Prvi put Noć muzeja na Paliću

Bliži nam se 15. po redu nacionalna Noć muzeja, jedinstveni kulturni spektakl koji se održava u više od 120 gradova širom sveta. Tog dana beleži se i do 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.

Ove godine (19. maj) prvi put se pored lokaliteta u Subotici priključuje i Palić sa svojom ponudom. Na nekoliko lokacija isplanirani su kulturni i zabavni sadržaji. Ono na šta je stavljen akcenat je promocija dva nova, odnosno stara ali uređena objekta, Termalni bazen i Bioskop Abazija.

Termalni bazen

U prethodnom periodu je urađeno mnogo na doterivanju i opremanju Termalnog bazena, i na novom popločanom platou na bazenu održače se nekoliko događaja. Na samom početku Noći muzeja održaće se predstava za bebe od 0 do 36 meseci u organizaciji Dečjeg pozorišta iz Subotice. Nakon toga kreću “urbani performansi”, odnosno  prvi je “Summer3p streetart workshop”, performans na kojem će umetnik festivala Summer3p sprejevima oslikavati majice posetilaca. Potrebno je da ponesete sa sobom majicu i oslikaće vam se željeni motiv.

Nakon toga će se održati nastup benda Strokes Percussion Group. U pitanju je bend koji stvara muziku svirajući na predmetima koje koristimo svakodnevno u životu: cevi, burad, kante, flaše, metle, koferi… U toku večeri nastupaće i žongler sa vatrenim rekvizitima.

Bioskop Abazija

Radovi na Bioskopu Abazija završavaju se neoposredno pred Noć muzeja i to će biti prilika da gosti prvi put koriste sadržaje ovog objekta: kafe bar i bioskop. Održaće se specijalne projekcije filmova „Pioniri filma“, gde će biti prikazani filmovi pionira filma u Vojvodini.

Biblioteka Palić

U dvorištu biblioteke će se održati izložba „Palić 1945 – 85“ . Prozor u vreme radničkih odmarališta, društvenih restorana i masovnog turizma ali i velikih radova i radnih akcija. Na 15 banera uz opis prikazaće se stare fotografije, plakati, i turistički prospekti iz vremena kada je Palić pripadao radničkoj klasi i socijalističkoj omladini. Kao prateći program održaće se manji džez koncert.

Velika terasa

Na Velikoj terasi održaće se festival Fančestik a kao glavna atrakcija festivala je koncert slavnog mađarskog pop pevača Kris Rudolfa i žurka dj Fejess-a sa najvećim hitovima iz 90-ih i 2000-ih godina.

Hotel Prezident

Hotel Prezident Palić će organizovati događaj„Tajanstveni Palić“: izložba slika sa temom „Oslikani Palić“ 17.00-00.00 časova, dečije radionice „Prezident igre bez granice“ 17.00-18.45 časova, dečije kreativne radionice „Šta volim na Paliću“ 19.00-20.30 časova, književno veče Katarine Korponaić „Tajanstvena Subotica“ 19.00-20.30 časova, ponuda hrane i pića „Najbolje sa Palića“ od 17.00-00.00 časova

 

Detaljan program pogledajte na sajtu organizatora Park Palića.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR