Ribolovački raj Tavankuta

Tavankut kao selo već ima razvijen seoski turizam. Međutim, kako stvari stoje turizam u Tavankutu zauzima sve značajnije mesto tako da bi, sudeći po zabeleženom , upravo seoski turizam uz već razvijeno vinogradarstvo mogao da bude glavni nosilac privrede u ovom, nažalost,  još infrastrukturno nedovoljno razvijenom selu.

Da ne treba biti pesimista nego da valja zasukati rukave i pokazati se na delu , pokazali su članovi  udruženja sportskih ribolovaca „Tavankut“ na čelu sa svojim predsednikom udruženja Goranom Mihaljevićem koji je uz pomoć meštana i članova, danas put akumulacije „Tavankut“ prevezao tendu ispred nekadašnjeg ugostiteljskog objekta u vlasništvu Antuna Vidakovića kao i tkz.pečurke stare autobuske stanice.

„ Tendu smo kao novoosnovano udruženje ribolovaca dobili na poklon od našeg prijatelja Antuna Vidakovića-Božana. Pošto smo u proteklom periodu već imali akcije na akumulaciji, kom prilikom smo zasadili veću količinu raznih vrsta sadnica došao je red da do akumulacije donesemo i navedenu tendu pod koju će, kada se obavije materijalom i sredi za boravak gostiju moći da primi čak pedeset osoba. Naša misija je da do prvog maja ozidamo roštilj mesta za čega su sredstva već obezbeđena. Takođe duž ribolovačke piste se uskoro postavljaju suncobrani. Sledi još i sadnja trave i bušenje bunara za koje je već sve spremno . Poznati Tavankutski bunardžija Mero Davčik uskoro prianja na posao kod jezera. Takođe pristižu i reflektori“

Na kraju uspešno transportovanog gabaritnog tovara do 3 kilometra udaljenog jezera, Goran Mihaljević je dodao i sledeće.

„Cilj nam je da ovde na ovom mestu osnujemo jedno mirno mesto za boravak u prirodi uz ovu netaknutu prirodu i ovo bistro jezero. U dogovoru sa kolegama ribolovcima u dogledno vreme na red dolazi osnivanje dečije ribolovačke sekcije. Očekujemo da nam se u ovom ekološkom poduhvatu pridruže i sami meštani koji cene prirodu i mir. Naravno, očekujemo i pomoć sponzora koji bi svojim donacijama doprineli da ovo mesto postane turističko-ribolovački raj i okupljalište za sve one kojima je stalo do očuvanja prirode.  O samom jezeru i očuvanju svega što se vidi za sada brine dobro organizovana ribo čuvarska služba , tu su danonoćno, za sada u nešto većem broju dok ćemo za ubuduće napraviti sistematizaciju čuvarske službe radi sprečavanja nezakonitog izlovljavanja ribe“

Za sada radovi na akumulaciji teku punim tempom tako da će se,  po rečima Mihaljevića, već za prvi maj ove godine tavankutsko-čikerijska šuma moći odmoriti od izletnika a da će mnogi doći upravo ovde na ovo Bogom dano mesto gde vlada mir i spokojstvo.

 

Tavankut onlineKOMENTARI

 1. B.S kaže:

  Što ne pitate najveću tavankutsku dobrotvorku Kolindu da vam pomogne ?

 2. Tavankućanin kaže:

  Vidi BS -ovako stvari stoje. ja sam jedan od učesnika u svemu. Ko sam e to ti neću reći, osim jednog. Ovde u ovom selu žive mnoge nacije i juče smo se evo Tebi za informaciju svi lepo družili pa mi čak nije bilo žao ni notesa koji sam zagubio(ovo pišem da bi me moji zemljaci prepoznali). Dalje, nama će pomoći BOG . Da upravo ON jer mi nismo zadojeni mržnjom kao ti, niti nas politika zanima da nas zanima tada bi ovaj tekst bio posvećen nekome od političara. ALI NE. Ovaj tekst se posvećuje čuvarima prirode , koji se svi zajedno bez nacionalnih predznaka bore da svojoj deci ostave čistu i zdravu zemlju, ne borimo se mi za nas nego za našu decu. I jedno Te molim ali i Tebi slične–ne skreći sa teme. Čemu to treba? Ti upravo ti dođi ali ne da pomažeš, nego da zajedno sa nama sedneš uz jezero i da uživaš , zar ti nije dosta svega? Imaš li toliko godina da znaš šta nam je politika sve nanela ? idi prijatelju umij se hladnom vodom..

 3. Samo istina kaže:

  Tavankucanin-Lipo si sve izdivanio, no ja ipak ne mogu da odolim pa moram reci da je za mene Tavankut glavni grad Bunjevaca!

 4. Tavankućanin kaže:

  Bunjevcima glavni grad po nekima, za nas koji tu živimo selo koje je složno i gde nema mesta politici. Neg složno naprid..

 5. Ljutovčanka kaže:

  Svaka čast tavankućani

OSTAVITE KOMENTAR