Sećanje na Maru Malagurski, poslanicu Velike narodne skupštine

Kad su novembra 1918. godine u 200 izbornih jedinica u Banatu, Bačkoj i Baranji birani poslanici za Veliku narodnu skupštinu u Novom Sadu, pravo glasa prvi put u istoriji su dobile i žene.

Mara Malagurski

Među 757 delegata bilo je sedam žena, od kojih je čak pet, Manda Sudarević, Mara Malagurski, Katica Rajčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković bilo izabrano u Subotici na sednici Bunjevačko-srpskog narodnog odbora 24. novembra.

Istog dana subotički delegati su krenuli vozom za Novi Sad da bi narednog dana mogli da učestvuju na Velikoj narodnoj skupštini u nekadašnjem hotelu „Grand” gde je doneta odluka o otcepljenju od Ugarske i prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.

Među bunjevačkim delegatima, odnosno „izaslanicima”, kako je to bilo navedeno. pod rednim brojem 33 u zapisniku subotičkog zbora bila je i „G-đica Mara Malagurska” (1894–1971). Mara, naime, 1918. nije bila udata, udala se godinu kasnije za senatora i profesora Dragoslava Đorđevića, kada je uz devojačko prezime dobila i prezime Đorđević. O ženama-delegatima koje su 1918. privremeno dobile pravo glasa – što svedoči o demokratičnosti Velike narodne skupštine – i time postavile temelje rodne ravnopravnosti, malo se zna. O njima kao ni o ostalim delegatima tog značajnog istorijskog skupa od pre 100 godina u uybenicima se ne piše ništa. U poslednjim godinama je počelo da se govori u javnosti o njima, ali njihovi potomci, uglavnom unuci, čak i praunuci, znaju o njima samo toliko koliko su čuli od svojih roditelja jer oni u to vreme nisu bili rođeni.

 Učesnici velike narodne skupštine: Mara Malagurski pod rednim brojem 33 Zapisnik iz Subotice za izbor poslanika za Veliku narodnu skupštinu Foto: Dnevnik.rs

 

Mara Malagurski bila je jedna od društveno-politički najaktivnijih žena tog vremena, poput svoje porodice.

– Mara nije imala dece i nema direktnih potomaka – kaže njen rođak Vojislav Orčić iz Subotice, koji je u porodici imao čak dva delegata Velike narodne skupštine: dedu Vojislava Orčića s očeve strane, o kome je „Dnevnik” već pisao, i Maru s majčine strane.  – Majka dede Andrije Dulića i Marina majka su bile rođene sestre, ali ne znam mnogo o Mari. Slušao sam o njoj 1971. kad je Mara umrla, tada sam imao 13 godina. Znam da je njen direktni potomak bio bratovljev sin koji je živeo u Subotici. Marin rođeni brat, Ico Malagurski, bio je poznati subotički advokat. Imao je sina koji je rođen 1946. godine. Pamtim ga samo kao Braco, jer su ga svi tako zvali, ali ni on više nije među živima. Umro je pre desetak godina.

Priča da je Mara ostavila svom bratancu vilu na Dedinji koju je nasledila posle smrti muža. Marina familija je bila imućna, ali su im posle Drugog svetskog rata oduzeli imovinu zbog dobre pozicije u kraljevskom dvoru.

Mara Malagurski je rođena 20. decembra 1894. godine u subotičkoj veleposedničkoj porodici. NJen otac Ico Malagurski Ćurčić– kome je prezime Ćurčić dodato jer je porodica Malagurski bila velika i želeli su na neki način da se odredi o kojoj porodici se radi – bio je predsednik prvog kulturnog udruženja Bunjevaca Pučke kasine, osnovane 1878. godine. Mara je bila obrazovana žena. Školovala se u Štrosmajerovom zavodu u Đakovu, zatim u Višoj ženskoj školi u Subotici i studirala je engleski jezik u Londonu.

