Reč dve o PRCOVU

Kažu neki da su ga videli u gradu, na periferiji, a ranije se mogao sresti na železnici, kako se mota oko koloseka, preko puta stanice. Kao da je ispao iz nekog spageti vesterna, iz neke od onih pustinja sa krajnje oskudnom vegetacijom. Kako mu je pravo ime to sigurno piše u nekoj knjizi a kako ga zovu na našem pesku, najbolje je pitati nekoga iz Tavankuta, gde ova čudna biljka živi u pokretu, bez korena, kotrljajući se na vetru.

                                                                  PRCOV

Nise svit kadgod zdravo obaziro na to oćel bit ogriva jel neće. Bilo je čutaka bilo je ogrizina bilo je svega i sve to se moglo ložit u banja peći. Suv drač izvađen digod iza salaša služijo je za šporelj i eventualno za digod kaku pričagu jel stub ako se štogod potpačivalo.

Al banja peć pa zapećak e to smo mi volili jel tamo kad bi zalegli na drvenicama tako smo znali zarkati da su se pendžere trest znale.

Al borme tribalo je tu peć i zagrijat, a tu smo mi ku dica morli nakupit ogriva ništa strašno neg smo trčali i vijali PRCOV a on otac ga očev onaki okrugo i velik digdi koji priko metera naraste pa veći od diteta a vamo se bode ku sam vrag s’otim njegovim sitnim bodljama. A mi onda vile i njeg med paroške i naguramo prcova u šupu i kad nana propali u peć a mi njoj oma nadonesivamo prcova i kad ga ona natura u peć e ne da je grijalo neg nisi disat mogo u sobi . Al nisu baš svi imali tu čast da se griju na prcov tu čast su imali samo oni iz fićkeš piska jel tute je prcov i raso a bogame i dan-danas raste ku iz vode a pisak suparan ku lonci na čistu sridu.

Sad u čem je nauka, pa u tim što ovaj plemeniti korov raste u piščini, naraste zdravo velik al mu je korenje plitko i kad dune vitar otira mu pisak sa korenja i on taki kaki je kugud lopta ode gumboca se kako ga vitar nosi i onda jel ga moraš stignit jel stat digod pod ogradu i sačekat ga da se nakupi i što velim kad sa njim peć zažariš ravne mu nema, što on grije neg pepela nema ni zarad lika.

Eto to je prcov kojeg najvećma ima u lipom Tavankuckom pisku.KOMENTARI

 1. kaja kaže:

  Mota se prcov i u glavama pojedinih 🙂

 2. Volim Palic kaže:

  To se zove Kotrljan i nema on slab koren zato sto je nerazvijen vec kotrljanjem raznosi seme i tako se siri i opstaje na podrucijima.

 3. da pitam.. kaže:

  VOLIM PALIĆ-nailazio sam u leksikonima i u knjigama na naziv POLJSKI KOTRLJAN međutim to nije to..Inače koren ima samo razgranat ali plitak te je zato kao gabaritan podložan lomljenju stabla između korena i gornjeg dela. Molim Vas da napišete latinski naziv pošto seu literaturi ne može pronaći..

 4. Stepska biljka kaže:

  Latinski naziv – salsola tragus,

OSTAVITE KOMENTAR