Saradnja Subotice i Segedina u sferi filma

Otvoreni univerzitet iz Subotice, organizator Festivala evropskog filma na Paliću i Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina, domaćin Filmskog festivala „Žigmond Vilmoš“, zajednički rade na projektu u okviru Prekogranične saradnje Srbije i Mađarske.

Filmska umetnost povezuje mlade ljude. To je poruka, ali i naziv projekta koji, u okviru Prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, zajednički organizuju Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina i Otvoreni univerzitet iz Subotice.

RTV

„Projekat se bazira na tri različite grupe aktivnosti. Jedno je uspostavljanje filmskih klubova u različitim lokalnim zajednicama u prekograničnom regionu. Drugo je saradnja dva međunarodna festivala – Festivala evropskog filma koji organizuje Otvoreni univerzitet iz Subotice i „Žigmond Vilmoš Film Festivala“ koji organizuje naš partner iz Segedina. Treći „stub“, odnosno grupa aktivnosti, je edukacija u oblasti filma, a to je Škola filma za polaznike, studente iz Subotice i Segedina“, kaže Vladimir Perović, projekt menadžer Otvorenog univerziteta u Subotici.

Putem saradnje filmskih festivala i bioskopa iz dva grada, a naročito filmskih škola i klubova, mladi će dobiti priliku da uživaju u filmskoj umetnosti, da razvijaju sopstvene talente putem edukacije i praktičnog rada te unaprede saradnju sa kolegama iz susedne države.

„Festival evropskog filma na Paliću ima dugu tradiciju i poznat je u celoj Evropi. Mi smo, pre godinu dana, u Segedinu pokrenuli svoj filmski festival koji nosi ime Žigmonda Vilmoša. Bio je veoma kvalitetan i uspešan. Smatram da Subotica i Segedin na tom planu mogu lepo da sarađuju i pomažu jedni drugima“, kaže Ivan Javorski, generalni direktor Centra za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina.

Polaznici projekta, vrednog oko 128.000 evra, snimiće zajednički film koji će biti prikazan 2019. godine i na Festivalu „Žigmond Vilmoš“ u Segedinu i na Festivalu evropskog filma na Paliću, a pored njega, i ostala filmska ostvarenja naći će se pred festivalskom i bioskopskom publikom i u Srbiji i u Mađarskoj.

 

RTVKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR