Sećanje na „Oluju“ i u Subotici

U organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, u Subotici će od 31. jula do 5. avgusta biti održana manifestacija kojom će biti obeleženo sećanje na 20 godina od „Oluje“.

Panorama-sa-pozorista-6
Program obeležavanja počeće u petak, 31. jula u 18 časova, kada će u Gradskoj kući biti postavljena izložba slika „Stradanje Srba u 20. veku“, autora Budimira Milojka, a u 19 časova u Velikoj većnici Gradske kuće biće održana tribina i prezentacija knjige „Narod bez šanse“ Save Štrpca i akademika Momčila Diklića.

U Velikoj većnici, 3. avgusta, biće održana tribina „Srpski dobrovoljci Prvog svetskog rata i njihova kolonizacija u Vojvodini“ koju će voditi književnik i istoričar Milan Micić.

U okviru ove manifestacije, u „Hramu Svetog vaznesenja Gospodnjeg“, 4. avgusta u 9 sati, biće održan pomen žrtvama „Oluje“, a dan kasnije biće organizovan odlazak na centralnu manifestaciju obeležavanja 20 godina od „Oluje“ koja će biti održana u Beogradu.

RTVKOMENTARI

 1. MILENA kaže:

  „Tek kada osetite istinski stid zbog onoga što je počinjeno u vaše ime i doživite istinsku katarzu, tek tada imate pravo na vlastite suze.“

 2. bac vranje kaže:

  ko se maca lati od mace gine, kaze jedna zdravo pametna knjiga

 3. Lud j,,e zbunjenog kaže:

  @ bac vranje

  Što se, nažalost, za tebe ne bi moglo reći! Jer, kako reče „otac nacije“ Franjo Tuđman prilikom govora na Trgu Bana Jelačića, ali i u drugim prilikama:

  „Rata ne bi bilo da ga Hrvati nisu željeli!“

 4. Dule kaže:

  Lud zbunjenog – lažeš!Reči koje navodiš(rata nebi bilo da ga Hrvati nisu željeli) nije izgovorio F.Tuđman kao što se i može čuti u videu nego:“Jest,nebi bilo rata da smo odustali od svog cilja da stvorimo samostalnu i nezavisnu državu Hrvatsku“.A to nije isto.
  Dakle,Hrvati nisu želeli rat nego stvaranje samostalne hrvatske države.Stoga bi ona tvoja podvaljena rečenica u istinitoj formi mogla glasiti:Samostalne hrvatske države nebi bilo da je Hrvati nisu želeli.
  E sad,s obzirom da su Hrvati želeli samostalnu državu oni su bili spremni da se suprotstave svim preprekama koje su im to prečile,a Srbi su bili najveća.Tako da se može reći da je ratni poraz Srba i njihov egzodus iz Hrvatske bio mera njihovog protivljenja onom što je pobedilo – stvaranju samostalne države Hrvatske.
  Iz te Tuđmanove rečenice može se zaključiti da bi on želeo državu bez rata,ali da je svestan da to neće biti moguće,pa dakle radi ostvarenja tog njemu svetog cilja prihvata i rat kao nužno zlo da se ostvari ono što je imperativ.A s druge strane,odustajanje od rata s hrvatske strane značilo bi tihu okupaciju Miloševićeve Srbije po zacrtanim granicama za koje je Srbija u tom trenutku već bila poodavno spremna.U biti Tuđman nije imao izbora,morao je ući u rat.
  A iskreno rečeno,zašto Hrvati nebi mogli i trebali imati svoju državu,uostalom kao i svaki drugi narod na ovom svetu?Zato što se to Srbima ne sviđa?

 5. Vukica kaže:

  @ Dule ,sve je istina. Pa ko je silom mobilizirao za rat protiv Hrvatske u Vojvodin? Zna se: Srbija…

 6. ivan kaže:

  Oluja je za nas sretan dogadjaj pa pobogu doduvala nam je naseg vrloga Gojka Radica.

 7. Slađana kaže:

  ХОРДА

  Ми нисмо познали вас по заставама,
  Ни ваше хероје „од лавова љуће”
  Све на коленима вукли сте се к нама
  Носећ мач убице и луч паликуће.

  Без буктиња иде та војска што ћути,
  Пожар села светли за маршеве горде…
  Ваше громке химне не чуше нам пути:
  Немо убијају децу старе хорде.

  Поломисте више колевки, о срама!
  Него херојима отвористе рака,
  Подависте више њих у постељама,
  Него што сте у крв срушили јунака.

  Узели сте очи фрескама са свода,
  Главе киповима хероја из бајке;
  Спржили сте семе у страху од плода,
  И реч убијали убијајућ мајке!

  Пресити се земља од крвавог вала,
  Али вам победа не осветли лице;
  Јер ловор не ниче с буњишта и кала,
  Он је за хероје, а не за убице!

  Jован Дучић

  Толико о томе, баћ Врање, да ко се мача лати од мача и гине.

