Prva plata ode za dug

Trenutak kada prva plata „legne“ na račun u ljudima izaziva osećaj zadovoljstva i ponosa, a i posle nekoliko decenija većina će bez greške znati kako ju je potrošila. Međutim, nakon početnog uzbuđenja najčešće se odmah jave komplikovane računice sabiranja, mada češće oduzimanja, i tako sve dok se tek primljena zarada ne izjednači sa – nulom.

To govore i rezultati skorašnjeg istraživanja, koje je obuhvatilo 1.700 ljudi, a koje je pokazalo da čak 35 odsto ljudi prvom platom „pokrpi“ samo dugove i račune.

 

Za „dužnicima“ i „neplatišama“ slede, prema anketi „Infostuda“, oni „široke ruke“, koji prvu zaradu potroše na poklone za najdraže, izlazak sa prijateljima ili odlazak na večeru. Takvih je, prema podacima, 30 odsto.

 

– Sećam se tog dana kao da je bio juče – uz osmeh kaže Beograđanin Branko Mitrović, menadžer u turizmu. – Prvi posao mi je bio u jednoj beogradskoj turističkoj agenciji i pamtim ono oduševljenje što konačno imam svoj dinar. Iako sam imao zaostale račune za mobilni, potrošio sam prvu zaradu sa prijateljima u jednoj kafanici na Gardošu. Mama nije bila srećna, ali tako sam čuo – platu valja odmah potrošiti, i to na veselje.

Četvrtina ispitanika pripada kategoriji „kupoholičara“ i svoj „prvi dinar“ ostavi trgovcima. Među njima, podrazumeva se, prednjače pripadnice lepšeg pola, koje novac sa računa najčešće potroše na garderobu, cipele, nakit, parfeme i šminku… Ali ni muškarci nisu „gadljivi“ na kupovinu, samo što je njihov izbor tehnika – pojačala, kompjuteri, monitori, kućni bioskopi, nezaobilazne konzole i igrice…

 

Najređe se, što je i očekivano, plata troši na putovanja. Svega dva odsto učesnika istraživanja odlučilo je da prvi zarađen novac potroši tako što će uplatiti letovanje ili otputovati u inostranstvo.

 

MORA DA PRESPAVA

 

Ni plata nije pošteđena sujeverja, pa je tako u narodu uvreženo mišljenje da prva zarada mora da se potroši na čašćavanje prijatelja, pazarenje poklona, kupovinu predmeta za kuću… Tek da „ne potera maler“. Stariji, pak, veruju da plata mora da „prespava“ pre nego što se potroši. Od momenta kada se na displeju mobilnog telefona pojavi poruka o uplati na račun, preko praznoverja da deo prve zarade, zbog uroka, valja potrošiti sa prijateljima u kafani, ne prođe mnogo dok se plata ne „istopi“ zbog dugovanja, vraćanja pozajmica, plaćanja računa za telefon, struju, auto-mehaničara…

 

ŠTEDNJA I UČENJE

 

I dok većina ispitanika prvu platu potroši odmah, ima i onih koji – štede. Prvu platu sklonilo je „sa strane“ četiri odsto anketiranih, ili su je uplatili na štednu knjižicu. Isti broj ispitanika odlučio se i da prvu zaradu uloži u dodatnu edukaciju i usavršavanje, kao što je kurs stranog jezika, ili nekog zanata.

 

Izvor: Novosti



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR