Raste popularnost „Smederevaca“

Pred svaku grejnu sezonu se postavi pitanje cenje grejanja i njegovog eventualnog poskupljenja. Poskupljenje se pre svega očekuje u Toplani jer kako to obično biva sadašnja cena grejanja ne prati cenu energenata, pa su pojedine toplane u Srbiji već povećale cene. U Subotici se pak po tom pitanju još miruje, čeka se cena gasa. Ukoliko poskupi izvesno je da će do toga ipak doći, ali ne u drastičnim procentima.

 

Sa druge strane, kod mnogih tokom zime „smederevac“ ostaje najpopularnija stvari u domu. Na čvrst ogrev greje se trećina građana Srbije, a ove zime biće ih najmanje 10 odsto više. Ugalj je na ceni, ali je zbog cene sve veća potražnja ogrevnog drveta. Čak i oni koji se greju na struju ili gas kupuju drvo zbog eventualnog dogrevanja.

 

Snabdevači kažu da je veliki broj domaćinstava koja imaju etažno grejanje na struju i gas prešla na pelet. Mnogi prave rezervu za dogrevanje, jer nisu, kažu, zaboravili prošlogodišnji studeni februar.

 

Prodaje se sve, kada nema najtraženije bukve i hrasta, dobar je i bagrem. Na jugu Srbije kubik košta oko 30 evra u većim gradovima od 40 do 50. Ali, teško da će se te cene održati. Potražnja raste, iako se kupuje u više navrata, kako ko dođe do novca.

 

Stovarišta su dobro snabdevena i svim vrstama uglja. Još tokom leta, većina trgovaca podigla je cene za oko 10 odsto, zbog poskupljenja transporta.

 

Najbolje se prodaju najjeftniji „kolubara“ i „kostolac“, tona košta oko 5.500, odnosno 6.500 dinara. Od prvog oktobra cene će biti uvećane i za novi iznos PDV-a.

 

Što se tiče onih koji se greju na električnu energiju, kako za sada stvari stoje do poskupljenja iste neće doći do 1. januara, a da li će od 1. januara naredne godine građani, usred zime, plaćati skuplje grejanje svojih domaćinstava, zavisi od Agencije za energetiku, koja će odlučivati o cenama.KOMENTARI

  1. Limun kaže:

    Smederevac zakon…nikada se ne sme otpisati,sa ovakvom krizom očekuje ga veća popularnost nego ikada !

OSTAVITE KOMENTAR