:

  Ovaj nož treba da se nalazi u Subotici.

 5. stormwatch kaže:

  @Snezana

  Apsolutno ste u pravu i svaka cast uvazenoj doktorici sto doprinosi davno potrebnom civilizovanju medicine tamo dole.

  A evo i jedne poslatice za lokalne rusofilchine, naime procitajte deo o obrazovanju Doktorice koji se nalazi na Wikipediji:

  „Студије медицине је почела у Москви, а завршила у Београду са просечном оценом 9,60.[1]“

  Autor ove wikipedia stranice je ili iz neznanja ili namerno izostavio istinu o studijama medicine u Rusiji, no ja vam mogu stosta ispricati o tome, naime u Rusiji sve do 2012 godine NIJE postojao kasvetan smer studiranja medicine, to jest to su bile tamtivamti skracene studije od 3 godine koje nigde na svetu nisu priznate kao redovan medicinski fakultet. Zanimljivo da u Ukrajini, Belorusiji i drugim bivsim SSSR republikama decenijama postoje uredne studije medicine. U Rusiji je do 2012. i prve generacije normalnog medicinskog fakulteta u trajanju od 6 godina, postojao redovan medicinski smer samo na vojnim akademijama, toliko o Rusiji i njevoj medicini. Ova uvazena doktorica kada je videla o kakvom se zhnj civilnom medicinskom fakultetu na prostoru cele Rusije radi, lepo otisla u Beograd u kom se oduvek studirala medicina na svetskom nivou i napravila karijeru vrednog svakog postovanja.

OSTAVITE KOMENTAR