  Не заборавити Јасеновац, јаме, Олују, Бљесак, Братунац, Кравицу ….

  Serbia remembers!

 8. treća-sreća kaže:

  Veliki Srbi ni dan danas ne žele da priznaju da su sami krivi za sve svoje „egzoduse“ i da su uvek oni ti koji teraju inat, pa makar bili u velikoj manjini. Po njihovom mišljenju je svaka teritorija na kojoj se nalazi makar i jedan Srbin SRPSKA… Prema tome, sami su najviše krivi i za „Oluju“ i za mnoštvo sličnih (re)akcija od strane Hrvatske, Slovenije, BIH… Ratovi su prošli, ali se velika većina izbeglih nije i nema nameru da se vrati na svoja ognjišta, nego sad ovde uživaju sve blagodeti (npr. maltene svaki izbegli je dobio dobar posao, mahom u javnom sektoru, gradili su im se i grade se stanovi…) i još pokušavaju da isteruju neku svoju pravdu, kao nezadovoljni su ovim ili onim, pa organizuju kojekakve bezvezne manifestacije (poput ove) u trenutcima kad su se odnosi dveju država počeli koliko-toliko normalizovati. Šta da kaže ovdašnji domorodac, o kome niko ne brine ako je gladan ili bez krova nad glavom, ako ovi tvrde da su nezadovoljni???

 9. Makso kaže:

  @Slađana – bolesno.

 10. Vukica kaže:

  Sonja Biserko za časopis Matice hrvatske: Cela srpska istorija jedna je velika laž!
  L.G. | 29. 07. 2015.

  Srbija izbegava činjenice koje jasno govore o njenoj odgovornosti za raspad Jugoslavije na brutalan način, a Srbi žive u iluziji da oni kao narod moraju biti kičma Balkana, što je nažalost naročito izraženo u situaciji poraza, kaže predsednica Helsinškog odbora Srbije Sonja Biserko u intervjuu za časopis „Vijenac“ koji izdaje “Matica hrvatska”.
  Sonja Biserko

  Biserko je govorila o mnogo čemu, od raspada Jugoslavije, preko Kosova do Srebrenice. Kako je navela, u raspadu Jugoslavije učestvovale su sve srpske elite, naročito ona oko Dobrice Ćosića.

  – Krug oko njega stalno je tvrdio da Srbija mora novom granicom zaokružiti etnička srpska područja. Beogradski Pravni fakultet bio jedan od stbova velikosrpskoga projekta, tu su definisani svi Miloševićevi politički poduhvati, odatle se počelo govoriti o pravu Srba na pobunu, negiralo postojeće jugoslavenske republike… – rekla je Biserko.

  Biserko takođe kaže da je srpska elita bila je svesna da od 1974. svi jugoslavenski narodi žele više samostalnosti i da joj to nije odgovaralo.

  – Zato potežu pitanje Kosova. Došavši do zaključka da nikada neće moći ovladati albanskom većinom, imaju ideju o podeli Kosova i amputaciji severnog dela. Tobožnja borba i zalaganje za Kosovo zapravo im je bio instrument za teritorijalne zahteve u BiH i Hrvatskoj – rekla je Biserko.

  Na pitanje da li je Srbija kriva za genocid u Srebrenici, Biserko kaže da Srbija previđa sve presude Haškog suda koje se tiču Srebrenice, kao i presudu Međunarodnog suda pravde koji je to potvrdio.

  – U javnosti to ne živi kao činjenica i da su tako presudile pravne institucije UN. To je traumatska tačka. Pogotovo u akademskim i vojnim krugovima, koji su objavili brojne knjige i publikacije kojima se to negiranje nastoji dokazati. Svakodnevno se nude „dokazi“ da je to zločin kao i svi ostali ratni zločini – kaže ona, istakavši da Srbi ne žele da se identifikuju sa genocidom kao najstrašnijim zločinom.

  Biserko navodi i da je SPC upletena u sadašnju srpsku politiku, kao i da je ona uvek bila prvo politička pa tek onda verska institucija.

  – Što se tiče same Srbije u trenutku kada je došla „demokratska“ vlast, koja nije ponudila demokratske vrednosti, tada je Crkva ultela u javni prostor sa svojim antimodernim, konzervativnim vrednostima i to će imati veoma negativan uticaj na vrednosni isistem budućih generacija. Osim što kontroliše i sve desničarske stranke i organizacije koje su navodno opozicija sadašnjoj vlasti, SPC ima i veoma problematičan odnos prema drugim verskim zajednicama i manjinama – priča Biserko.

  Predsednica HOS tvrdi čak da je „cela srpska istorija jedna je velika laž“.

  – Srbija nema pravi pristup delu istorije koji se odnosi na otomansku imperiju, nema ni jedne validne knjige koja bi se time bavila, osim male knjižice Olge Zirojević. Iz nepoznavanja činjenica stvoren je mit o Kosovu, o srpskom herojstvu i nebeskom carstvu – priča ona.

OSTAVITE KOMENTAR