– Bila je književnica i etnograf, udata za Dragoslava Đorđevića, koji je kao komadant artiljerijske baterije sa srpskom vojskom ušao u Suboticu 13. novembra 1918. – kaže Orčić.

Mara i njen suprug su neko vreme živeli u Subotici. Dragoslav Đorđević je bio profesor u gimnaziji, zatim veliki župan, posle toga su se preselili u Beograd. Imali su dobre pozicije u kraljevskoj porodici.

O sudbini Mare Malagurski priča Vojislav Orčić, Marin rođak s majčine strane Foto: Dnevnik.rs

 

– Mara je često provodila vreme na dvoru i vodila je Bunjevke iz Subotice u Beograd da nastupaju u narodnim nošnjama pred kraljevskom porodicom i na Radio Beogradu. Mara je imala i sestre, ali ne znam koliko i kako su se zvale. Čuo sam za Pavku i za Mariju, koja je takođe često boravila kod Mare u Beogradu – navodi Vojislav Orčić.

Mara Malagurski je objavila nekoliko knjiga, među kojima „Bunjevački običaji u slikama”, „Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života”, „Bunjevačka narodna nošnja”… Bila je saradnica u časopisima „Književni sever”, „Misli” i „Vardar”.

– Napisala je i jednu pozorišnu dramu. Premijera te drame pod nazivom „Manda Vojnićeva” bila je zakazana u Narodnom pozorištu u Beogradu za 8. april 1941. godine, međutim, nije održana zbog bombardovanja Beograda 6. aprila – navodi Orčić.

U Subotici jedna ulica nosi njeno ime Foto: Dnevnik.rs

 

Mara je pripadala malobrojnim energičnim ženama koje su vodile aktivan političko-društveni život. Između dva rata je bila veoma aktivna: bila je jedan od najvećih boraca za samobitnost bačkih Bunjevaca, ali se nakon Drugog svetskog rata povukla iz javnog života.

Nakon Drugog svetskog rata porodicama Đorđević i Malagurski se oduzimaju imanja, i tada se Mara povukla iz javnog života zajedno s mužem.  Živeli su skromno. Mara više nije objavila nijednu knjigu. Umrla je u Beogradu 1971. godine. U Subotici jedna ulica nosi njeno ime.

Pisala o sudbinama žena

Po podacima Bunjevačke matice, Mara je za pripovetku „Vita Đanina” dobila nagradu SANU na konkursu Cvijete Zuzorić 1928. godine, koju je dodelila Kraljevska akademija nauka. Nosilac je više odlikovanja: Ordena Svetog Save V stepena, Belog orla V stepena, Ruskog Crvenog krsta i drugih. NJena književna i etnografska dela su bila posvećena bunjevačkim običajima i nošnjama. Pisala je jasno i precizno oslikavajući život Bunjevaca. NJene pripovetke su bile lako čitljive i čitaoce su uvodile u svet bunjevačkih običaja, kroz teške i tragične sudbine ženskih likova. Tako sudbina Vite Đanine, Bunjevke koja živi na salašu, trpi Vita, koga voli, nosi svoj „krst na leđima” ne kriveći nikoga za zlu sudbinu, ne ostavlja nikoga ravnodušnim. Kroz njen život prikazani su svi bunjevački običaji. Za razliku od Vite Đanine, koja je prikazana kao žena koja pati, lik Jelka Kujundžić u pripovetki „Ni mrtva u tuđini” govori o položaju Bunjevaca u Austrougarskoj kada im nije bilo dozvoljeno da govore svojim maternjim jezikom. Jelka je prikazana kao moderna žena, nacionalno osveštena, koja se bori za prava svoga naroda. Ta borba za pravo govora na maternjem jeziku – bunjevačkom – i danas traje.

Rukopisi propali u ratu

U zapisima o Mari Malagurski Đorđević nalazimo podatak da je sve što je napisala do 1941. godine i bilo u rukopisima – propalo je za vreme rata. Tako je nestao istorijsko – psihološki roman „Ničiji”, istorijska pripovetka „Pajica kantorov” kao i bogata etnografska građa o Bunjevcima.

Istu tematiku obradila je u knjizi „Stara bunjevačka nošnja i vez” 1940. godine. „Bunjevka Bunjevcima” naslov je knjige koju je Mara Đorđević objavila 1941. godine.

 

E. Marjanov/dnevnik.rs

 KOMENTARI

 1. Realan original kaže:

  Sve što je Mara Malagurski uradila, postigla i stekla pogazili su komunisti. Danas njihova deca, u ime Bunjevaca a samo za svoj račun, traže da se ponište „dela“ njihovih očeva praveći se naivni i dobrodušni. Licemerje nema granica. Koliko znam neće dobiti to što traže, a i ne pripada im. Oni bi večno da žive od tuđeg znanja, ideja, rada, imovine…

 2. Anonimni kaže:

  Koliko znam familija Malagurski je imala najviše članova od svih porodica iz Subotice na pomenutom dogadjaju. Bilo ih je šestoro. Pored već pomenute Mare Malagurski prisutni su bili i Albe Malagurski, Babijan Malagurski, Ivan Malagurski, Joško Malagurski i Matija Malagurski.
  Familija Malagurski i danas ima istaknute članove koji žive i rade u ovoj zemlji.

 3. saša kaže:

  Braco Malagurski poznati subotički playboy.

 4. Megille kaže:

  Citat ‘ Istog dana subotički delegati su krenuli vozom za Novi Sad da bi narednog dana mogli da učestvuju na Velikoj narodnoj skupštini u nekadašnjem hotelu „Grand” gde je doneta odluka o otcepljenju od Ugarske i prisajedinjenju Baičke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji.’ citat završen. Koliko je legitimna ta odluka o otcepljenju i prisajedinjenju Bačke ,Banata i Baranje Kraljevini Srbiji može se zaključiti da iz donošenje te odluke su bili isključeni ostali narodi koji su živeli na toj teritoriji a ujedno su i bili u većini: Mađari , Nemci ,Austrijanci ,Jevreji, Slovaci , Hrvati i ostali. Druga neistina u ovom tekstu je : da je doneta odlika o otcepljenju od Ugarske i prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji već SHS-Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca…

 5. Croat kaže:

  Meggile to je bila obicna farsa , Jugoslavija je krojena u Londonu I Parizu a ne od Mare u Novom Sadu.

 6. Delvidek kaže:

  @megille

  Slazem sa vama. Madjari u svojoj matici zemlji nisu bili pitani da li oni zele u veliku Srbiju nego je to uradjeno na prevaru. Upravo to isto desilo se sa Kosovom koje se davno otcepilo ali neko treba objasniti ovima iz Beograd da je to gotova prica. Kako moze nezavisno Kosovo biti Srbija a Vojvodina da ne bude madjarska,eeeee!

 7. Realan original kaže:

  @Anonimni

  „Familija Malagurski i danas ima istaknute članove koji žive i rade u ovoj zemlji.“ Da, na primer Boris, koji radi za „dobro“ Subotice i Srbije. Ubi se dečko od kritike Amerike, poput Majkla Mura.

 8. Sepi kaže:

  Šta naduvavate ulogu ove neuke žene negujući neki propali jugoslavenski romantizam.
  Tačno je reko croat:tu državu su stvorili u Londonu i Parizu,a ne u novom Sadu.Ključno ime je Robert William Seton Watson(1879-1951) koji je kao student na Oxfordu postao član tajne masonske organizacije Milner Group kojom je upravljala Velika Loža Engleske.Cilj im je bio da anglosaksonske elite zavladaju svetom,a na tom putu su im stajale dinastije Habzburga i Romanovih.Zato Seton Watson postaje glavni ideološki arhitekt uništenja Habzburške Monarhije i stvaranja novih slovenskih država:Čehoslovačke i kraljevine SHS.Na Hrvate je on gledao kao na one koji su spasili Monarhiju 1848.,večne nemačke saveznike,kao na korov kojeg treba uništiti i nikad mu ne dozvoliti samostalnu državu.Eventualnim stvaranjem hrvatske države presekla bi se britanska žila kucavica koja preko hrvatskog Jadrana vodi na Bliski i Daleki Istok.Zato je smatrao da Srbiji treba dati izlaz na more i ponudio je Nikoli Pašiću zapadnu granicu Srbije:Virovitica-Karlovac-Karlobag.Dakle Seton Watson,a ne Šešelj je idejni tvorac te granice.On je osnovao u Beogradu masonsku ložu Ujedinjenje koja je preuzela patronat nad organizacijom Mlada Bosna i organizovala atentat na Franju Ferdinanda.Početkom I.sv.rata u Londonu Seton Watson osniva Serbian Relief Fund – organizaciju za promicanje srpskih interesa.

 9. saša kaže:

  @Delvidek
  Ugarska zajedno sa Austrijom je izazvala i izgubila I Svetski rat. Na mirovnoj konferenciji je kapitulirala i kao poražena morala je biti kažnjena gubitkom teritorije (tada se to u svetu tako rešavalo). Ponovo je 1941. pokušala puškom da osvoji ili povrati (kako god) izgubljeno i stavila se na stranu fašističke Nemačke i opet su poraženi. Da ih nije možda trebalo nagraditi. Kosovo otimaju teroristi, a istorija tog terorizma je duga i seže u 19. vek. Ovo su samo teze a o njima se može uraditi mala disertacija za čega ovde nemam ni vremena ni prostora. Kada budeš naučio nešto iz istorije javi se ponovo.

 10. Delvidek kaže:

  @saša

  Kako je mogla izgubiti Mađarska i Austrija taj rat, kad je taj rat od Srbije izazvan? Nemojte pričati baš svašta. Kosovo je većina albanaca i šiptara, bio u vojsci tamo 1981. i onda su bili većina a tek sad ihahahj.

 11. Sepi kaže:

  Kako neko može reći da je Austrougarska izazvala I.sv.rat kad je engleska masonerija to pripremala preko Srbije kako sam to naveo?Izgleda da ljudi koji uče istoriju samo u Srbiji i na srbijanskim fakultetima izlaze iz tih škola opranih mozgova.Isti scenario su engleski masoni ponovili pred II sv.rat kad su u Beogradu bunili ljude na demonstracije(bolje rat nego pakt,bolje grob nego rob i slične gluposti).Da je taj pakt ispoštovan Jugoslavija je imala šanse da izbegne II sv.rat kao što je to uspela Švedska koja je također potpisala pakt s Hitlerom.Ali,ne,Englezima je trebalo otvaranje novog fronta u Evropi,a Jugosloveni nek ginu koga briga….To je odgovaralo i komunistima jer bez građanskog rata nikad nebi uspeli pokrenuti svoju revoluciju.Drugim rečima,Tito u normalnim mirnodopskim okolnostima se nikad nebi mogao dokopati vlasti.Što više leševa njegova revolucija je imala veće šanse…Istorija ovih prostora je istorija obmana i manipulacija,a narod je blentav.

 12. Tajna Loža kaže:

  @Sepi

  Kakve gluposti čovek ovde može naći, pa to je za istoriju. Da nije bilo Masona i njihovog (to jest našeg) uticaja, Britanija bi bila davno napadnuta i pokorena od Nemaca i to u prvom i drugom svetskom Ratu. Vama je odgovarala fašistička vlast pa ste je zato svim snagama prigrlili kada su vam došli Nacisti. Britancima a posebno Masonima takva vlast nije odgovarala niti će ikada da odgovara. 250.000 Masona je pobijeno u drugom svetskom ratu samo zato što je Hitler shvatio da su oni jedina snaga koja može da ga uništi na tlu Evrope, tako je i bilo na kraju. Arthur Harris je slavno ime Masona koji je pokazao šta je Britanija i borba za slobodu.

