Segedin još pamti zlodela Marinka Magde

Višestruki ubica iz Subotice Marinko Magda, ovih dana ponovo je na stupcima štampe u Segedinu. Proteklih dana u više tekstova pisano je o zločinu koji je u ovom gradu počinjen pre 25 godina i ni do danas nije razrešen, mada ga je policija povezivala sa Marinkom Magdom.

Podsećanja su podstaknuta preklapanjem nekoliko godišnjica događaja o kojima je izveštavano u crnim hronikama. Marinka Magdu mađarska policija uhapsila je 28. januara 1994. godine, zbog sumnje da je počinio ubistava u Kečkemetu i Orošhazi. Četiri dana pre toga, u noći između 23. i 24. januara 1994. godine u Segedinu je ubijena cela četvoročlana porodica Nađ, poznati poslastičari i imućni preduzetnici.

Pored toga, mađarski mediji podsećaju da će Krivični sud u Segedinu 24. marta ove godine odlučivati o mogućem uslovnom otpustu Marinka Magde. Ipak, upozoravaju, to ne znači da će se on automatski naći na slobodi, jer ga čeka pravosnažna presuda u Srbiji u trajanju od 40 godina za višestruka ubistva koja je počinio.

To je dovoljan razlog da mađarski mediji i internet portali ponovo razmotaju hronologiju zločina iz perioda 1993. i 1994. godine. Tako internet portal „Indeks” piše kako je ubistvo čitave porodice Nađ, kada su stradali glava kuće Balint Z. Nađ (42), njegova supruga Gizela Dunai Z. Nađ i deca Danijel (17) i Balaž (10), uznemirilo celu državu jer čuveni preduzetnik nikada nije bio povezivan sa sumnjivim poslovima i kontaktima.

Segedin je u to vreme, konstatuje se u tekstu, bio grad u kojem je bilo mnogo kriminala, uveliko se švercovalo preko granice, pa i sa razblaženim gorivom, dok je lokalna mafija uzimala od privrednika novac za zaštitu. Rat u južnom susedstvu doveo je ne samo mnogo izbeglog stanovništva u Segedin, već sa njima i strance koji su živeli od kriminala.

U takvoj situaciji, ubistvo čitave porodice u Segedinu koje se dogodio krajem vikenda, a otkriveno tek u ponedeljak kasno uveče, šokiralo je državu po brutalnosti. Sva četiri člana porodice usmrćena su pištoljem „škorpion”, a istraga je pokazala da je reč o o istom oružju i kalibru kojim su, mesec dana pre toga, u Kečkemetu ubijeni preduzetnik Antal Horvat, njegova supruga i jedan njihov prijatelj iz Subotice. Kako je kasnije istraga utvrdila, oni su bili žrtve pljačke. Za razliku od Nađa, Horvatovo ime, pišu mađarski mediji, bilo je poznato u policijskim krugovima, jer se bavio sumnjivim poslovima.

U mestu Orošhaza 4. januara mučena je i ubijena Edit Marton Nemet. U trenutku kada su se ova ubistva dogodila mađarska policija je imala informaciju da je u tim mestima boravio Marinko Magda, rođen u Subotici 1963. godine, od mladosti u svetu kriminala, bivši pripadnik Legije stranaca, a potom i Arkanovih „Tigrova”. U Segedinu se nastanio legalno, i postao poznato lice noćnog života. Uhapšen je kada je pozvan u policijsku stanicu radi rešavanja dozvole boravka, što je samo bio izgovor da ga namame.

Istražitelji su Marinka Magdu sa zločinom u Segedinu i ubistvom porodice Nađ povezali na osnovu toga što je zločin počinjen istim oružjem kao i ubistva u Kečkemetu, što je nađen pribor za jelo koji je pripadao porodici Nađ, u kupatilu porodice Nađ pronađena je džepna lampa kakvu je, prema svedočenju njegovog cimera imao i Marinko Magda, a na Magdinim cipelama nađeno je blato iz dvorišta porodice Nađ. Međutim, sud je ocenio ove dokaze kao nedovoljne da bi zločin pripisali Marinku Magi i za ubistva u Segedinu do danas niko nije optužen.

Marinko Magda osuđen je za zločin u Kečkemetu i Orošhazi i izdržava kaznu doživotnog lišenja slobode u mađarskom zatvoru u režimu posebnog obezbeđenja u kojem se nalazi još devet do 10 ljudi, navode mađarski mediji. Pred sudiju će ponovo stati 24. marta ove godine, kada mu može biti odobren uslovni otpust. Međutim, mađarski mediji podsećaju da ipak, Magda neće izaći na slobodu jer je zbog zločina koje je počinio u Subotici i okolini, u Srbiji u odsustvu osuđen, prvo na smrtnu kaznu, a 2001. godine, sa njenim ukidanjem kazna je preinačena u 40 godina robije. Nikada nije utvrđen tačan broj žrtava Marinka Magde, ali se procenjuje da je te zime, zajedno sa svojim saradnicima, ubio više od četrnaestoro ljudi na severu Bačke i u Mađarskoj. Osuđen je za ubistvo starice Ide Feher, supružnika Verice i Josipa Agatića, te čitave porodice Petrić, oca Milana, majke Stane i desetogodišnjeg sina Daneta.

 

PolitikaKOMENTARI

 1. sofi kaže:

  Samo jedan podatak nije tačan Magda nikada nije bio član „Tigrova“. Pa i sami kažete da je uhapšen na „prevaru“ kada je pozvan radi regulisanja njegovog boravka u Mađarskoj, što znači da je u vreme rata u bivšoj SFRJ bio u toj zemlji. Svi ostali od Mačka,preko Petrića i drugih jesu bili „tigrovi“ izuzimajući Šinkovića i Sredanovića. Prelistajte štampu iz tog vremena, naročito Ilustrovanu politiku (koja je prenela verodostojnu priču) i knjižicu Milenka Popadića.

 2. X-MEN kaže:

  “ ČOVEK IZ ZONE SUMRAKA „

 3. ffilozoff kaže:

  Magda nije bio u tigrovima. Nije bio ucesnik ratova 90-tih. U legiji stranaca je bio ranije.. Zanima me gde je Macak??? A saradnici na ovim ubistvima su vec na slobodi. Sofi,Vi kao policajac,znate sta je sa Mackom?

 4. Mister No kaže:

  Postoji na yt dokumentarni film o ‘karijeri’ Magda Marinka. U njemu je prikazano da je Magda otišao dobrovoljno na policiju zbog prijave boravka,ne znajući da ga policija traži. U tekstu je navedeno da su ga namamili,znači znali su gde je. U to vreme je u Mađarskoj bio haos zbog prelaska sa jednopartijskog na viśepartijski sistem. Demokratija u pelenama je teško izlazila na kraj sa prestupnicima ( Balkan,Rusija,Ukrajina )koji su mogli unedogled da bauljaju bez prijavljenog boravka. Danas je to teże.

 5. I.S. kaže:

  @ffilozoff
  Mačak-Na slobodi. Viđen u Subotici. Gde je sada tačno, ne znam, ali nije u zatvoru.

 6. Antun kaže:

  Bio je u tigrovima poslusajte intervu sa ulemekom starijim gde prica o magdi i njihovim vojnicima

 7. sofi kaže:

  @ffilozoff
  Nikada nisam bio policajac, ali imam drugare koji su u to vreme radili u policiji i koji su mi, kada sam ih pitao šta se je stvarno desilo, upućivali na Ilustrovanu politiku i Milenka Popadića.

OSTAVITE KOMENTAR