Sanacija centralnog dimnjaka Subotičke toplane

Subotička toplana počela je danas sanaciju centralnog dimnjaka, jednog od najvažnijih objekata u sistemu proizvodnje toplotne energije. U dimnjak se uvlači uložak koji će u značajnoj meri produžiti vek ovog kapitalnog objekta, a građanima obezbediti sigurno grejanje.

Dimnjak Subotičke toplane stavljen je u funkciju 1989. godine i tada je projektovan za veoma visoke temperature produkata sagorevanja od preko 200 stepeni celzijusa. Godine 2004. Toplana je počela da koristi i toplotu izduvnih gasova, pa je temperatura produkata sagorevanja snižena na 60 stepeni. To je sa jedne strane poboljšalo energetsku efikasnost sistema, ali je sa druge dovelo do pojave veće količine kondenza koji je veoma agresivno delovao na dimnjak. Kako bi ga zaštitili u njega ovih dana ugrađuju uložak.

RTV

„Bili smo primorani na ovakav potez, na uvlačenje uloška, koji će zaštiti betonsko stablo dimnjaka, ali će u isto vreme omogućiti sakupljanje kondenzata i njegovu neutralizaciju, odnosno dovođenje na neutralni PH nivo. Suština investicije je dakle zaštita i produžavanje veka ovog kapitalnog objekta“, objašnjava Darko Andrašić, izvrši direktor JKP „Subotička toplana“.

Letnji period je izuzetno važan za Toplanu, jer je to period kada se sprovode važne investicije, kao i ova vezana za dimnjak. I ovaj posao subotičko preduzeće finansira iz sopstvenih sredstava.

„Toplana sve investicije iz prethodnih godina, kao i ove godine finansira iz sopstvenih sredstava. Ova investicija je apsolutno iz sopstvenih sredstava i ima vrednost preko 20 miliona dinara“, ističe Dervo Ahmetović, direktor JKP „Subotička toplana“.

Remonti u postrojenjima Subotičke toplane su pri kraju, tako da u predstojeću sezonu ovo preduzeće ulazi potpuno spremno. Subotičanima, koji su priključeni na Toplanu i ove godine biće obezbeđeno stabilno grejanje, poručuju iz preduzeća.

 

RTVKOMENTARI

  1. JaPaja kaže:

    „Toplana sve investicije iz prethodnih godina, kao i ove godine finansira iz sopstvenih sredstava. Ova investicija je apsolutno iz sopstvenih sredstava i ima vrednost preko 20 miliona dinara“.
    Gospodine direktore „ovde udje onde izadje“ to nisu Vasa sredstva to su sredstva gradjana koji koriste Vase usluge. Da vam pojasnim racunicu. Na gradski toplovod je oko 10 000 stanova i oko 400 privrednih subjekata. Vi svaki mesec bilo leto bila zima dakle i zimi kad radite i leti kad ne radite mesecno uberete 10 000 x 2000 dinara prosecno fiksnog dela = 20 000 000 dinara samo od fizickih lica – stanara. Ili prevedeno na srpski vi od nas gradjana otmete godisnje 240 miliona dinara na ime fiksnog dela a za rekonstrukciju je dovoljno 1/12 ili 8,33% celokupne godisnje otimacine za nerad i to samo od gradjana – fizickih lica. Mnogo veci je iznos od ovog na godisnjem nivou koji vi potrosite za reprezentaciju, otpisivanje potrazivanja odredjenim kupcima, na donacije , sponzorstva i druga arčenja NASEG novca.

  2. @zex kaže:

    To su sredstva gradjana koji koriste usluge toplane. Sta je sa ostatkom novca koji se placa za odrzavanje gde je taj novac potrosen ?? Znamo da iznosi koji gradjani uplacuju za odrzavanje moze da pokrije remont 10 takvih dimnjaka. Sve je to pranje novca, napravite novi dimnjak da se vidi da ste uradili nesto.

OSTAVITE KOMENTAR