 13. Mujo kaže:

  Tajna loža sve je tačno što si napisao ali si i sam priznao da Prvi svetski rat nije izazvala Austrougarska nego engleski masoni,a Srbija im je samo poslužila kao sredstvo čime su tu zemlju gurnuli u neviđena stradanja po logici:lako je tuđim qurcem gloginje mlatiti pa još kad ih uveriš da je to za njihovo dobro.

 14. Realan original kaže:

  @Tajna Loža

  Britancima su nacisti sasvim odgovarali, pa i oni su ih stvorili (kao i komuniste), sve do pada pred Staljingradom. Do tada su iz interesa žmurili na sve nacističke zločine, holokaust naročito. Izveštaji i dokazi o njima bili su ignorisani. Kada je bilo očito da je bitka za Rusiju i resurse na njenoj i teritorijama na koje ima uticaj izgubljena prešli su na stranu oslobodilačkih pokreta i pomagali ih i finansirali protiv Nemačke zarad zauzimanja što veće teritorije posleratne Evrope tj. da Rusiji ostane što manje. Titov pokret je bio pomagan sve vreme ali posle Staljingrada naročito, tada su Dražinu vojsku pustili niz vodu.

 15. Tajna Loža kaže:

  @Realan original

  Dete, ti si blesavo ko put. Ovakva škrabanja gluposti te čine samo gorim, ne boljim. Razumeš se u ništa, ti si ništa i to što radiš ovde je ništa. Idi be lepo kupi neku igračku i dudlaj a ne ovde da smaraš razgovore kojima nisi dostojan.

 16. saša kaže:

  @Delvidek
  Ajde malo prelistaj istorijske podatke o broju Srba i Šiptara na Kosovu od početka 20-tog veka pa će ti biti jasno da je od strane onog ćopavog bravara 1945-te zabranom povratka Srbima na Kosmet drastično promenjena nacionalna struktura stanivništva pokrajine.

 17. saša kaže:

  @Delvidek
  Nacionalna struktura stanovništva na Kosmetu je promenjena 1945-te kada je onaj ćopavi bravar zabranio povratak do tada većinskog srpskog stanovništva u tu pokrajinu.

 18. saša kaže:

  @Tajna loža
  U nedostatku argumenata čovek obično poseže za uvredama. Ti nekome deliš lekcije i tumačiš istoriju a istovremeno svoje mišljenje smatraš jedino ispravnim. Ko je vodio oslobodilačke i pravedne ratove istorija je pokazala. To sigurno nisu činili ni Austro-ugarska a ni fašistička Nemačka te je svaka dalja priča suvišna. Kako je stvorena crno-žuta carevina nego osvajanjem i porobljavanjem naroda po Evropi. Kako su anektirali Bosnu? Pa pola Evrope je jedva čekalo da se oslobodi tog ropstva.

