Refundacija troškova lečenja kod privatnika

U toku prošle godine na teritoriji Severnobačkog okruga podneto je ukupno 166 zahteva za refundaciju troškova lečenja kod privatnika koja nije mogla biti obavljena u državnoj praksi u roku od trideset dana. Refundacija se ne odnosi na pregled Magnetnom rezonancom, CT-om ili na operaciju katarakte.

Kada pacijent dobije uput za zdravstvene usluge koje ne mogu da se pruže u roku od trideset dana u državnoj praksi, može da ih obavi kod privatnika i zatraži refundaciju troškova. Nakon plaćanja kreće rešavanje papirologije za refundaciju.

„Mi im izdamo fiskalni račun. I gotovinski račun ide uz to. I onda oni još trebaju samo, čini mi se, da fotokopiraju svoj nalaz lekara i da onda to predaju u SIZ. I uvek su pitanja da li će SIZ refundirati, na šta mi, u stvari, ne znamo da odgovorimo“, rekla je Mirjana Kovačević iz Poliklinike „Kuća zdravlja“ u Subotici.

A odgovor je sledeći – specijalistički pregledi, laboratorijska dijagnostika, RTG dijagnostika, ultrazvučni pregledi, ambulantna rehabilitacija se refundiraju. Ali ne i pregled magnetnom rezonancom, CT, revaskularizacija miokarda, operacija katarakte. I bitna je forma.

„Pre obavljanja pregleda, odnosno pružanja zdravstvene usluge u nekoj drugoj zdravstvenoj ustanovi, pacijent je dužan da obezbedi potvrdu zdravstvene ustanove u koju je upućen o datumu zakazanog pregleda“, naglasio je Miroslav Marković, načelnik odeljenja za zdravstveno osiguranje u filijali RFZO u Subotici.

Ukoliko je ispunio pravo i formu, pacijent novac dobija nazad najviše za dva i po meseca. To je prošle godine ispunilo stotinu šesdeset i šest stanovnika Severnobačkog okruga.

 

RTVKOMENTARI

  1. Slavonka kaže:

    Mutljare odvratne sve jedni te isti dokt.i privatno i u dr.ustanovama…samo tamo nema termina ali mu dodji privatno i spremi debeli novcanik drzava pukla ko tikva.

  2. Petar Gabrić kaže:

    Stalno se ograničavaju savremena i bitna ispitivanja ! Isti je slučaj sa lekovima ! Mnogi savremeni lekovi, koje propisuju doktori specijalisti, nisu na pozitivnoj listi lekova, koji se izdaju na recept. Primer je, recimo lek PRADAXA…(4.500,00 din.). I onda ode vam veliki deo penzije ili plate, na lekove !!! Dokle tako ? Je li to mi stalno kupujemo avione i slične gluposti ! Zdravstvo kod nas uopšte nije besplatno !!! Ima oko ove teme još mnogo da se kaže !!! Znaju bolesnici !!!

OSTAVITE KOMENTAR