Saopštenje Otvorenog univerziteta povodom ostavke gospodina Markovića i članova Saveta Festivala

Изражавамо жаљење што је дошло до оставке господина Марковића и четворо чланова Савета Фестивала.Посебно у овом тренутку, само три недеље пре почетка јубиларног 25. Фестивала. Неоспорно је да су у протеклом периоду господин Марковић и чланови Савета значајно допринели афирмацији Фестивала, на чему смо им после дугогодишње успешне сарадње веома захвални. Са друге стране, очекивали смо да ће исти допринос дати и јубиларном 25. издању Фестивала али морамо да разумемо њихову одлуку.

Будући да је, у складу са Статутом и оснивачким актом Фестивала, тренутном Савету Фестивала и директору Марковићу истекао четворогодишњи мандат у фебруару текуће године, очекујемо да ће нови Савет а потом и директор Фестивала бити изабрани у наредном периоду како би у сарадњи са извршним продуцентом реализовали предстојећу манифестацију.

Последња седница Савета Фестивала којој је присуствовао представник извршног продуцента одржана је у новембру 2017. и од тада извршни продуцент није позван да присуствује нити једном састанку-седници коју су уприличили чланови Савета и господин Марковић. Такође, нити једна одлука која је проистекла са тих састанака није званично достављена извршном продуценту Фестивала који је по добијању резултата конкурса наставио да припрема програм за септембар, како је и дефинисано у пријавама за конкурсе које је извршни продуцент припремио заједно са господином Марковићем.

У једном се слажемо са господином Марковићем – да су текућу годину обележили нарушени односи и поверење и бројни проблеми, што је последица иницијативе господина Марковића у виду оснивања удружења грађана са циљем преузимања организације 25. и наредних Фестивала. Таква инцијатива, покренута без поводаи аргумената, није прихваћена од оснивача Фестивала, Града Суботице након чега почињу претходно поменути проблеми.

Упркос чињеници да је буџет Фестивала за његово 25. издање свега 5 милиона динара и да смо из неразумљивих разлога, након вишедеценијске подршке, ове године ускраћени за исту од стране Министарства културе, наша је обавеза, као извршног продуцента Фестивала именованог од стране оснивача Фестивала –  Града Суботице већ 21 годину, да манифестацију реализујемо у складу са  дугогодишњом програмском оријентацијом и  стеченом репутацијом. На то нас обавезују и уговори које смо склопили са Градом Суботицом и Покрајинским секретаријатом за културу. У складу са тим, од 16. до 21. септембра, како је и предвиђено током аплицирања на конкурсе,имаћемо врло репрезентативан такмичарски програм са представама са 3 континента, специјалан програм посвећен кинеском позоришту за децу уз гостовање позоришта из Пекинга и Шангаја, луткарски камп за децу из Суботице и Сегедина, изложбе, промоције књига, филмски програм, радионице и низ наступа професионалних и аматерских трупа у оквиру пратећег програма. Најкраће речено, много садржајнији Фестивал него што се у овом финансијском оквиру може очекивати.

Следеће саопштење везано за Међународни фестивал позоришта за децу можете очекивати следеће недеље, када ће бити представљен програм јубилеја и најзанимљивији пратећи садржаји.

 

С поштовањем,

Илија Татић

директор Отвореног универзитета, извршног продуцента Међународног фестивала позоришта за децуKOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  AL ste Vi svi mali ljudi,gadite se NARODU,debilni politicari,da zbog Vasih debilnih svadja i interesa ispastaju DECA??? TREBA Vas pohapsit za delo unistavanja detinjstva dece SUBOTICE

 2. Pera kaže:

  Svi ce i zavrsiti u zatvoru!Sramota koji debili se bave politikom.Najgora vrsta ljudi.

 3. Realan kaže:

  Moja čvrsta odluka da ne dozvoljavam manje vrednima od mene, i sve više bezvrednima, da upravljaju mnome umalo me je stajala glave. Zato me više nema u Srbiji. Pozdravite mi „elitu“.

 4. Subot'čan kaže:

  Tatić nije objasnio kao je to Marković hteo da preotme festival. Da ga odnese kući? Da je festival neka profitabilna stvar pa onda da verujem.

 5. Joja kaže:

  Onaj ko je pažljivo pročitao kompletno pismo ostavke gospodina Markovića koje je dostupno na nekim portalima nije mogao da ne primeti da je on idejni tvorac festivala i autor programa. Kako je moguće oteti nešto što ti pripada? Neupućenima savetujem da se pozabave pravom intelektualne svojine. Neke stvari će im biti jasnije. Čak i kada autor ugovorom ili licencom ustupi nekome svoje delo na korišćenje, tj. prenese imovinsko pravo (a u ovom slučaju nam nije poznato da li takav ugovor uopšte postoji), moralno pravo autora je neotuđivo i neprenosivo.

 6. Antifasista kaže:

  @ Realan
  Koga se tice tvoja nekakva cvrsta odluka , odluka jednog nacisticki zadojenog klipana koji deli ljude na manje i nize vredne. Koji ne zeli da ima posla sa bezvrednim ljudima. Tu si dosao da siris nacisticku propagandu ? Ne treba nama na portalu smradez fasistoidnih govana. Voleo bih da znam kakvi su tek roditelji takvih „ljudi“ koji takve nacisticke izrode radjaju, odgajaju i vaspitavaju, jer bez odgovarujucih roditelja nisi postao sam po sebi, takav kakav jesi, duboko zadojen fasistickim nacinom zivota i razmisljanja.

 7. Realan kaže:

  @Joja

  Pravo i Srbija? Svašta! Strazbur je zatrpan predstavkama iz Srbije.

 8. Realan kaže:

  @Antifasista

  Vaš rečnik upravo odaje Vašu „antifašističku“ ličnost. Hvala za uvrede i klevete upućene meni i mojim roditeljima. Ostajte mi „zdravo“. U ludnici Srbija.

 9. Joja kaže:

  P.S. Autorsko pravo na delu nastaje u trenutku nastanka dela, i od tog trenutka autor stiče sva moralna i imovinska prava na tom delu i uživa zaštitu. Za obezbeđivanje zaštite nije potrebno obavljati nikakve formalnosti – one su čak i zabranjene Bernskom konvencijom.

 10. Zombi kaže:

  @Colors Jasno je da imate nekakve frustracije i da među vama postoji lični sukob. Oladite i ne lupetajte.

OSTAVITE KOMENTAR