Rast industrijske proizvodnje u regionu Subotice

Statistički pokazatelji industrijske proizvodnje regiona severa Bačke i Potisja su nešto povoljniji u odnosu na ostatak zemlje, ocenio je za Tanjug sekretar Regionalne privredne komore Subotica (RPK) Ivan Vojnić Tunić.

 

Tunić je izneo statističke podatke da je industrijska proizvodnja u regionu koji pokriva RPK – Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža za prvih pet meseci 2012. porasla za 3,7 odsto u odnosu na isti period 2011. Preko 80 odsto proizvodnje odnosi se na prerađivačku industriju, koja beleži skroman rast od 1,5 odsto.

 

Tunić je posebno naglasio da mesečni prosek prerađivačke industrije tokom osmatranog perioda, upoređen sa mesečnim prosekom celokupne 2011, pokazuje pad industrijske proizvodnje od oko 13 odsto.

 

„To znači da su aktivnosti industrije u prvoj polovini godine, a posebno u januaru i februaru, bile veoma niske i mislim da bi trebalo da budu predmet podrobnije analize, pošto je u pitanju trend koji se ponavlja iz godine u godinu“, rekao je Tunić.

 

On je je izneo i podatak da robna razmena regiona sa inostranstvom u prvih pet meseci ove godine iznosi 537 miliona dolara porast za 16,6 odsto ili za oko 80 miliona dolara u odnosu na 2011.

 

„Ukoliko bude nastavljen ovaj tempo, robna razmena regiona sa ukupno 111 zemalja sveta iznosiće oko 1,5 milijardi dolara, povećanje za oko 250 miliona dolara u odnosu na rezultat iz 2011“, rekao je sekretar RPK Subotica.

 

Trenutno, prosečna mesečna zarada u Subotici iznosi 38.270 dinara, što je za 2.172 dinara manje od republičkog proseka, a po zvaničnim podacima na posao čeka oko 11.500 radno sposobnih građana. Prema statistici iznetoj na jednoj od ranijih konferencija za štampu u Vladi Vojvodine, stopa nezaposlenosti u Subotici je ispod republičkog proseka. Zvanično, Subotica se nalazi među deset gradova u Srbiji sa najmanjom stopom nezaposlenosti.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR