Sećanje na Editu Izrael

Edita Baš IZRAEL jedna od najuspešnijih jugoslovenskih modnih kreatora tokom 80-tih i 90-tih godina, od 13. oktobra prošle godine nije više među nama. Na godišnjicu njene smrti, u subotu 13. oktobra, Gradski muzej priređuje retrospektivnu izložbu u čast ove izuzetne Subotičanke.

 

Izložbu će u 18. časova  otvoriti Olga K. Ninkov a događaj će uveličati Livija Kapornjai (proza) i Robert Đivanović (gitara).

Gradski muzej Subotica, 13. oktobar, 18,00 časova

 

 

Edita Baš IZRAEL (1951 – 2011) jedna je od osnivača grupe Bosch + Bosch 1969 godine. Radila je  kao modni kreator subotičke  konfekcije „Željezničar”, kao i „Pamučne industrije“ u Vranju. Njenim posredovanjem, iz „Pamučne industrije“ u Vranju nastaje fabrika „Yumko“ čiji je modni dizajner do 1986. Nakon toga radila je i za druga preduzeća, organizovala modne revije, bavila se umetnošću… Izrađivala je modele za dečiju, za mušku, žensku i sportsku konfekciju.

Kolekcije su joj nagrađivane domaćim i inostranim izložbama i sajmovima: 1. nagrada međunarodne izložbe mode u Lajpcigu (Lajpcig, 1983); „Zlatni paun“, „Zlatno lane“ (za dečiju kolekciju, Beograd, 1992); „Zlatni paun“, „Zlatna košuta“; „Srebrna košuta“ (Beograd, 1993); „Srebrno lane“ (za dečiju kolekciju, Beograd, 1995); „Zlatna košuta“ (za sportsku kolekciju, Međunarodna izložba mode, Beograd, 1996).

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR