Roditelji se organizovali da spasu OŠ Miloš Crnjanski od zatvaranja

U osnovnoj školu „Miloš Crnjanski“ u Subotici u utorak je iz Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, najavljeno zatvaranje te škole.Nakon toga, reagovali su roditelji oko 350 učenika, koliko ih pohađa tu školu i za ponedeljak su roditelja u 17 sati, najavili skup u dvorištu škole, kako bi izneli svoje stavove oko zatvaranja škole.


-Školu je prethodne sedmice posetio pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš, hitno je sazvana sednica zaposlenih, (deca nisu imala nastavu prva dva časa) i saopštio, da se škola zatvara čim se završi ova školska godina, odnosno od 1. septembra. Kao razlog navedena je racionalizacija u školstvu, protiv koje mi roditelji đaka nemamo ništa protiv, ali u slučaju ove subotičke škole, smatramo da se ovaj način urušavaju uspešne škole, kaže za Kurir Dražen Matić, roditelj kojeg su imenovali za koordinatora grupe od oko 300 roditelja..

Matić kaže da su se roditelji organizovali da „spasu“ školu Miloš Crnjanski od zatvaranja. Više roditelja navelo je za Kurir, da nameravaju da organizuju peticiju, a protestni skup je zakazan u školi u ponedeljak.
Nastavnici ne smeju da se pridruže protestu, zbog straha da neće dobiti preraspodelu u druge škole, kažu roditelji, koji hvale rad škole, direktora i nastavnika.

– Iznenadno zatvaranje škole nas je sve zbunilo, ima različitih informacija, da je politika umešala prste, a mi roditelji smo već spremni da upišemo i mlađu decu u ovu školu, koja ima odlične rezultate. Prošle godine desio se i u Somboru sličan slučaj sa osnovnom školom „21.oktobar“, pominje u glas nekoliko roditelja za Kurir.

Oni ističu da u Crnjanskom nema manjka učenika u razredima.

-Škola Crnjanski ima nastavu samo pre podne i mnogi roditelji su upisali decu iz raznih delova Grada, upravo iz tog razloga, kako bi uskladili radno vreme, jer nema ko da bude sa decom pre podne. Crnjanski ima kantinu, odlično organizovan produženi boravak, odličan kadar i deca osvajaju veliki broj nagrada i priznanja. Izgleda, da se o tome nije smelo pričati do kraja školske godine, ali je vest procurila i roditelji su revoltirani, jer se pitaju gde će da prebace decu 1.septembra. Priča se da će biti spojena sa đacima u školi Jovan Mikić, ali svi ne mogu da stanu u Mikić, kažu revoltirani roditelji.
U ponedeljak će Savet roditelja da istupi pred medije, u dvorištu škole, jer nastavnici ipak moraju da poštuju pravila koja će im dostaviti nadležne obrazovne institucije.
Dražen Matić naglašava, da je blizu 300 roditelja iskazalo veliko nezadovoljstvo ovom odlukom.
-To je i razlog što su me imenovali za koordinatora, da ne bi bilo nekontrolisanog neezadovoljstva roditelja i dece. Naš jedini motiv skupa koji ćemo održati u ponedeljak je – interes dece. Niko od roditelja ne iskazuje nikakva politička opredeljenja, ne sporimo ni racionalizaciju, ali se pitamo kada i gde je doneta odluka o zatvaranju škole, jer osim posete pokrajinskog sekretara Njilaša, nismo imali nikakvih najava o zatvaranju. Ne bismo spremali upis mlađe dece u tu škoku, kaže Matić za Kurir.
On naglašava da roditelji traže da se racionalizacija radi planski i transparentno, a ne preko noći, naprečac pred kraj školske godine i to u momentu prijave novih đaka.

-Niti vidimo elaborat, bez najave mnogo roditelja je dovedeno u zabludu. Zašto baš škola Crnjanski da se zatvara, kada poslednjih 6 godina pokazuje trend povećanja broja đaka, ima stručne nastavnike, organizovanu produženu nastavu, a među đacima nema delikvencije, kaže Matić i dodaje da to nije slučaj u svim školama.

Roditelji apeluju na nadležne, da odlože zatvaranje škole, ali do konačnog objašnjenja ne žele da komentarišu sve nezvanične priče.
-Ovo nije opsrtukcija, ali smatramo da racionalizacija nije transparentna u slučaju ove škole. Ne želimo komentarisati priče „rekla kazala“, ko se gde seli i spaja i čiji je koji prostor, a smatramo da na obrazovanju dece ne bi trebalo štedeti i urušavati dobre škole, odgovara Matić oko nezvaničnih informacija da se škola Crnjanski spaja sa školom Jovan Mikić.
On podvlači da će roditelji tražiti sastanak sa lokalnom samoupravom, od koje traže da odloži iznenadno zatvaranje škole, u interesu đaka, koji su se čak u dvorištu organizovali u petak, sa transparentima „Ne damo školu“!

 

(Kurir.rs/N.H.)KOMENTARI

 1. slobo kaže:

  čaršija priča da se tamo seli ekonomska škola

 2. Ajde kaže:

  A u Subotici nema ni jedna druga zgrada koja moze primiti ekonomsku skolu. Nego cemo decu razbacati na sve strane, a toliko zgrada zvrlji prazno u gradu. Ekonomskoj skoli je svejedno gde se seli, a ovako maloj deci nije svejedno gde ce biti baceni. Kao da ova deca nisu iz nase opstine, kao da su stranci, pa ajde da ih proteramo. Katastrofa!!!

 3. Bivsi kaže:

  Sasvim je logično da se mala osnovna škola zatvori i da se njeni đaci prebace u Mikić i 10. Oktobar. Zgrada Ekonomske škole je vraćena jevrejskoj zajednici, ali to nije jedini razlog zbog kojeg će se Ekonomska seliti. Naime, đaci te škole nemaju adekvatne uslove za rad, tj. nemaju salu za fizičko već godinama pošto se ona u Frankopanskoj urušila. Crnjanski ima odličnu salu za fizičko, plus prostorije kantine mogu lepo da se preurede za potrebe školovanja kuvara i konobara. Ovake događaje bi trebalo i u budućnosti očekivati jer polako dolazi do izražaja odliv stanovništva koji je u toku. Subotica sa nekadašnjih 100.000 i više hiljada polako se osipa i infrastruktura namenjena za toliki grad polako postaje suvišna.

 4. Dijana kaže:

  Logično je zatvarati skolu????? A nije logično sto je dom JNA x godina prazan,sto je kasarna u rusevinama…

 5. pista kaže:

  Pa cuj… i ja bi voleo da mi dete ide stalno prepodne u skolu. To bi bilo puno komotnije za celu familiju. Nego slusam ove price o tome kakve ce to sve traume prouzrokovati kod malisana…. pa oni ce svi u komsijsku skolu – u Mikic – na 30 metara od sadasnje skole i svi ce ostati zajedno…. jedino ako ih roditelji ne budu upisivali u neku drugu skolu. Uostalom, mogu klinci ici i dalje u Crnjanski ali onda neka njihovi roditelji placaju kiriju srednje ekonomske, a ne da se to radi iz para celokupnog stanovnistva.

 6. Dijana kaže:

  Pista,a da li ti placas mozda zakup Ekonomske?????? Ne placas ga ti,placamo ga mi,MI gradjani….a nemamo prava,nasa deca nemaju prava…..

 7. pista kaže:

  Dijana… pa u tome je sustina da vise gradjani ne placaju zakup za srednju ekonomsku… i ajde budite realni pa recite: zasto je problem ako deca budu pohadjala skolu pedesetak metara dalje od objekta u koji su isli do sada a koji objekat je inace izraslo iz OS Jovan Mikic. Ovde je najveci problem sto su svi nadlezni cutali kao zaliveni do sada. Pocev od pokrajinskog sekretara za obrazovanje, pa do nasih gradskih funcionera.

 8. TkoJeOvdeLud kaže:

  I seli li se ta Ekonomska u zgradu nekadašnjeg Crnjanskog? Ili je ipak samo to bio izgovor? Ima li nekih tačnih informacija o tome, ako se ne seli da li će neko da odgovara za svoje postupke?

OSTAVITE KOMENTAR