PU „Naša radost“ iz Subotice dobija novu kuhinju

Zahvaljujući Ministarstvu za demografiju i populacionu politiku koje je obezbedilo 26 miliona dinara, čemu je Grad Subotica sa svoje strane dodao još šest miliona dinara, PU „Naša radost“ iz Subotice, nakon tri decenije, dobiće novu kuhinju iz koje će se, ka 55 objekata, svakodnevno distribuirati 12.000 obroka, primerenih i za decu čije zdravstveno stanje zahteva poseban režim ishrane.

U ovu ustanovu stigla su značajna priznanja iz EU. Jer, pored toga što preuzima dobra iskustva iz Norveške, Danske i Nemačke, „Naša radost“ sjajno sarađuje sa kolegama iz Mađarske, Hrvatske te Bosne i Hercegovine, a ovde na obuku dolaze i vaspitači iz Rumunije, Ukrajine i Španije kako bi u svoju praksu uveli ono što je specifičnost multikulturalne Subotice, a to je da deca sa svojim vaspitačima mogu da razgovaraju, igraju se i uče na srpskom, mađarskom, hrvatskom i romskom jeziku ili da pohađaju mešovite grupe u kojima, pored maternjeg, mogu da odrastaju i uz nemački i engleski jezik.

Oko 4.300 mališana od jaslenog do predškolskog uzrasta, raspoređenih u 193 grupe, pohađa neki od 55 objekata „Naše radosti“ u Subotici. Zbog svega onog što pruža mališanima, ova predškolska ustanova dobitnik je i priznanja koja su stigla iz Evropske unije.

„Predškolska ustanova „Naša radost“ u Subotici smatra se kolevkom predškolstva na šta sam ja izuzetno ponosan kao član tima koji fantastično funkcioniše. Ove godine, kao kruna svega toga, je i dodela evropske oznake kvaliteta za 2018. i 2019. godinu. Naime, 23 evropske nagrade su izašle odavde, iz PU „Naša radost“, od mojih kolega“, ističe s ponosom Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“.

Zahvaljujući Ministarstvu za demografiju i populacionu politiku koje je obezbedilo 26 miliona dinara, čemu je Grad Subotica sa svoje strane dodao još šest miliona dinara, dobiće novu kuhinju iz koje će se, ka 55 objekata, svakodnevno distribuirati 12.000 obroka, primerenih i za decu čije zdravstveno stanje zahteva poseban režim ishrane.

„Više od tri decenije imali smo staru kuhinju koja je bila projektovana i izvedena za ishranu 450 dece. Sada imamo novi projekat koji obuhvata rekonstrukciju kuhinje sa 4.300 dece, koliko ih trenutno ima. Dakle, skoro udesetostručujemo kapacitet“, kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“.

Pored toga, prvi put nakon tri decenije, izgrađen je novi objekat nazvan „Pčelica“, koji će ovih dana početi da pohađa 60-oro dece uzrasta do tri godine.

„Mi smo 2015. godine povećali kapacitet, bez povećanja fizičkog obima u vrtićima kojih ima 55, za skoro deset posto, sa 3900 na sadašnjih 4.300 dece, naših malih sugrađana. U planu nam je da ovih dana otvorimo jedan novi objekat, koji smo nazvali „Pčelica“, a koji je smešten u okviru MZ „Aleksandrovo“, kaže Veljko Vojnić, tehnički direktor PU „Naša radost“.

Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“, koji je prošao put od vaspitača do prvog čoveka ustanove, kaže da u fokusu svih zaposlenih uvek mora da bude „njegovo veličanstvo“ – dete.

„Kao neka kruna svega toga bih poručio svim budućim, a i sadašnjim vaspitačima, da treba da se živi uz puno ljubavi, uz puno sreće i razumevanja, jer samo ta ljubav, sreća, razumevanje i timski rad daju jednu uspešnu predškolsku ustanovu kao kod kuće što je dom“, poručuje Nebojša Markez, direktor PU „Naša radost“ iz Subotice.

Ipak, u PU „Naša radost“ nema mesta za svu decu koju bi roditelji hteli da povere na brigu i staranje dok su na poslu pa postoje liste čekanja. Ove godine uvedena su četiri nova jaslena odeljenja, a u planu je nadogradnja dva postojeća objekta kako bi bilo zbrinuto još 250 dece.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Roditelj kaže:

    A to što još nisu otvorili vrtić u Aleksandrovu (bivši trokadero) nikom ništa!!!!!
    Važno je da su nam uplatnice poslali! A dete mi nije ni videlo vrtić!!!!

  2. Bivša kaže:

    Opet ce neko dobro proci. Kuhinju su u poslednjih 30 godina triput renovirali i nikada je nisu uradili do kraja kako treba. Ulaz u kuhinju je sa ulice. Tu treba naci novu lokaciju za kuhinju a sadasnju pretvoriti u trepezariju jer deca sada jedu u hodniku.

OSTAVITE KOMENTAR