Radio Mariji preti gašenje?

Jedinom katoličkom radiju na hrvatskom jeziku u Srbiji preti gašenje, budući da je Svetska porodica Radio Marije odlučila da prekine finansiranje ove stanice od sledeće godine. Radio Marija u Srbiji trebalo bi da se održi od donacija slušalaca, što je u zemlji sa malim procentom katolika, gotovo nemoguće, ističu u redakciji.

Punih 15 godina Radio Marija emituje program u Srbiji, zahvaljujući podršci vernih slušalaca, ali najvećim delom zahvaljujući Svetskoj porodici Radio Marije kojoj pripada. Ipak, ova organizacija je odlučila da prekine finansiranje i stanica u Srbiji bi trebalo da živi isključivo od donacija, budući da je marketing zabranjen. Međutim, kako objašnjava glavni urednik Radio Marije, tako nešto je nemoguće, zbog malog broja registrovanih slušalaca, a godišnji troškovi za troje zaposlenih i frekvenciju iznose oko 60.000 evra.

Kao i svih 80 Radio Marija u svetu, i ova u Srbiji emituje program 24 sata, a program je namenjen svim uzrastima. Preovladava molitva, ali nađe se tu prostora i za informativne i zabavne sadržaje. Dario Marton, voditelj dnevnog programa, kaže da podrška stiže sa brojnih strana, zbog čega su svi u redakciji optimisti.

Ipak, Radio Marija, ističu novinari, najviše znači samim slušaocima, pogotovo onim starijim i bolesnim, koji im se često javljaju.

Zbog problema u kom su se našli, obratili su se i katoličkoj crkvi, kao i katoličkim misijama po svetu i nadaju se da će se pronaći održivo rešenje za Radio Mariju u Srbiji. Jer, kako ističu zaposleni, po mnogo čemu je jedinstvena – osim što je jedina katolička stanica u zemlji u kojoj svega pet odsto stanovništva pripada ovoj veri, u Subotici i Somboru deli frekvenciju sa pravoslavnim Radio Slavoslovljem.KOMENTARI

 1. Croat kaže:

  Mislim da necu plakati za katotalibanskim propagandnom glasilu.

 2. prebendar kaže:

  Treba vidjeti na koji način se financira Radio Marija na mađarskom jeziku i isti model primijeniti i na hrvatsku redakciju.A mogao bi i Bozanić malo odriješiti kesu,pogotovo oni njegovi prebendari….

 3. Vernik kaže:

  Zbog cega je prekinuta podrska?

 4. stormwatch kaže:

  Ovakav radio bi trebala da finansira drzava, je li tako? Ako se svaka dva tri meseca dodiku salje 5 miliona evra dole u bosnu, a o tome se niko od subotichana ciji su to mahom najvise novci (posto su Subotichani najdiscipliniranije platishe svih nazadnjackih pljacki) ne pita niti moze da se pita, onda bi ta drzava iz postovanja trebala da isfinansira i radio stanicu ovakvog tipa.

 5. Svetkujte samo Istinu kaže:

  Jedna propagandna masinerija komunista u sluzbi cionizma jos manje. Glasovi zatucanih, i zaslepljenih hordi podrzavalaca anti sistema se utihuju. Dok se glas korisnika Istina sve dalje cuje i odjekuje. Vreme je za Istinu! Istina uz tebe sam. Sad je trenutak da zasijas.

 6. Mister No kaže:

  Mnogi katolici se stide svoje vere, ali se ponose što su narkomani ili pederi.

 7. Sofronije kaže:

  Nek plati država. Ako ima za Kosovo i Republiku Srpsku može da ima i za ovo !

 8. jasso kaže:

  Ako hoce taj verski program,onda nek to crkva finansira,ionako osim tih par posto vernika niko vise i ne slusa taj radio,zasto bi to finansirali ostali gradjani ili drzava,ko finansira ostale privatne radio stanice,oni sami se nekako snadju,tako nek onda i radio marija uradi….

 9. Indijanac kaže:

  Mož bit da je Neko tako odlučio da neće da se finansira hrvatska redakcija Radio Marije u Srbiji iz „ko zna kojih razloga“.
  Bunjevci su državnotvoran narod, barem tu u Vojvodini, i sad bi mogao onaj izvesni Mirko da podmetne leđa da bidne neka bunjevačka redakcija sa pravom misom na pravom bunjevačkom jeziku sa pravim bunjevačkim popom na radiju.
  Ah, da, zaboravio sam, taj je bio komunista, ne može on da podmeće leđa za ovakvu stvar.
  A i bilo bi zdravo smišno slušati tu misu na pravom bunjevačkom jeziku.

 10. prebendar kaže:

  A što bi to značio „pravi bunjevački popo“ i „pravi bunjevački jezik“?Netko od nas pravi lakrdiju.I gdje bi se školovali ti t.zv.“pravi bunjevački popovi“ ako ne u Hrvatskoj kao i svi ostali?Ta neće valjda u Srbiji….

