Sedlak: Traže gašenje Matice, da bi preuzeli imovinu

Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke Matice demantovao je optužbe Mirka Bajića, da je rukovodstvo Matice urušilo rad tog Udruženja.

Sedlak odbacuje kao neistinite i uvredljive političke kvalifikacije Mirka Bajića, predsednika IO Bunjevačkog nacionalnog saveta, koje je izneo na poslednjoj konferenciji za štampu protiv predsednika i rukovodstva Bunjevačke Matice.

sedlak

—Takve političke kvalifikacije Bajiću služe, da opravda i za njega iznenađujuće skroman rezultat na nedavno završenim izborima.  Mnogi ne znaju, da programska orjentacija Bunjevačke Matice na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta Bunjevaca zasniva se na autohtonoj teoriji o poreklu Bunjevaca, koju je postavio naš prosvetitelj, preporoditelj i rodoljub biskup Ivan Antunović u drugoj polovini devetnaesto veka, na osnovu sakupljene istoriske građe. To učenje je kao osnov naših aktivnosti prihvaćeno još 1995.  godine, kada je reosnovana Bunjevačka Matica. Na tim osnovama je 2003. godine, uz veliko angažovanje Matice, formiran i naš Nacionalni savet. Naš program i afirmacija te teorije je i osnov opstanka Bunjevaca, kao posebnog naroda, što se na svakom koraku vidi kroz aktivnosti Matice.

Dolaskom na vlast SNS-a, država je dala jasnu podršku Bunjevcima kao autohtonom narodu na ovim prostorima.  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prilikom posete obeležavanju našeg praznika dana Velike Narodne skupštine, koja je održana 25. 11. 1918. godine u Novom Sadu, u svom pozdravnom govoru je na nesporan način potvrdio državni stav, da su Bunjevci autohton narod na ovom prostoru i da ih niko nema pravo prisvajati.  Taj državotvorni stav je potvrdio i premijer Aleksandar Vučić, prilikom posete Bunjevačkoj matici. Mi nikada ne bi mogli biti protiv takve politike naše države i vladajuće stranke, jer bi na taj način bili protiv samih sebe. Manipulisati našom saradnjom, na kulturnom polju, sa onima koji ne misle o svemu kao mi, sramno je i nije u duhu negovanja tolerancije u Gradu.  Mirko Bajić se prestavlja kao “ nacionalni čistunac”, pa ga pitam, zašto je bio u vladajućoj koaliciji sa Demokratskim savezom vojvođanskih Hrvata, koji Bunjevce prisvajaju, ističe Sedlak.

Ivan Sedlak podvlači, da na nacionalno opredelenje niko nema ekskluzivno pravo.

—Manipulisati sa dnevnopolitičkih pozicija sa tim opredeljenjima i deliti “neprijateljske “ etikete je sramno i na žalost, prepoznatljivo obeležje političkog delovanja Mirka Bajića, uzvraća optužbama u demantiju predsednik Bunjevačke Matice Ivan Sedlak.

 

Subotičke novineKOMENTARI

 1. i kaže:

  Srpski desnicar i njegova kamarila podrzava izdajice svog naroda, bas slatko

 2. Bunjevac kaže:

  Bunjevcima nema opstanka izvan hrvatstva.

 3. E kaže:

  I@
  Mislis na Bajica!

 4. Mister No kaže:

  Bajić ima hrvatsko državljanstvo . Verovatno zato šuruje sa DSHV , krv vuče . 🙂

 5. Mister No kaže:

  Rahmetli Slobodan Milošević je jednim udarcem ubio 15000 muva . 🙂

OSTAVITE KOMENTAR