Saobraćaj je najveći izvor buke

Poslednji rezultati  merenja nivoa komunalne  buke pokazuju da je  nivo buke u našem gradu  neznatno prekoračen u tri zone merenja, a najveći izvor je saobraćaj, poručuju stručnjaci povodom Međunarodnog  dana zaštite od buke.  Osim toga, u Subotici se meri se i stepen buke koji potiče od rada tehnološke i muzičke opreme u ugostiteljskim objektima.

Nivo buke u poslednjih par godina je  u trendu stagniranja, poručio je Zoltan  Vidaković, inženjer zaštite životne sredine ZZJZ, koji je nadležan za monitoring buke u našem gradu. Prema njegovim rečima, različita  merna mesta u koje spadaju centar grada, Aleksandrovo, Palić, Mali Bajmok i Čantavir imaju različite dozvoljene nivoe komunalne buke i taj opseg je drugačiji tokom dnevnih i noćnih intervala.

Tokom godine inspekcija u gradu obavi 12 redovnih kontrola buke iz ugostiteljskih objekata u noćnim satima od 22h do 2h ujutru, a do sada su urađene dve.  Ukoliko se merenjem  utvrdi da je došlo do prekoračenja dozovoljenog  nivoa , podnose se prekršajne prijave, napominje Suzana Dulić, inspektorka zaštite životne sredine Gradske uprave.

Buka je svaka zvučna pojava koja remeti normalan rad i odmor čoveka, podsetio je dr  Marko Sente otorinolaringolog, dodajući da osim što oštećuje slušni aparat, buka nepovoljno utiče na rad srca, štitne žlezde, nervni sistem i može izazvati depresiju.  Buka koja prelazi nivo od 60 db može izazvati akutna oštećenja, a ukoliko je izloženost dugotrajna ili  jačina zvuka prelazi 80db  može doći do trajnog oštećenja i gubitka sluha.

Građani  uglavnom prijave zbog buke češće podnose od proleća do jeseni,prošle godine su podneli 62, a ove 11 zbog čega iz Inspekcije za zaštitu životne sredine u narednom periodu očekuju porast prijava.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. Lazarus1Long kaže:

  Da Vam predstavim merenje buke u ugostiteljskim objektima, tu se naravno podrazumeva kod onih koji imaju veze,…

  Komunalci izađu sa opremom i mere buku, izađe i vlasnik. Izdogovaraju se… i onda preko telefona se dogovaraju koliko nivo buke da bude dok ne bude odgovarajući da ne pređe dozvoljenu granicu.

  A to da se prijavljuje buka…Svi znamo već kako to funkcioniše, opet kažem, kada imate veze na pravim mestima.

 2. Asdf kaže:

  Za nas na Radijalcu, najveci izvor buke petkom i subotom vece, je ona odvratna kafancuga u Baš kući. A nadlezni nista ne rade.

 3. 1.9 TDI kaže:

  A u saobracaju neizivljeni motoristi.

 4. stormwatch kaže:

  Kada je covek mlad bori se za zivotnu sredinu…..sto je stariji vidi da je sve to samo prazna prica…..pritisni papuchicu na v8 sa 575ks pa mi pricaj o ekologiji i vrati se na biciklo…..malo sutra!!!!!!! 17263B7

 5. Istina... kaže:

  Ugasite živote svih građana i nećete imati ne samo problem sa bukom nego i sve ostale. Ah, da! Na tome Agentura odavno radi sprovođenjem psihofizičkih ratova u cilju depopulacije hrišćana.

 6. Megatron kaže:

  Samo kod nas zivi to pomodarstvo da treba stanovati sto blize centru. U svim normalnim zemljama ljudi beze sto dalje od centra u neka mirna predgradja. U centru grada je uvek buka, tamo ne idemo da zivimo, nego da radimo, kupujemo, itd…

 7. S - Bahn 12 kaže:

  @ Megatron
  Nije to nikakvo pomodarstvo, nego se radi o tradicionalnom seljastvu. U centru sela je oduvek bila crkva. Ko blize crkvi – taj je bolji i veci gazda. Ko je bolji gazda taj ima i veci ugled u selu. Do nedavno je bio u Srbiji predsednok republike onaj koji je imao najveci rakijski kazan u svom selu, i to mu je bila jedina kvalifikacija za taj polozaj. Infrastruktura mora uvek biti takva da je ravnomerno i podjednako raspodeljena na celoj teritoriji grada. Na taj nacin se rasterecuje zivotna sredina i gradska periferija postaje prvoklasno mesto za stanovanje.

 8. belial kaže:

  Zvao ih zbog komsijske klime pre 4 nedelje jos nisu izasli!? A inace posle 18h ni ne izlaze?!!??!? WTF?

 9. PP kaže:

  Dodjite da izmerite nivo buke u Bajnatskoj ulici kad dnevno prodje 1000 kamiona..

 10. Srbislav kaže:

  PP
  Da da buka je. Al zamislimo kakva je buka onima u Bg ili u Ns-u.??

OSTAVITE KOMENTAR