 11. saša kaže:

  stormwatch
  Opet ti sa svojim pametnim komentarima. Prvo kada Hrvatska bude finansirala pravoslavnu radio stanicu u Zagrebu možemo razgovarali o tvom predlogu. Pošto to nikada biti neće tvoja ideja neće biti ni razmatrana u Srbiji. Drugo što se Dodik tiče pa neće 5% katolika u Srbiji valjda odlučivati o tome kako će Srbija pomagati svoj narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i bilo gde u svetu. Da nećete i to da nam zabraniti. Dokle bre ide to vaše ludilo.

 12. Nikola kaže:

  #saša

  Ajd ,molim te odi na stranicu „Vlada republike Hrvatske“ i provjeri koliko srpskoj manjini sljeduje iz hrvatskog proračuna…a niti su Srbi bili jedni od utemeljitelja Zagreba niti su ikad bili većina…

 13. stormwatch kaže:

  @saša

  E ajd mani me sa tim laznim pomaganjem naroda u rs….od tih para ne dobija narod u rs nista, dobija dodik i njegovi krimosi da se voze u skupocenim blindiranim limuzinama, piju skupa pica i placaju svoj sopstveni hedonizam. Po vama laznim patriJotama ludilo je da svaka manjina treba da ima svoja zakonom zagarantovana prava u Srbiji, to nije ludilo nego nase zagarantovano pravo.

 14. Istina kaže:

  Zagarantovana prava zagarantovano nemaju pravoslavci. Događaji u prošlosti su dokaz, oni su Istina, jedino što se računa. Ostalo su bezbrojne laži, obmane, prevare. O „gašenju“ (netačno i nepravilan izraz) sam komentar napisao istog dana kada je objavljena vest o tome, ali nije objavljen. Nisu sve istine za javnost.

 15. Megille kaže:

  @ Nikola : Baš je to problem što Srbi u Hrvatskoj nemaju ništa od tih sredstava ,Naime sve kontrolira Pupovac sa svojom ekipom…Oni dobro žive kao ‘etnobisnismeni’ ,a narod ko ih šiša. Pupovac već godinama u ime srpskog naroda ucenjuje Hrvatsku državu ,ali samo za svoj interes i uskog kruga likova oko sebe…Jedini je i nezamenjiv -Kumrovečka škola gde je i ‘diplomirao ‘…posle je naprsno postao ‘srbin’.

 16. Nikola kaže:

  „Megille

  Apsolutna njihova stvar….novac dobivaju kao nacinalna manjina ,čak i SPC dobiva novac iz hr.proračuna …A kako se troši je druga stvar.A na kraju krajeva,što glasaju stalno za tog Pupovca?!

 17. Megille kaže:

  @ Nikola : Ne glasaju za Pupovca. Naime po Hrvatskom izbornom zakonu Srpska manjina bez izbora sa tri predstavnika ulazi u Hrvatski Sabor. Jedino to nije jasno zašto su na ovaj način privilegovani jer ostale manjine nemaju to pravo da bez izbora budu predstavnici svoje manjine u Saboru…

 18. stormwatch kaže:

  @Megille

  Znaci pretpostavljam da i u Srbiji, Hrvatski predstavnici imaju tri mesta u skupstini bez glasanja i prelazhenja odredjenog procenta glasova? Je li tako?

 19. Megille kaže:

  @ stormwatch : Ne , u Srbiji imaju više prava. Vidiš Žiga- koji sam ne zna sa koliko mesta prima plate ,Mikovića koji je 50 godina šikanirao Hrvate na razne načine još u vremena kada su bili konstitutivni jugo narod.,samozvani političar Kunte…Neki dobro poznati dinosaur poput Merkovića i sina.Najbolje to radi novopečeni vinar Zvonko-nakon uspešno,ustrojene vinogradarske delatnosti-ad hoc izgrađene vinarije s kaminom od dobro poznatih i na vreme otuđenih pozorišnih cigala,on redovno svaka tri do četri meseca zapiva u Lisinskom i Hrvatima pokupi lovu i ne zadire u proračun…Eto ,to je rodoljub. O ovim manjinskim pravima u Srbiji u Hrvatskoj manjine samo sanjati mogu…

 20. Nikola kaže:

  „Megille
  Ne točno!Srpska manjina ima zagarantirana Ustavom RH tri predstavnika u hrvatskom Saboru a tko će to biti ,Srbi kao nacionalna manjina biraju sami na svojim manjinskim listama…Druga je stvar što dolaze Srbi -hrvatski državljani sa prebivalištem u R Srbiji i glasuju za SDSS na čijem je čelu Pupovac i koja je najveća manjinska stranka u R Hrvatskoj …pozdrav iz Dalmacije

 21. prebendar kaže:

  Zamislite Zvonka Bogdana da piva u crkvi ili na Radio Mariji kaku božićnu pismu…..Toma grobar bi mu oma oduzo odlikovanje…

OSTAVITE KOMENTAR