Saradnja lekara iz Danske i Srbije u Subotici

Savremene artroskopske operacije ramena uskoro će postati standardne u Opštoj bolnici u Subotici. Subotički lekari savremena znjanja i iskustva u ovoj oblasti stiču saradnjom sa njihovim kolegama iz Danske. Kroz operacije.

Specifični hirurški zahvati ramena i lakta grana su ortopedije koja se najviše razvija u poslednjih desetak godina.

Relativno je u povoju, a svoja iskustva na ovom polju lekari iz Danske prenose njihovim kolegama iz Srbije.

Praktično, kroz operaciju tri pacijenta u Opštoj bolnici u Subotici.

„Ja sam kao čovek koji je bio kod njih u poseti, video sam da sve što rade sve je specifično. I sve je na najvišem mogućem standardu. To si najveći mogući standardi u medicini. Ono što je danas specifikum jesu artroskopske operacije ramena, koje se polako uvode i u našu bolnicu“, kaže načelnik odeljenja za ortopediju i traumatologiju Opšte bolnice u Subotici dr Mirsad Maljanović.

Saradnja stručnjaka iz Danske i Srbije traje već dve godine.

Dosadašnja iskustva lekara iz Danske su da lekari u Srbiji imaju visok nivo znanja, da u pojedinim segmentima zaostaje tehnika, ali da imaju veliki broj operacija u poređenju s dostupnim budžetom u odnosu na njih.

„Suštinski, Subotica ima jako, jako veliki kapacitet. Najviše u ljudstvu, najviše u ljudima koji su voljni da uče i rade. Delili smo mišljenja, svoja iskustva i, naravno, angažovani, na ekstremno visokom nivou da leče pacijente“, smatra specijalista ortopedije i traumatologije iz Danske dr Srđan Živanović.

Pored zajedničkog operativnog rada, održana su i predavanja na kojima su predstavljena dostugnuća iz ove oblasti ortopedije.

 

RTV

 KOMENTARI

  1. Rast Afari kaže:

    Super. bar će imati nekog poznatog kada počnu da rade u Danskoj …

OSTAVITE KOMENTAR