 19. Realan original kaže:

  @Saša

  Treba da znate da se Vladari svetom služe tehnikom diskreditacije protivnika. Uvrede i satanizacija su njihov način eliminisanja bilo kakvog dijaloga, diskusije. Vidite šta radi trenutno Prvi Srbije? Na svakog ko ga suvislo i argumentovano kritikuje odgovara najbahatijim uvredama da je glup, nesposoban, lažljiv, lopov, da ga mrzi. Time se blokira bilo kakvo razumno sagledavanje stvari, jer naivan svet veruje „autoritetu“. Kada to nije dovoljno sledeći korak je satanizacija upoređivanjem sa nekom ličnošću, obavezno primerom najbrutalnijeg zla (to dobro emotivno „pali“), npr. Slobom, Sadamom, Hitlerom, Sotonom. Hitler i Sotona su im poslednji „aduti“, jer od toga nema gore, nema većeg zla od njih. Eto Vam najsvežiji primer upotrebe standardne matrice, sistema, logaritma; juče je Zoran Živković iz bivšeg(?) DOS-a uporedio vlast SNS sa Hitlerovom (to znači samo jedno; da su Prvi & SNS pušteni niz vodu). Posle javne satanizacije sledi pretposlednji korak; eliminisanje iz javnog života blokadom pojavljivanja, cenzurom i sl. Poslednji korak je fizička likvidacija. Pa zaboga, toliko ih je već izvršilo „samoubistvo“ ili stradalo na „nesumnjiv“ način. Luka Laban o tome govori u Profesionalcu Dušana Kovačevića. Laži i manipulacije su osnov vladanja. Čerčil je rekao da laž obiđe pola sveta dok istina obuče svoje pantalone, a naš narod da je vreme najbolji sudija.

  Orkestrirani napadi na mene me ne čude, to je sasvim „normalno“.

  Pozdrav!

 20. Tajna Loža kaže:

  @saša

  Da je Austrougarska Monarhija ostala netaknuta terorizmom šačice nesretnika, ne bi bilo ni prvog a ni drugog svetskog rata, a vala ni ratova u Jugi.

 21. Jedini pravi Realan original kaže:

  @Tajna Loža

  Kakva glupost! Da li ste tu „istinu“ o budućem neratovanju čitav jedan vek saznali bacanjem pasulja, topljenjem olova ili na neki treći način? Pa vaši (množina) konstantno vode ratove po celom svetu, od njih žive, za njih mir nije opcija. Za to narušavanje vašeg (nepostojećeg) mira uvek su krivi neki nesretnici, nikada vi.

 22. saša kaže:

  @Realni original
  Mislim da grešiš kada upoređuješ ovoga iz lože sa bilo kojim vladarom i time mu daješ na značaju, ali matrica delovanja je potpuno identična i sa tim se slažem.

 23. amacak kaže:

  realan original, da li možeš konkretno da navedeš sumnjiva samoubistva i stradavanje na drugi način? imena, gospodine, imena, ne maglovito „toliko ih je već stradalo“.

 24. Realni (Jedini pravi Realan original) kaže:

  @saša

  Tom iz Lože rečnik (dakle i mentalni program) je potpuno isti kao i ostalima.

  Kaže: „Dete, ti si blesavo ko put. Ovakva škrabanja gluposti te čine samo gorim, ne boljim. Razumeš se u ništa, ti si ništa i to što radiš ovde je ništa. Idi be lepo kupi neku igračku i dudlaj a ne ovde da smaraš razgovore kojima nisi dostojan.“

  Nihilizam je jedan od njihovih osnovnih postulata.

 25. Bracin drug kaže:

  @saša

  Nije lepo pričati o ljudima koji nisu više među nama. Iako je prošlo skoro 10 godina otkako je na nekom bolje mestu, zamisli se malo zbog čega se mi još uvek sećamo baš njega i to po samo dobrom. Braco je bio drugarčina, džek, frajer i boem, i to samo skromno rečeno. Njegov privatni život je bio i ostao njegova stvar. Kada kažem da je Braco bio pravi džek ili frajer, to nije kao što vi to danas pod frajerima smatrate da je frajer svaki loše istetovirani krimos, sitni diler, izbacivač, ubacivač, reketaš, mma fajter, udbin zet, zelenaš, realiti jadnik ili neki drugi propalitet iste klase, koji je ništa drugo nego samo visoko glorifikovani propalitet u društvu bez vrednosti, a deca su im čista slika i prilika tatine sramote. Bracin sin je na primer visoko obrazovani stručnjak i najvaspitanije i najkulturnije dete (pored mog deteta) koje sam ja ikada upoznao. Zato, ako nekog ne poznaješ a pričaš svašta, razmisli da li je to baš pametno i korektno sa tvoje strane.

OSTAVITE KOMENTAR